«Δράσεις Δημόσιας Υγείας σε εθνικό επίπεδο – Συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων για το Κέντρο της Πόλης»

«Δράσεις Δημόσιας Υγείας σε εθνικό επίπεδο - Συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων για το Κέντρο της Πόλης» Facebooktwitterpinterest

Συνέντευξη Τύπου πολιτικής ηγεσίας ΥΥΚΑ – Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στην παρουσίαση του προγράμματος: «Δράσεις Δημόσιας Υγείας σε εθνικό επίπεδο – Συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων για το Κέντρο της Πόλης»

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Να καλημερίσουμε τους φίλους Δημοσιογράφους που έχουμε εδώ, να πω εγώ μια κουβέντα και να ετοιμάσουμε το πλαίσιο.

Προς τους φίλους Δημοσιογράφους, λοιπόν, να πω ότι σήμερα είμαστε εδώ πέρα, για να συντονίσουμε και να συνδυάσουμε και να αναφέρουμε μια σειρά από δράσεις, που είναι σε εξέλιξη στο Δήμο της Αθήνας και στο Υπουργείο Υγείας, με σκοπό να βελτιώσουμε τις προσπάθειες που κάνουμε να κερδίσουμε πάλι το κέντρο της Αθήνας.

Έχουν γίνει ενέργειες τον τελευταίο ένα χρόνο κι έχουμε αρχίσει ήδη να βλέπουμε καρπούς. Θέλουμε να είμαστε πολύ πιο συστηματικοί και συγκεκριμένοι, να μας κρίνετε και να μας ελέγχετε αλλά ταυτόχρονα να βλέπετε και την προσπάθεια την οποία κάνουμε.

Θεωρούμε ότι μπορούμε στο κέντρο της Αθήνας να έχουμε μια μεγάλη ανακούφιση το επόμενο διάστημα, υπήρξαν δράσεις πρόληψης και προαγωγής σε πρώτο και δεύτερο επίπεδο, που ξεκινήσαμε στα σχολεία του κέντρου της Αθήνας με τους πάρα πολλούς μαθητές μετανάστες.

Και στα δημοτικά ιατρεία, κάνοντας προσυμπτωματικούς ελέγχους τους οποίους θα εντείνουμε το επόμενο διάστημα και με παρεμβάσεις στις Λέσχες Φιλίας του κέντρου της Αθήνας με σκοπό να στηρίξουμε και τους γεροντότερους.

Υπάρχει κι ένα άλλο πεδίο το προνοιακό και το ψυχικό που προσπαθούμε να στηρίξουμε και να συντονίσουμε μια σειρά προνοιακές δράσεις ανάμεσα στις δομές που έχουμε από το Υπουργείο Υγείας, τις προνοιακές δομές, τις προσπάθειες που κάνει ο Δήμος και τις προσπάθειες που κάνουν πολλές από τις ΜΚΟ.

Το μνημόνιο λοιπόν συνεργασίας έχει αυτά τα τρία επίπεδα, έχει έναν συγκεκριμένο άξονα συνεργασίας που στηρίζει το Δήμο ανάμεσα στο Δήμο και το Υπουργείο Υγείας και βεβαίως είναι γνωστό ότι συντονίζονται μια σειρά Υπουργεία ακόμα με παράλληλες δράσεις πάνω μας και σε αυτό θα ήθελα τον κ. Δήμαρχο και τον κ. Υπουργό να κάνουν τις δηλώσεις τους.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να πω δυο λόγια για να υπογράψουμε μετά;

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Όπως νομίζετε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ’ αρχάς, κυρίες και κύριοι, ξεκινάω από κάτι που είπε ο κ. Δημόπουλος, γιατί πιστεύω ότι δεν υπάρχει χώρα χωρίς πρωτεύουσα και δεν υπάρχει πρωτεύουσα χωρίς τους κατοίκους της να είναι κύριοι του βασικού της κέντρου.

