Κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής αρρυθμίας για τους πάσχοντες από ψωρίαση

Facebooktwitterpinterest

Οι πάσχοντες από ψωρίαση έχουν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο και να εκδηλώσουν κολπική μαρμαρυγή, σύμφωνα με μελέτη Δανών επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal.

Οι ερευνητές εστίασαν σε δείγμα 4,5 εκατομμυρίων ατόμων και διαπίστωσαν ότι ο υψηλότερος κίνδυνος αφορούσε κυρίως τους νεότερους ασθενείς με σοβαρής μορφής ψωρίαση.

Τα δερματικά κύτταρα υπό φυσιολογικές συνθήκες αναπλάθονται ανά τρεις με τέσσερις εβδομάδες, αλλά στους πάσχοντες από ψωρίαση η διαδικασία αυτή μπορεί να επιταχυνθεί. Μπορεί να χρειάζονται μόνο δύο με έξι ημέρες για την ανάπλαση, με αποτέλεσμα το δέρμα να γεμίζει κόκκινες, λεπιδωτές και σκληρές λωρίδες.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για τον πληθυσμό της Δανίας την περίοδο 1997-2006 και εντόπισαν 36.765 άτομα που έπασχαν από ήπιας μορφής ψωρίαση και 2.793 που είχαν σοβαρότερη μορφής της νόσου.

Στα άτομα κάτω των 50 ετών με ήπια ψωρίαση, ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής (συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμία) ήταν αυξημένος κατά 50%. Ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου αυξανόταν κατά 97%.

Στα άτομα με σοβαρή ψωρίαση, οι κίνδυνοι αυξάνονταν κατά 198% και 180% αντίστοιχα.

Η αύξηση του κινδύνου για ασθενείς άνω των 50 ετών ήταν αρκετά μικρότερη.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές οι σχετικοί κίνδυνοι για κολπική μαρμαρυγή και ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν υψηλότεροι στα νεότερα άτομα με σοβαρή ψωρίαση. Το στοιχείο αυτό έρχεται να προστεθεί στις μελέτες που έχουν αναδείξει την σχέση ψωρίαση και καρδιαγγειακού κινδύνου.

Φυσικά η έρευνα διαπιστώνει την ύπαρξη του συσχετισμού, χωρίς να μπορεί να τεκμηριώνει ότι η μια κατάσταση προκαλεί την άλλη.

Πάντως επειδή η ψωρίαση είναι στην ουσία μια φλεγμονή (το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα υγιή κύτταρα του δέρματος, προάγοντας την υπερπαραγωγή νέου δέρματος), θεωρείται λογικός ο συσχετισμός, αφού η φλεγμονή παίζει ρόλο τόσο στο εγκεφαλικό επεισόδιο όσο και στα καρδιολογικά προβλήματα.
health.Ιn.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.