Αντιμετωπίστε την ισχιαλγία

Ισχιαλγία γενικώς ονομάζουμε Facebooktwitterpinterest

Ισχιαλγία γενικώς ονομάζουμεΙσχιαλγία γενικώς ονομάζουμε κάθε είδους πόνο κατά μήκος του ισχιακού νεύρου (από τους γοφούς και μερικές φορές έως τα δάκτυλα του ποδιού), ανεξάρτητα από το είδος της βλάβης αυτού.

Πρόκειται για έναν από τους συχνότερους πόνους που είναι πιθανό να απασχολήσουν έναν μέσο ενήλικο στις μέρες μας.

Συχνά ενοχοποιείται ο σύγχρονος τρόπος ζωής, δηλαδή η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης, τα περιττά κιλά.

Επειδή, όμως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζούμε με πόνο και δυσκολία, 3 ειδικοί, ένας ορθοπεδικός, ένας φυσίατρος και ένας νευροχειρουργός, μας βοηθούν να τα αφήσουμε πίσω μας.

Σύμφωνα με τον ορθοπεδικό, η καλύτερη επιλογή, όταν προκύψει η ισχιαλγία, είναι ο ασθενής να προσπαθήσει να ξεκουραστεί. Επίσης, συχνά βοηθά το να ξαπλώσει σε εμβρυϊκή στάση, όπως και το να πάρει αντιφλεγμονώδη φάρμακα για 2 εβδομάδες.

Αν τα αντιφλεγμονώδη δεν είναι αρκετά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κορτιζόνη για άλλες 2 βδομάδες (αντένδειξη αποτελεί η ύπαρξη σακχάρου και η μεγάλη οστεοπόρωση).

Όπως υποστηρίζει ο φυσίατρος, τη μεγαλύτερη σημασία για να αποφασίσει ο ειδικός ποια θεραπευτική μέθοδο θα προτείνει παίζει η κλινική εικόνα του ασθενούς, το πόσο πονάει, το αν είναι αδύναμο το πόδι του, το αν δυσκολεύεται πολύ στην καθημερινότητά του, σε συνάρτηση βέβαια πάντα με τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας.

Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή και την ξεκούραση κατά το χρονικό διάστημα των 4 πρώτων εβδομάδων από την έναρξη του προβλήματος, αν ο ασθενής είναι νεότερος από 55 χρόνων, μπορεί να ακολουθήσει τη θεραπευτική μέθοδο Μακένζι.

Πρόκειται για ειδικές ασκήσεις όπου τεντώνεται κατά κάποιον τρόπο η μέση. Η κλασική φυσικοθεραπεία, με ρεύμα, υπερήχους ή λέιζερ, μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο χωρίς όμως να θεραπεύσει την πάθηση.

Οι μαλάξεις στη μέση απαγορεύονται.

Τόσο προληπτικά όσο και για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εκτός της οξείας φάσης, μπορεί να βοηθήσει η γυμναστική (το κολύμπι είναι μια πολύ καλή επιλογή), η απώλεια κιλών, η αποφυγή της καθιστικής ζωής όσο γίνεται, αλλά και η άρση βαρών με προσοχή και προφύλαξη της μέσης.

Σύμφωνα με τον νευροχειρουργό, η ισχιαλγία διερευνάται με τη μαγνητική τομογραφία οσφυϊκής μοίρας και βέβαια με την κλινική εκτίμηση. Στο 98% των περιπτώσεων η μαγνητική αποδεικνύει ότι κάποιος δίσκος πιέζει το νεύρο.

Όταν η κατάσταση του ασθενούς είναι σοβαρή, δεν βελτιώνεται με τη συντηρητική αγωγή ή ακόμα χειρότερα η αδυναμία του ποδιού χειροτερεύει, τότε η λύση είναι η επέμβαση.

Πρόκειται για μία σχετικά απλή επέμβαση (λέγεται μικροδισκεκτομή). Ο χειρουργός (νευροχειρουργός ή/και ορθοπεδικός) κόβει δηλαδή το κομμάτι του δίσκου που εξέχει και πιέζει τα νεύρα.

Πηγή: Vita

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.