Αυτό που μας έχει συμβεί εδώ στην Ελλάδα είναι πρωτοφανές και είμαστε εδώ επειδή θέλουμε σε πολύ λίγο χρόνο να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση. Δικαιούμαστε να μιλάμε; Ναι. Γιατί δικαιούμαστε να μιλάμε εμείς ως Υπουργείο Υγείας; Γιατί παλεύουμε και έχουμε ήδη και κάποιες επιτυχίες που μας νομιμοποιούν να εκφέρουμε λόγο σήμερα ενώπιον σας.

Χωρίς αυτές τις επιτυχίες θα ήταν μία από τα ίδια το να ήμασταν σήμερα εδώ φορείς, οι πιο επίσημοι του Ελληνικού Κράτους και της Αθήνας, και να σας λέγαμε τις γνωστές γενικότητες που δεν καταλήγουν πουθενά και τις οποίες βαριούνται οι άνθρωποι των μέσων ενημέρωσης, γιατί γνωρίζουν καλά ότι τις βαριέται με τρόπο αφόρητο ο Έλληνας πολίτης, που τα έχει ακούσει όλα, αλλά πολλά δεν τα έχει δει.

Η απόσταση ανάμεσα στις δηλώσεις προθέσεων και στις πράξεις, επειδή συνήθως είναι πάρα πολύ μεγάλη στην Ελληνική Πολιτεία, έχει οδηγήσει τον κόσμο να μην ακούει και να μην θέλει να ακούει. Είμαστε, λοιπόν εδώ, επειδή έχουμε κάποιες πρώτες επιτυχίες σε έναν αγώνα, που πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να τελειώσει επιτυχώς, σε έναν αγώνα ανάκτησης της πρωτεύουσας της Ελλάδος, σε έναν αγώνα να αποδοθεί το κέντρο της Αθήνας στους πολίτες και τους ανθρώπους της.

Ποιες είναι αυτές οι πρώτες επιτυχίες; Αναφέρομαι πρώτα απ’ όλα πάνω απ’ όλα στα ζητήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά και τον ΟΚΑΝΑ. Αναφέρομαι πρώτα απ’ όλα πάνω απ’ όλα στην τήρηση των υπεσχημένων, στην ταυτότητα δηλώσεων και πράξεων που έφερε τη Θεσσαλονίκη να έχει λίστα αναμονής από τέσσερα χρόνια τις είκοσι ημέρες παρακαλώ.

Επίσης, τον Πειραιά να μην έχει πια πρόβλημα στο ιστορικό και εμπορικό του κέντρο κανένα και να έχουμε διαρκώς μηνύματα ευχαριστηρίων από δικηγορικά γραφεία, από μικρά καταστήματα, από μεγάλα καταστήματα, από ανθρώπους που ανέκτησαν το βιος τους.

Και για να έρθω στο θέμα μας και στην Αθήνα με το κλείσιμο των μονάδων παροχής θεραπείας του ΟΚΑΝΑ στην Καπποδιστρίου, αλλά και στα Εξάρχεια και την απορρόφηση δύο χιλιάδων θεραπευομένων στα νοσοκομεία της Αττικής.

Αυτή, κυρίες και κύριοι, είναι μια επιτυχία και αυτή είναι και μία πραγματικότητα κι ένοιωσα τιμή όταν καταστήματα της περιοχής της οδού Καπποδιστρίου μου έστειλαν γραπτές ευχαριστίες. Ένοιωσα τιμή, γιατί κατάλαβα ότι κάποιες φορές έχει νόημα να είσαι κάτοχος ενός δημόσιου αξιώματος που σου δίνει ο λαός.

Κι επειδή δεν τελείωσε ο αγώνας εδώ στην Αθήνα, αλλά έχει κάνει μια καλή αρχή, θα πρέπει να συγκεντρώσουμε και τα ανθρώπινα κουφάρια που έχουν παραμείνει στην οδό Τοσίτσα κυρίως, κάνοντας το κανάλι και για τους υπόλοιπους φίλους που περιμένουν να βρουν θεραπεία.

Ήταν μεγάλος ο αριθμός των δύο χιλιάδων, που έχουμε κάνει την κατανομή τους στα νοσοκομεία της Αττικής, ήταν μεγάλος ο αριθμός και δεν μας επέτρεψε αμέσως να κάνουμε και το κανάλι των άλλων χιλίων, των τελευταίων χιλίων, για να γίνει κι εδώ τους επόμενους μήνες η αναμονή από εφτά χρόνια και τρεις μήνες που ήταν είκοσι μέρες.

