Τι είναι η γνωστική αποκατάσταση;

Facebooktwitterpinterest

Η Γνωστική Αποκατάσταση είναι μια δομημένη σειρά από θεραπευτικές δραστηριότητες που έχουν σχεδιαστεί για να επανεκπαιδεύσουν την ικανότητα του ατόμου να σκέφτεται, να χρησιμοποιεί την κρίση του και να παίρνει αποφάσεις. Επικεντρώνεται στο να βελτιώσει ελλείψεις στη μνήμη, προσοχή, αντίληψη, μάθηση, σχεδιασμό και λήψη αποφάσεων.

Ο όρος Γνωστική Αποκατάσταση, εφαρμόζεται σε μια σειρά από παρεμβατικές στρατηγικές ή τεχνικές που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους ασθενείς να μειώσουν, να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν τις γνωστικές ελλείψεις ύστερα από εγκεφαλική βλάβη. Ο απώτερος στόχος της Γνωστικής Αποκατάστασης είναι να βελτιώσει την ποιότητα ζωής ή να βελτιώσει την ικανότητα της λειτουργικότητας του ατόμου τόσο στο σπίτι όσο και έξω από αυτό.
Η Γνωστική Αποκατάσταση είναι ένα πρόγραμμα καθοδηγούμενης θεραπείας για την εκμάθηση ή την επανεκμάθηση τρόπων συγκέντρωσης, επίλυσης προβλημάτων και τρόπους βελτίωσης της μνήμης ύστερα από μια διαταραχή που πλήττει τον εγκέφαλο. Επίσης γνωστή ως Νευροψυχολογική Αποκατάσταση ή Νευροαποκατάσταση, περιλαμβάνει την ανάρρωση των γνωστικών ελλείψεων μέσω αποκατάστασης ή επανόρθωσης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να έχουν μια εποικοδομητική και ικανοποιητική ζωή μετά από εγκεφαλικό τραυματισμό ή βλάβη αν μάθουν να διαχειρίζονται τα γνωστικά, συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Η Γνωστική Αποκατάσταση δεν θεραπεύει την εγκεφαλική βλάβη αλλά στοχεύει μέσω παρεμβάσεων τις ελλείψεις στα επίπεδα που εμφανίζονται.

Ποιος μπορεί να ωφεληθεί από την Γνωστική Αποκατάσταση

Οποιοσδήποτε έχει εντοπίσει αλλαγές στην ικανότητα συγκέντρωσης, σκέψης, μνήμης ύστερα από τραυματισμό ή κάποια διαταραχή ή που έχει μια μη εκφυλιστική εγκεφαλική βλάβη και ενδιαφέρεται να μειώσει τις ελλείψεις και να αυξήσει τις δραστηριότητες του. Καταστάσεις περιλαμβάνουν: Κρανιοεγκεφαλική κάκωση, Νόσος Alzheimer’s και άλλου είδους άνοιες και σύνδρομα, χρόνιες διαταραχές πόνου, άγχος, κατάθλιψη και κρίσεις πανικού, δυσκολίες μάθησης και ακαδημαϊκά προβλήματα, συναισθηματική αποδοχή ιατρικών προβλημάτων, προβλήματα ελέγχου της συμπεριφοράς.


Αξιολόγηση προβλημάτων

Το πρόγραμμα είναι ατομικό αλλά μπορεί να γίνει και σε ομάδες. Μετά το πρωταρχικό διαγνωστικό έλεγχο και τη συλλογή ιατρικών πληροφοριών από τον Ειδικό Νευρολόγο ή Παθολόγο τίθενται κάποιοι στόχοι και γίνεται η νευροψυχολογική εκτίμηση. Ο νευροψυχολόγος θα αξιολογήσει τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες στη σκέψη και τη μνήμη. Θα σας ρωτήσει τι είδους δυσκολίες αντιμετωπίζεται στην καθημερινή σας ζωή και τι αλλαγές έχετε παρατηρήσει σε σχέση με πριν. Επίσης θα σας ρωτήσει τι θέλετε να πετύχετε μέσω της Γνωστικής Αποκατάστασης.

Διάρκεια της Γνωστικής Αποκατάστασης

Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από το πόση βελτίωση θα έχετε και την ικανότητα σας να πετύχετε τους στόχους σας. Ο μέσος όρος είναι από 2 ως 4 μήνες.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.