Καλοκαιρινές αυξήσεις στα φάρμακα

Facebooktwitterpinterest

Ενας από τους στόχους του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Με λόγο πειστικό και αγωνιώδη, σε παρακινεί να πεις: προχώρα παλικάρι μου! Ομως μια καλοκαιρινή ιστορία, που κορυφώθηκε αρχές Αυγούστου, γεννά ερωτήματα…

Φάρμακα που η τιμή τους αναμενόταν να μειωθεί σημαντικά τον περασμένο Ιούνιο, τον Αύγουστο επέστρεψαν με ακριβότερες τιμές αγγίζοντας τα επίπεδα του 2010! Ανάμεσά τους, ακριβά φάρμακα για την αρθρίτιδα ή συμπληρωματικά για χημειοθεραπείες.

«Ενώ περιμέναμε να βγει ένα δελτίο τιμών το οποίο θα μείωνε τα βασικά προϊόντα της αγοράς κατά 15-20%, τελικώς έγινε μεσοσταθμική μείωση 4% την οποίαν την πήραν πίσω τον Αύγουστο» υποστηρίζει ιδιοκτήτης φαρμακαποθήκης, ο οποίος συνεργάζεται με σημαντικές πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την περίπτωση φαρμάκου που ανήκει στα λεγόμενα ΦΥΚ -Φάρμακα Υψηλού Κόστους-, για το οποίο η προτεινόμενη αρχική τιμή από το υπουργείο τον Ιούνιο ήταν 730 ευρώ. Ομως στο δελτίο τιμών του ίδιου μήνα η τιμή ανεβαίνει στα 755 και δίχως να προηγηθεί ένσταση από την εταιρεία. Στο επόμενο δελτίο τιμών του Αυγούστου, η τιμή του ανεβαίνει επιπλέον και φθάνει στα 777 ευρώ!

Αλλο φάρμακο της κατηγορίας των αντιψυχωσικών τον Ιούνιο κόστιζε 45,8 ευρώ. Το υπουργείο προτείνει τιμή στα 34 ευρώ. Τελικά, το συγκεκριμένο φάρμακο (που καλύπτει το 40% του κύκλου εργασιών της πολυεθνικής) βγαίνει στο δελτίο με 45,2 ευρώ. Το αποκορύφωμα, όμως, της λογικής του «ασανσέρ» στις τιμές των φαρμάκων σημειώθηκε αρχές Αυγούστου στα φάρμακα υψηλού κόστους, που μέχρι τον Ιούνιο ήταν 89.

Στις 2 Αυγούστου, εννέα το βράδυ, στο site του υπουργείου Υγείας αναρτάται το δελτίο τιμών με ισχύ από τις εννέα το πρωί της επομένης. Οι φαρμακαποθηκάριοι ξεκινούν να τιμολογούν με νέες τιμές, δηλαδή συν 3% στην παλιά τιμή. Στις 3 Αυγούστου, δύο ώρες μετά την ισχύ του το δελτίο ακυρώνεται και κατεβαίνει από το site. Αρχίζει νέα τιμολόγηση με τις παλιές τιμές. Το δελτίο ανεβαίνει ξανά στις 4 Αυγούστου. Ομως ακυρώνεται και πάλι, για να ανέβει στο site το βράδυ της ίδιας μέρας. Σ’ αυτό το τελικό δελτίο στα 89 φάρμακα κατηγορίας ΦΥΚ προστέθηκαν ακόμη 131 με ανάλογο ποσοστό αύξησης στην τιμή.

Γιατί συνέβη αυτό;

Ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών υποστηρίζουν ότι κάποιοι είχαν ξεχάσει να τιμολογήσουν τα νέα 131 φάρμακα ΦΥΚ με συν 3% και απλώς το δελτίο τιμών… ανεβοκατέβαινε!

Τι σημαίνουν τα φάρμακα ΦΥΚ; Το φιλέτο των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών. Αναφερόμαστε σε μόλις 600 brand name -από τα 7.000 που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά- τα οποία κατέχουν το 45% του συνολικού τζίρου!

Ομως, σύμφωνα με καταγγελίες και τα δελτία τιμών, ο νόμος με βάση τον οποίον προβλέπεται η νοσοκομειακή τιμή ενός φαρμάκου έχει παραβιαστεί. Μας εξηγεί ιδιοκτήτης φαρμακαποθήκης: «Ο νόμος λέει: νοσοκομειακή τιμή, ίσον χονδρική τιμή μείον 13%. Ομως σε όλα τα φάρμακα υψηλού κόστους η νοσοκομειακή τιμή είναι χονδρική μείον 10,1%. Στα όλα τα υπόλοιπα φάρμακα, εφαρμόζεται κανονικά ο νόμος»!
http://www.enet.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.