Τώρα έχουμε πέσει κάτω από πέντε χρόνια στον κατάλογο αναμονής και σε λίγους μήνες, μέχρι το τέλος του χειμώνα, θα έχουμε εξαλείψει κι εδώ τη λίστα της ντροπής, όπως πολύ σωστά την είχε χαρακτηρίσει ο κ. Καραμανλής, αλλά δεν την εξάλειψε, τη χαρακτήρισε επιτυχώς και την κοίταγε να αυξάνεται τη λίστα αυτή.

Ας γυρίσουμε με βάση αυτό το πρώτο δεδομένο, την υπόσχεσή μας ότι αυτό τελειώνει μέσα στο χειμώνα, την υπόσχεσή μας ότι θα πάρουμε, όχι μόνον, αυτούς που θέλουν να μπουν στα προγράμματα κι ακόμα περιμένουν να τους βάλουμε στα νοσοκομεία, αλλά θα συλλέξουμε κι αυτούς που δεν μπαίνουν στα προγράμματα επειδή δεν θέλουν.

Και αυτοί είναι τα θύματα του εμπορίου, αλλά και οι άνθρωποι οι οποίοι πληγώνουν και τον εαυτό τους και τους συγγενείς τους που τους βλέπουν έτσι, αλλά και τους κατοίκους του κέντρου της Αθήνας περιφερόμενοι στην κατάστασή τους.

Αφού τους συλλέξουμε και τους βοηθήσουμε κι αυτούς εμείς θα έχουμε κάνει αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε στο σχεδιασμό στη λήψη απόφασης και στην εκτέλεση μόνοι μας απολύτως, ως Υπουργείο Υγείας. Ξαναλέω, σχεδιασμό, απόφαση, εφαρμογή μόνοι μας, δεν χρειαστήκαμε κανέναν.

Θέλουμε μόνο μια καλή κουβέντα και ο Δήμαρχος Αθηναίων, ο κ. Καμίνης, την είχε για μας. Δεν τελειώσαμε, όμως, δυστυχώς, υπάρχουν κι άλλα θέματα υγείας πολύ μεγάλα, πολύ σοβαρά, που έχουν ακουστεί. Συνοψίζω με δύο φράσεις για τα μεγάλα.

Θέμα υγείας δημιουργείται από την αδήλωτη παράνομη πορνεία. Το είπαμε μία, το είπαμε δύο, το είπαμε πολλές φορές, αναδείξαμε τα στατιστικά στοιχεία, ούτε ρατσιστές είμαστε, ούτε έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτή τη δραστηριότητα, αρκεί να είναι δηλωμένη, άρα να ελέγχεται από πλευράς υγείας.

Επειδή το Υπουργείο μας είναι στο κέντρο της Αθήνας, όπως είναι και ο Δήμος της Αθήνας, έχουμε και εικόνα οι ίδιοι του τι ακριβώς συνέβη τους περασμένους μήνες. Παράγωγο της παράνομης μετανάστευσης το φαινόμενο αυτό, μας δημιούργησε προβλήματα επέκτασης του AIDS, 1250% η αύξηση, όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ με τις έρευνές του έχει αποδείξει.

Και φαινόμενο μέσα πια σε μικρό βαθμό στην ελληνική οικογένεια εκ μεταφοράς, από την παράνομη μετανάστρια που γίνεται θύμα των κυκλωμάτων της αδήλωτης πορνείας, στον Έλληνα πελάτη, στην ελληνική οικογένεια. Εδώ κάτι πρέπει να κάνουμε.

Η μάχη κατά των ναρκωτικών είναι μια μάχη ταυτοχρόνως και κατά της εξάπλωσης του AIDS, γιατί ένα πολύ μεγάλο μέρος, πάνω από το μισό των φορέων εκδίδονται και δημιουργούν αυτόν τον πολλαπλασιασμό του προβλήματος με τη θανατηφόρο αυτή ασθένεια, την καταστροφική αυτή ασθένεια. Άρα, εδώ ο ΟΚΑΝΑ έχει βοηθήσει ήδη.

