Συνάντηση ΚΕΦΕΑ με τον Υπουργό Υγείας

Facebooktwitterpinterest

Την έναρξη διαλόγου με στόχο τη βελτίωση του συστήματος υγείας, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και την έρευνα, εγκαινίασαν τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012, η Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ), και ο Υπουργός Υγείας, Σταύρος Μαλάς.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας οι δύο πλευρές συζήτησαν εκτενώς σημαντικά θέματα που αφορούν τον τομέα της υγείας και ειδικότερα τον τομέα των φαρμάκων. Η ΚΕΦΕΑ αναφέρθηκε στις αδυναμίες που προκύπτουν από την έλλειψη επιδημιολογικών ερευνών στην Κύπρο, τονίζοντας ότι η καταγραφή και η ανάλυση επιδημιολογικών δεδομένων είναι απαραίτητες για τον εντοπισμό επικίνδυνων παραγόντων για ασθένειες και βοηθούν την προληπτική ιατρική. Η ΚΕΦΕΑ εξέφρασε την πρόθεσή της να εισηγηθεί στα μέλη της να χρηματοδοτήσουν τέτοιου είδους προγράμματα, για συγκριμένους τομείς ασθενειών. Στόχος είναι η καταγραφή βασικών επιδημιολογικών πληροφοριών για τον πληθυσμό της Κύπρου οι οποίες στη συνέχεια θα μπορούν να αξιοποιηθούν στην αξιολόγηση συμπερασμάτων για την υγεία, βασισμένων στην χρήση πρωτοποριακών φαρμάκων. Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας συμφώνησε ότι η απουσία επιδημιολογικών στοιχείων αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα, στο οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα και ευχαρίστησε την ΚΕΦΕΑ για την πρωτοβουλία αυτή.

Η ΚΕΦΕΑ ενημέρωσε, επίσης, τον κ. Μαλά ότι εντός Μαρτίου η Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA) θα επισκεφθεί την Κύπρο στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Κοινής Τεχνολογικής Πρωτοβουλίας “Innovative Medicines Initiative” (ΙΜΙ). Κατά την επίσκεψη θα συζητηθούν με την ΚΕΦΕΑ οι δυνατότητες εφαρμογής της ΙΜΙ στην Κύπρο. Η ΚΕΦΕΑ προσκάλεσε τον Υπουργό να παρευρεθεί στη συνάντηση. Η IMI αποτελεί τη μεγαλύτερη πρωτοβουλία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Ευρώπη, με σκοπό την επιτάχυνση της ανάπτυξης ασφαλέστερων και αποτελεσματικότερων φαρμάκων. Η πρωτοβουλία αυτή δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την EFPIA.

Παράλληλα, στη συνάντηση η ΚΕΦΕΑ υπογράμμισε την έμφαση που δίνει στη σωστή χρήση των φαρμάκων καθώς και στον Κώδικα Δεοντολογίας και Πρακτικής που έχει υιοθετήσει, ο οποίος εφαρμόζεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ένωση έχει την ευθύνη για συμμόρφωση των μελών της ενώ επιθυμία της είναι ο Κώδικας να υιοθετηθεί και από άλλες φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες δεν είναι μέλη της. Σύμφωνα με την ΚΕΦΕΑ, στην Ευρώπη κατά το 2009 επενδύθηκαν στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας (R&D) €27 δις ευρώ, προσφέροντας καινοτόμα φάρμακα, καλύπτοντας μεγάλες ιατρικές ανάγκες.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογο και θα επανέλθουν για να αξιολογήσουν την πρόοδο που θα επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Πρόεδρο της ΚΕΦΕΑ, κα Jacqueline Anastassiades στο τηλέφωνο 22 866 832 ή με τον Αντιπρόεδρο κ. Daan Gijbels, στο τηλέφωνο 22 397 001.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.