Οστεοπόρωση και Διατροφή

Facebooktwitterpinterest

Η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση κατα την οποία τα κόκκαλα χάνουν την οστική τους μάζα και γίνονται αδύνατα και εύθραστα. Τα οστά μας αρχίζουν να χάνουν σταδικά ασβέστιο απο την ηλικία των 30 χρονών και η οστεοπόρωση αρχίζει να γίνεται εμφανής σε άτομα άνω των 45-50 χρόνων ιδιαίτερα στις γυναίκες μετά την κλιμακτήριο και προσβάλλει 1 στις 3 γυναίκες λόγω έλλειψης οιστρογόνων. Άτομα με οστεοπόρωση είναι ιδιαίτερα ευπαθή σε κατάγματα του καρπού, της σπονδυλικής στήλης και του ισχίου.

Η πρόληψη για οστεοπόρωση θα πρέπει να αρχίζει απο την παιδική ηλικία για αύξηση της οστικής πυκνότητας για να τοποθετηθούν γερές βάσεις για μείωση των πιθανοτήτων ανάπτυξης οστεοπόρωσης σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Βασικός παράγων πρόληψης της οστεοπόρωσης είναι η ικανοποιητική λήψη ασβεστίου.Οι κυριότερες πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προιόντα. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων Κύπρου ενήλικες και παιδιά άνω των 9 χρονών θα πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών προιόντων. Τα βρέφη δεν θα πρέπει να καταναλώνουν γαλακτοκομικά που είναι χαμηλά σε λιπαρά ενω παιδιά άνω των 2 χρονών μπορούν να καταναλώνουν ημιάπαχο γάλα και παιδιά άνω των 5 χρονών, άπαχο. Ανεξάρτητα απο την ποσότητα λιπαρών το γάλα είτε είναι άπαχο είτε πλήρες έχει την ίδια ποσότητα πρωτεινών και βιταμινών.

Εκτός απο τα γαλακτοκομικά, άλλες πηγές ασβεστίου είναι τα φυλλώδη σκουροπράσινα λαχανικά, σαρδέλες, ρεβύθια, φασόλια, δημητριακά, αμύγδαλα, παστά σύκα πορτοκάλια κ.α.

Για να παίρνουμε καθημερίνα επαρκής ποσότητες ασβεστίου καλό θα ήταν να καταναλώνουμε δημητριακά πρωινού μαζί με γάλα, να προσθέτουμε στα σάντουιτς μας τυρί χαμηλό σε λιπαρά, να συνοδεύουμε το φαγητό μας με γιαούρτι, να συνοδεύουμε τα όσπρια μας με σαρδέλες, να καταναλώνουμε συχνά σπανάκι, μπρόκολο κ.λ.π. Σε μερίκές περιπτώσεις ορθό θα ήταν να λαμβάνεται καποιο συμπλήρωμα ασβεστίου και βιταμίνη D που αυξάνει την απορροφηκότητα του ασβεστίου.

Εκτός απο το να τρεφόμαστε σωστά καλό θα ήταν να να γυμναζόμαστε γιατι η άσκηση αυξάνει την δύναμη του ιστού των οστών. Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η πρόσληψη καφεινούχων ροφημάτων πρέπει να αποφεύγονται γιατί μειώνουν την οστική πυκνότητα των οστών.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.