Πώς να μιλήσω στο «παχουλό» παιδί μου;

Facebooktwitterpinterest

Επί των ημερών μας, το σωματικό βάρος του παιδιού και του εφήβου είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα. Το πώς θα προσεγγίσουμε και θα μιλήσουμε σε ένα μικρό παιδί σχετικά με το βάρος του σώματος του χρίζει ιδιαίτερης προσοχής. Το πώς θα χειριστούμε το ζήτημα αυτό, είναι κάτι που μπορεί να αποφέρει μακροχρόνιες και σοβαρές επιπτώσεις στον ψυχισμό του παιδιού. Να δούμε λίγα μικρά μυστικά στο πως θα προσεγγίσουμε το παιδί και τι άλλο μπορούμε να κάνουμε αν ένα παιδί το πρόβλημα του βάρους του το φέρει βαρέως.

Δεν μιλάμε, κάνουμε κάτι

Αν το παιδί είναι πολύ μικρό και εσείς ανησυχείτε σχετικά με το βάρος του, μην μιλάτε στο παιδί σας σχετικά με το πρόβλημα. Αρχίστε όμως να κάνετε αλλαγές στον τρόπο διαβίωσης όλης της οικογένειας. Το πιο εύκολο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να τρώτε πιο σωστά και να κινήστε περισσότερο. Προετοιμάστε κανονικά σε μέγεθος και διατροφικά ισορροπημένα γεύματα και σνακς. Κλείστε την τηλεόραση, τα κομπιούτερ και τα διάφορα βιντεοπαιγνίδια για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Βρείτε τρόπους να διασκεδάζεται ομαδικά σαν οικογένεια, προσφέροντας χαρά και δραστηριότητα στο παιδί σας.

Δεν τα φορτώνουμε με ευθύνες και ενοχές

Μην φωνάζετε, μην ουρλιάζετε, μην απειλείτε, μην τιμωρείτε και μην προσπαθείτε να δωροδοκήσετε τα παιδία σας σχετικά με το σωματικό τους βάρος, την τροφή τους και την φυσική τους δραστηριότητα. Αν εντάξουμε και την διατροφή του παιδιού στο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ γονέα και παιδιού, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καταστροφικό. Οι ντροπές, οι ενοχές και ο θυμός είναι βήματα που οδηγούν στην αποτυχία. Έτσι οδηγούμε τα παιδία σε χειρότερο αποτέλεσμα που μπορεί να είναι ακόμα πιο μεγάλα επίπεδα παχυσαρκίας και άλλες σοβαρότερες διατροφικές ανωμαλίες.

Κοινή προσπάθεια

Όπως κάθε σημαντικό οικογενειακό πρόβλημα απαιτεί ενιαία αντιμετώπιση, έτσι και το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας απαιτεί μια κοινή γραμμή από τα μέλη ολόκληρης της οικογένειας και των λοιπών στενών συγγενών. Αντικρουόμενες απόψεις πάνω στο πρόβλημα οδηγούν συνήθως σε διαιώνιση του προβλήματος με τις ανάλογες συνέπειες.

Συζήτηση με τον ειδικό

Προσπαθήστε να μιλήσετε με ένα ειδικό πάνω στο πρόβλημα του παιδιού σας και μοιραστείτε μαζί του τις ανησυχίες σας πάνω στο πρόβλημα βάρους του παιδιού σας. Συζητείστε μαζί του τους φόβους σας, ζητήστε του να σας αναλύσει το μέγεθος του προβλήματος και να σας υποδείξει την λύση. Ρωτήστε τον για άλλες ιδέες, πως θα αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες και πως θα αυξήσετε τα επίπεδα της φυσικής σας δραστηριότητας. Υπάρχουν για τα παιδιά και τους εφήβους οι κατάλληλοι επαγγελματίες υγείας που θα μπορέσουν να τα βοηθήσουν. Καταλληλότεροι κρίνονται οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι που έχουν καθημερινή προστριβή και κύρια ενασχόληση τους το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας. Στα νοσοκομεία Παίδων υπάρχουν εξωτερικά ιατρεία παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας με πρόβλημα όμως τις μεγάλες λίστες αναμονής για την πρώτη επίσκεψη και τα επόμενα ραντεβού που ακολουθούν. Η πραγματικότητα όμως δείχνει ότι η επίσκεψη σε ειδικό είναι κομβικό σημείο για την λύση του προβλήματος.

Επικέντρωση στην καρδιά του προβλήματος

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η υγεία του παιδιού, δεν είναι τόσο το λίγο παραπάνω βάρος. Αν η οικογένεια σιτίζεται σωστά και αθλείται επίσης, το παιδί θα αναπτύσσεται σωστά για την ηλικία του και το σωματικό του βάρος θα ανταποκρίνεται στην αύξηση του ύψους του. Πρέπει να επαινούμε το παιδί όχι τόσο γιατί έχασε λίγα κιλά αλλά για τις αλλαγές στον τρόπο ζωής του, για τη νέα σωστή διατροφική συμπεριφορά του και για την αποδοχή της συστηματικής άθλησης στη νέα του πραγματικότητα.

Όταν το παιδί λέει «είμαι χονδρός»

Ψάξτε να δείτε πρώτα απ όλα από πού πηγάζουν αυτές οι σκέψεις. Μήπως οι φίλοι ή οι συμμαθητές πειράζουν και χλευάζουν το παιδί σας σχετικά με το σωματικό του βάρος; Μήπως κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο το προσέβαλλε σχετικά με την κοιλίτσα του; Άκουσε κάτι στην τηλεόραση ή διάβασε κάτι στο διαδίκτυο; Αν κάποιο άλλο παιδί ή ενήλικας κάνουν τον παλικαρά στο παιδί σας, τότε αντιμετωπίστε την κατάσταση προσωπικά και άμεσα. Από την άλλη δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια. Αν όντος είναι παχουλό αναζητούμε βοήθεια στον ειδικό επιστήμονα.

Αν από την άλλη το σωματικό βάρος του παιδιού σας είναι το κανονικό όπως επίσης έχει διαμορφώσει σωστές διατροφικές συνήθειες και έχει καλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας αλλά παρ όλα αυτά ανησυχεί, τότε καθησυχάστε το και προσπαθήστε να το αποτρέψετε στο να εστιάζεται συνεχώς στο σωματικό του βάρος.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.