Ολοκλήρωσε το έργο του; Όχι κυρίες και κύριοι. Αύριο εκκινεί μία επόμενη φάση, από την κα Μαλλιώρη. Ένα εκατομμύριο σύριγγες νέας τεχνολογίας που αφήνουν λίγο υπόλοιπο αίματος μετά τη χρήση και αποτελούν από μόνες τους έναν περιορισμό στη μετάδοση της ασθένειας.

Θα αρχίσουν να διανέμονται από τους εργάτες στο δρόμο και θα είμαι κι εγώ αύριο σε ένα συνεργείο από αυτά για να μπορέσω να ενημερώσω με αυτόν τον τρόπο πάνω στη δουλειά, πάνω στην πράξη ότι αυτή η δραστηριότητα για τη διανομή του ενός εκατομμυρίου των νέων συριγγών έχει ξεκινήσει, και ταυτοχρόνως ίδιος αριθμός απ’ ό, τι με ενημερώνει η κα Μαλλιώρη σε προφυλακτικά.

AIDS ως παράγωγο της παράνομης μετανάστευσης, ως παράγωγο της εξάπλωσης και της παραμονής με αυτόν το χύμα τρόπο όπως ήταν των ναρκομανών, των εξαρτημένων ανθρώπων, των συνανθρώπων μας που έχουν χτυπηθεί από την ασθένεια αυτή.

Εδώ εμείς κάνουμε αυτό που έχουμε να κάνουμε. Προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε την κοινή γνώμη. Δεν έχουμε πολλά χρήματα για προγράμματα. Άρα ό, τι θα πει ο Γιώργος Καμίνης, ό, τι θα πω εγώ, ό, τι θα πει ο κ. Τιμοσίδης, ό, τι θα πει ο κ. Μπόλαρης, ό, τι θα πουν οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου, ο κ. Παταβούκας, ο κ. Κατριβάνος, ο κ. Πολύζος, ο κ. Δημόπουλος, ό, τι θα πούμε εμείς δηλαδή, είναι βοήθεια στην ενημέρωση, που γίνεται αυτοπροσώπως. Κρίμα, μακάρι να είχαμε πάρα πολλά χρήματα, να βομβαρδίζαμε μέσω της τηλεοράσεως και του ραδιοφώνου τους πάντες. Δεν μπορούμε.

Θα κάνουμε κάτι, είμαι στην πορεία να κάνουμε κάτι, αλλά δεν μπορεί να είναι πάρα πολύ μαζικό, δεν μπορεί να είναι καταιγιστικό. Πρέπει, λοιπόν, αυτό που κάνουμε σήμερα με τον κ. Καμίνη και τους συναδέλφους στο Υπουργείο, την πολιτική ηγεσία, να το κάνουμε συνεχώς. Κάποιος θα μας ακούσει, κάποιος θα συγκινηθεί.

Συγκινήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο κέντρο της Αθήνας, στην Πλατεία Βικτωρίας κοντά, ένα Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας. Πήγαμε. Θα συγκινηθεί ένα εμπορικό κατάστημα; Και εκεί θα πάμε. Ένας περιπτεράς; Και εκεί θα πάμε. Όποιος συγκινείται και πολλαπλασιάζει την εμβέλεια του λόγου μας, είναι σύμμαχός μας, και γι’ αυτό σήμερα είμαστε εδώ μαζί με τον κ. Καμίνη για να μιλήσουμε γι’ αυτά.

Τελειώνουμε εδώ; Όχι. Με την κίνηση που δημιουργούμε, κινητοποιείται και ο υπόλοιπος κρατικός μηχανισμός. Εμείς είμαστε σε συνεργασία με τον κ. Παπουτσή. Η Αστυνομία μας ζήτησε εδώ και καιρό τα στοιχεία αυτά για την αδήλωτη πορνεία επί της μεταναστεύσεως προερχομένης, της παρανόμου, και τα δώσαμε αυτά τα στοιχεία, γιατί γεννιόνται θέματα υγείας, δημόσιας υγείας, και η Αστυνομία με αυτό το απόλυτο στοιχείο, που είναι έγκυρο, που δεν είναι προσχηματικό, εξοπλίζεται για να μπορεί να κάνει τα δικά της καθήκοντα.

