Ενδιαφερουσες εξελιξεις απο την καθημερινή ιατρικη ερευνα

Facebooktwitterpinterest

Α. Μπορει ενα αντισωμα να επιβραδυνει ενα ισχαιμικο επμεισοδιο ;

Η σταση του ανοσοποιητικου συστηματος αποτελει κλειδι στην ιστοπαθολογικη εκσελιξη ενοσ ισχαιμικου καρδιακου – εγκεφαλικου επεισοδιου.
Το μοριο – κλειδι ειναι ενα ενζυμο με τον κωδικο MASP- 2 . Αυτο το μοριο αναγνωριζεται εσφαλμενα απο το ανοσοποιητικο συστημα του ασθενους και αυτο εχει ως συνεπεια να διευρυνεται το τοπικο οξειδωτικο stress και η καταστροφη του αντιστοιχου ιστου ( μυοκαρδιο-νευρωνες – εγκεφαλικα κεντρα ).
Φαινεται πως ενα αντισωμα με τον κωδικο OMS646 , εξουδετερωνει το παραπανω μοριο και ετσι η παραπανω αντιδραση να μειωνεται δραστικα ( πανω απο 60%).
Ακομα και πολλες ωρες μετα απο ενα ισχαιμικο επεισοδιο ( μεσα σε 12 ωρες ) μπορει η χορηγηση του παραπανω αντισωματος να αποτρεψει μεγαλυτερη ιστολογικη βλαβη.
Μετα απο μια σειρα επιτυχεις μελετες σε ζωα , συντομα θα ξεκινησουν αντιστοιχες μελετες και σε ανθρωπους. Την εποπτεια των ερευνων εχει το νοσοκομειο του Γκλενφιλντ στο Λεστερ.
Αναμενουμε με πολυ ενδιαφερον τα παραπανω αποτελεσματα και με χαρα θα επανελθουμε με αναλυτικοτερα νεα.

Β.Παρεμβαση στο γενετικο υλικο του κουνουπιου ANOPHELES , φορεα του παρασιτου της ελονοσιας.
Συμφωνα με τον παγκοσμιο οργανισμο υγειας το 2008 η ελονοσια προκαλεσε το θανατο σε περιπου ενα εκατομμυριο ανθρωπους.
Η μεταλλαξη σ ενα γονιδιο του παραπανω κουνουπιου προκαλει την παραγωγη ενοσ ενζυμου , που κοβει το DNA σε δυο κομματια . Ο μηχανισμος επιδιορθωσης των κυτταρων χρησιμοποιει στη συνεχεια το τροποποιημενο γονιδιο ως προτυπο για την επανενωση των κομματιων και μ αυτο τον τροπο περνα στο DNA.
Ετσι το ” νεο κουνουπι ” γινεται ανθεκτικο στο παρασιτο της ελονοσιας και αυτο καθετα εως 12 γενιες !
Αναμενουμε περισσοτερα νεα απο τα εργαστηρια μοριακης βιολογιας του Παν/μιου της Ουασιγκτον , του Παν/μιου Σιατλ και του Imperial College στο Λονδινο.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.