Ηλεκτρονικό τσιγάρο, Νέα έρευνα

Facebooktwitterpinterest

Ιδιαίτερα δημοφιλές γίνεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο στη χώρας μας τη στιγμή που νέα έρευνα δείχνει πως η χρήση του είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον ανθρώπινο οργανισμό χωρίς να συνοδεύεται από διακοπή του καπνίσματος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το ηλεκτρονικό τσιγάρο προτιμούν 200.000 με 250.000 συμπατριώτες μας.

Πέραν του αμφισβητούμενης αποφυγής βλαβών για την υγεία από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, σημαντικό ρόλο στην εξάπλωσή του παίζει και το χαμηλό κόστος.

Ένας καπνιστής που καταναλώνει καθημερινά ένα πακέτο τσιγάρα ξοδεύει μηνιαίως 120 ευρώ, ενώ το μηνιαίο κόστος του ηλεκτρονικού τσιγάρου αγγίζει τα 20 ευρώ. Σημειώνεται δε, με την τιμή της συσκευής να κυμαίνεται από 50 ευρώ έως 120 ευρώ.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα» οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που εμπορεύονται ηλεκτρονικά τσιγάρα δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις πωλήσεις που σημειώνουν και τονίζουν ότι η πρόσφατη απαγόρευση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) για τη διακίνηση προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη και πωλούνται μαζί με το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αναχαίτισε τους «ηλεκτρονικούς» καπνιστές.

Εντωμεταξύ, μια νέα μελέτη ομάδας επιστημόνων του Χάρβαρντ στην οποία συμμετέχουν οι Έλληνες κκ. Κωνσταντίνος Βαρδαβάς και Παναγιώτης Μπεχράκης και η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Chest δείχνει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο επιβαρύνει το αναπνευστικό σύστημα όπως και το κανονικό, ωστόσο οι επιπτώσεις δεν είναι τόσο έντονες.

«Στη μελέτη παρατηρήσαμε αύξηση των πνευμονικών αντιστάσεων μετά από πέντε λεπτά χρήσης, παρόμοια με την αύξηση που παρατηρείται με το ενεργητικό κάπνισμα τσιγάρου» αναφέρει στο cretalive, ο κ. Βαρδαβάς και προσθέτει πως «συνολικά οι πνευμονικές αντιστάσεις σε ευρύ φάσμα συχνοτήτων αυξήθηκαν στατιστικά σημαντικά περίπου κατά 20%. Παρόμοια αύξηση των πνευμονικών αντιστάσεων παρατηρείται μετά το κάπνισμα κανονικού τσιγάρου και τέτοιες αυξήσεις έχουν παρατηρηθεί σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Επίσης βρέθηκαν αλλαγές στο εκπνεόμενο μονοξείδιο του αζώτου, οι οποίες έχουν συσχετιστεί με την πνευμονική φλεγμονή και την ανάπτυξη πνευμονικής υπεραντιδραστικότας».

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να μην προκαλεί καύση, αλλά περιέχει χημικές ουσίες, οι οποίες σε κάποιες αναλύσεις έχουν ανιχνευτεί τοξικές και καρκινογόνες, σύμφωνα με διεθνείς τοξικολογικές αναλύσεις και στοιχεία του αμερικανικού οργανισμού φαρμάκων.

Όπως αναφέρει ο κ. Βαρδαβάς ο ατμός που εκπέμπει το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελείται κυρίως από προπυλική γλυκόλη, ουσία που έχει ενοχοποιηθεί για ερεθισμό των αεροφόρων οδών και την ανάπτυξη άσθματος στα παιδιά, ενώ επίσης χρησιμοποιείται και ως αντιψυκτικό, αποσμητικό σώματος και διαλυτικό μπογιάς.

Σημειώνεται δε πως οι μέχρι στιγμής μελέτες δεν δείχνουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο συμβάλλει στη διακοπή του καπνίσματος, αλλά αντιθέτως διαιωνίζει την εξάρτηση από τη νικοτίνη.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο διακεκριμένο επιστημονικό περιοδικό Chest.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.