Είναι λάθος να ζητάμε από την Αστυνομία, από τη Δημοτική Αστυνομία να κάνει τα πάντα. Δεν είναι ένα αστυνομικό κράτος η Ελλάδα. Όταν εμείς, όμως, τους εξοπλίσουμε, οι άλλοι φορείς με τα απαραίτητα στοιχεία, και αυτοί μπορεί να κάνουν τη δουλειά τους, γιατί και αυτοί αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις συμβάσεις, ευρωπαϊκές και άλλες, των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, προβλήματα απέναντι των δικαιωμάτων ανθρωπιάς, προβλήματα που σχετίζονται με την αξιολόγηση, την ανάγκη αξιολόγησης σε μια δημοκρατική κοινωνία των αιτήσεων περί χορήγησης ασύλου, που στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλες σε αριθμό, πολλές σε αριθμό.

Και έχω πραγματικά υπογραμμίσει την αξία της δουλειάς που γίνεται. Όταν μου είπε ο κ. Παπουτσής ότι 20.000 άνθρωποι εξετάζονται κατ’ έτος στην Ελλάδα, στην Ελλάδα της κρίσης και των προβλημάτων σε ό, τι αφορά στο αίτημά τους περί χορήγησης ασύλου και οι πιο πολλοί από αυτούς. Επειδή είναι προσχηματικές οι αιτήσεις τους, με τις νόμιμες διαδικασίες, επαναπροωθούνται.

Άρα, λοιπόν, σε αυτό το πλαίσιο, που το σεβόμαστε, κινητοποιήθηκε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κι αυτό είναι μια ανακοίνωση από την πλευρά μας, στο πλαίσιο της συλλογικής δουλειάς που γίνεται υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης τον Θεόδωρο Πάγκαλο, για να φύγουν από τη χώρα εκείνες οι γυναίκες οι οποίες είναι φορείς και ταυτοχρόνως εκδίδονται με τρόπο αδήλωτο, δηλαδή παράνομο.

Για να καταλάβετε τι σας λέω και για ποιο φαινόμενο πρόκειται, και με αυτό θα κλείσω. Σας δίνω ορισμένα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε – και που αφορούν 600 οίκους ανοχής και studios οι οποίοι ελέγχτηκαν – η κυρία Κρεμαστινού, 7 λειτουργούσαν νόμιμα και από τα 20.000 περίπου εκδιδόμενα άτομα, μόνο τα 1.200 βρέθηκαν δηλωμένα, δηλαδή άτομα τα οποία τα περνάνε από τους απαραίτητους ιατρικούς ελέγχους.

Στους 400 από αυτούς τους 600 οίκους το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει κάνει έρευνες. Αυτή είναι η δουλειά μας, και το πόρισμά μας παραλαμβάνει το υπόλοιπο κράτος για να το διεκπεραιώσει. Αν δεν γίνουν αυτά, αν το ένα φαινόμενο, όπως μας παρουσιάζεται με ένταση, δεν το αντιμετωπίζουμε, αν δεν λύνουμε επιμέρους, το όλον δεν θα λυθεί.

Εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι να λύσουμε το όλον, δηλαδή το πρόβλημα της αποκατάστασης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και την επανάκτηση της ιδιοκτησίας του από τους Έλληνες πολίτες, από τους Αθηναίους, από τους κατοίκους. Το όλον αυτό ως πρόβλημα δεν θα λυθεί αν δεν πλαγιοκοπηθεί. Κι εμείς ως Υπουργείο Υγείας κάνουμε αυτό.

Εκτιμάμε πάρα πολύ τη δράση του Δημάρχου Αθηναίων και τον ίδιο τον Δήμαρχο Αθηναίων. Θέλουμε να είμαστε στο πλευρό του όσο μπορούμε. Έχουμε κι εμείς ελλείψεις στη δουλειά μας. Έχουμε κι εμείς παραλείψεις.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.