Ενδογαστρικό Μπαλόνι

Facebooktwitterpinterest

γαστρικό μπαλόνι παχυσαρκία

Τα τελευταία χρόνια το ενδογαστρικό μπαλόνι αποτελεί μια θεραπευτική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Είναι μια περιοριστικού τύπου τεχνική καθώς περιορίζει την ποσότητα του φαγητού που μπορεί να δεχθεί το στομάχι.Η μείωση της ποσότητας των φαγητών σημαίνει αυτόματα μείωση των καθημερινά προσλαμβανόμενων θερμίδων. Άρα και μείωση  του σωματικού βάρους.

Δέν αποτελεί μια αμιγώς χειρουργική τεχνική αφού για την τοποθέτηση του δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση αλλά μια γαστροσκόπιση (ενδοσκόπιση).

Ενδείξεις

Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται σε δύο περιπτώσεις.

1-   Σε ασθενείς με Δείκτη σωματικής μάζας ΒΜΙ από 27 έως 35 οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άλλες χειρουργικές τεχνικές, είτε λόγο του σχετικά χαμηλού ΒΜΙ είτε λόγο προβλημάτων υγείας.

2-   Σε ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία και ιδιαίτερα υψηλό ΒΜΙ όπου χρειάζεται να μειωθεί το σωματικό τους βάρος για να υποβληθούν στην συνέχεια σε χειρουργική επέμβαση όπως δακτύλιο, sleeve, κ.α. και έτσι να μειωθούν οι πιθανότητες των χειρουργικών επιπλοκών.

Πώς λειτουργεί

Το ενδογαστρικό μπαλόνι είναι μια σφαίρα από σιλικόνη που γεμίζει με 500cc φυσιολογικού ορού ή αέρα (νέου τύπου). Μετα την τοποθέτηση του, λόγο του όγκου που καταλαμβάνει, μειώνει σε μεγάλο βαθμό την χωρητικότητα του στομάχου για φαγητό . Το στομάχι δεν μπορεί να δεχθεί μεγάλη ποσότητα φαγητού καθώς φουσκώνει γρήγορα και στέλνει στον εγκέφαλο μέσο νευροορμονικών οδών το σήμα του κορεσμού.

Για καλύτερο αποτέσμα ώς προς την απώλεια των κιλών ο ασθενής μετα απο την τοποθέτηση  του μπαλονιού ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής σε συνεργασία με τον διαιτολόγο της ομάδας.

 

γαστρικό μπαλόνι παχυσαρκία
ενδογαστρικό μπαλόνι παχυσαρκία
Χωρίς το μπαλόνι το στομάχι χωράει μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού.
Με το μπαλόνι η ποσότητα του φαγητού μειώνεται δραστικά.

Χρόνος παραμονής του μπαλονιού

Το ενδογαστρικό μπαλόνι μπορεί να παραμένει στο στομάχι μέχρι 6 μήνες.

(Αν υπερβούμε αυτό το χρονικό διάστημα αυξάνεται η πιθανότητα ερεθισμού του τοιχώματος του στομάχου και μειώνεται η ανθεκτικότητα του μπαλονιού στο γαστρικό οξύ.)

Πώς γίνεται η τοποθέτηση και η αφαίρεση

Ο ασθενής ακολουθεί διατροφή με υγρές τροφές 24 ώρες πριν και απο τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας σταματάει την λήψη οποιουδήποτε υγρού.

Η τοποθέτηση γίνεται σε νοσοκομείο με την συνεργασία αναισθησιολόγου και γαστρεντερολόγου.

Ο αναισθησιολόγος χορηγεί στον ασθενή μέθη (ή γενική νάρκωση σε δύσκολες περιπτώσεις ). Στην συνέχεια, ο γαστρεντερολόγος γαστροσκοπεί αρχικά το στομάχι και εφόσον δεν υπάρχει ανατομική δυσκολία ή παθολογική κατάσταση προχωράει στην τοποθέτηση του μπαλονιού.

Αν η τοποθέτηση γίνει με μέθη ο ασθενής παραμένει λίγες ώρες στο νοσοκομείο και επιστρέφει σπίτι του με συνοδεία όμως συγγενή ή φίλου.

Η αφαίρεση γίνεται με τον ίδιο τρόπο και την ίδια διαδικασία που ακολουθείται στην τοποθέτηση.

 

παχυσαρκία video sleeve Animation Video – Τοποθέτηση
παχυσαρκία video sleeve Animation Video – Αφαίρεση

Μετά την τοποθέτηση

Συνήθως τις πρώτες 48 ώρες  υπάρχει αίσθημα βάρους (ή φούσκωμα), ναυτία και εμετός. Τα συμπτώματα αυτά σιγά σιγά υποχωρούν. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και μια εβδομάδα μετα την τοποθέτηση.

Για να αντιμετωπισθούν  ή να προληφθούν τα συμπτώματα αυτά χορηγείται φαρμακευτική αγωγή (απο το στόμα) για μια εβδομάδα με αντιεμετικά και γαστροπροστατευτικά φάρμακα (όπως Losec, Vomex, κ.α.)

Η χορήγηση των γαστροπροστατευτικών φαρμάκων συνεχίζεται όμως για προληπτικούς λόγους μέχρι και την αφαίρεση του μπαλονιού. (6 μήνες)

Μετά την αφαίρεση

Με σκοπό την διατήρηση της απώλειας του βάρους και μετα την αφαίρεση του ενδογαστρικού μπαλονιού συνιστάται η παρακολούθηση του ασθενή απο τους ιατρούς της ομάδας για 6 μήνες ακόμη.

Επιπλοκές

Με οποιαδήποτε ιατρική ή χειρουργική επέμβαση υπάρχει  η πιθανότητα  εμφάνισης κάποιων επιπλοκών. Αν και πολλές από αυτές είναι πολύ σπάνιες  και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μείωση ή την πρόληψή τους, θα πρέπει οι ασθενείς να γνωρίζουν πλήρως την ύπαρξή τους, για να πάρουν μια τεκμηριωμένη απόφαση.

Ναυτία και εμετός
Φούσκωμα
Έλκος στομάχου
Διάρροια
Πνευμονία από εισρόφηση
Αντιδράσεις από την καταστολή – μέθη
Διάτρηση στομάχου ή οισοφάγου
Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση
Απώλεια του αέρα του μπαλονιού και εντερική απόφραξη

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.