Ασπιρίνη: Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του στομάχου

Facebooktwitterpinterest

Φαίνεται ότι η ασπιρίνη είναι το φάρμακο για όλες τις ασθένειες, μια και, εκτός από αντιπυρετική, αναλγητική και αντιφλεγμονώδη, έχει και αντικαρκινική δράση. Κατά ένα τρίτο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ενός τύπου του καρκίνου του στομάχου.

Η έρευνα του British Journal of Cancer έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση πάνω από 300.000 άτομα. Διαπίστωσε ότι όσοι έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη τους προηγούμενους 12 μήνες είχαν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκινικούς όγκους στο μέσο και κάτω τριτημόριο στομάχου.

Αν και είναι γνωστό ότι η συχνή λήψη ασπιρίνης περιορίζει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, οι τυχόν παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των αιμορραγιών στη γαστρική χώρα, απαγορεύουν στους γιατρούς να συμβουλεύουν τη χορήγησή της ως προληπτικό μέσο εναντίον του καρκίνου. Η έρευνα παρακολούθησε 311.115 άτομα για περίπου επτά χρόνια και ανέλυσε τη συχνότητα χρήσης παυσίπονων τους τελευταίους 12 μήνες πριν από την έναρξη της έρευνας.

Συνολικά, το 73% των συμμετεχόντων είχε χρησιμοποιήσει ασπιρίνη τουλάχιστον μία φορά, ενώ το 56% είχε πάρει άλλα παυσίπονα. Το ένα τέταρτο των εθελοντών ανέφερε την καθημερινή λήψη ασπιρίνης, με το 10% να λαμβάνει σε ημερήσια βάση άλλα παυσίπονα. Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του κάτω τριτημορίου στομάχου υπολογίστηκε σε επτά ανά 100.000 άτομα ανά χρόνο για τους όσους έπαιρναν ασπιρίνη, συγκριτικά με έντεκα ανά 100.000 άτομα ανά χρόνο στους μη χρήστες.

Παρατηρήθηκε επίσης μείωση κατά 32% για τον ίδιο τύπου καρκίνου στα άτομα που χρησιμοποιούσαν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, όπως είναι η ιβουπροφένη. Σε αντίθεση με τα συμπεράσματα προηγούμενων μελετών, οι ερευνητές βρήκαν ότι η ασπιρίνη δεν προστατεύει από τον καρκίνο του οισοφάγου και τον καρκίνο του άνω τριτημορίου στομάχου.

Παρότι λοιπόν η ασπιρίνη έχει ποικίλες θετικές δράσεις, καλό είναι παίρνετε έγκριση από τον γιατρό σας για τη λήψη της, μια και δεν είναι ασφαλής για όλα τα άτομα και μπορεί σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα να προκαλέσει παρενέργειες.

Πηγή: Prevention

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.