Πώς να αναγνωρίσετε μια βρογχοκήλη;

Facebooktwitterpinterest

Η έλλειψη ιωδίου από τη διατροφή αποτελεί την κύρια αιτία διόγκωσης του θυρεοειδούς παγκοσμίως (συνήθως αναφέρεται ως «βρογχοκήλη», Lat. Βρογχοκήλη). Αναφέρεται ως “βρογχοκήλη λόγω ανεπάρκειας ιωδίου “, η οποία μπορεί να προκύψει ανεξάρτητα από την εμφάνιση κάποιας δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρουσιάζουν ανεπάρκεια ιωδίου, σύμφωνα με τα επίπεδα που έχουν οριστεί από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η εμφάνιση βρογχοκήλης δεν αποτελέι διαταραχεί που εμφανίζεται μόνο στην σύγχρονη εποχή.. Στην Κίνα, ακόμη και περίπου 5.000 χρόνια πριν, χρησιμοποιήθηκαν τρόφιμα που περιέχουν ιώδιο (όπως τα φύκια), για την αντιμετώπιση της βρογχοκήλης. Η βρογχοκήλη σχηματίζεται, όταν ο θυρεοειδής προσπαθεί να αντισταθμίσει την έλλειψη ιωδίου και την επακόλουθη χαμηλή και / ή παντελώς απούσα παραγωγή ορμονών. Στη διαδικασία αυτή, αυξάνεται σταδιακά από το κανονικό μέγεθός του (παρόμοιο με το πάνω μέρος του αντίχειρα).

Όσο μεγαλύτερος είναι ο θυρεοειδής, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ότι και τα γύρω όργανα θα επηρεαστούν. Εάν ο θυρεοειδής είναι πάρα πολύ διογκωμένος μπορεί να εκτοπίσει ή να περιορίσει διάφορα όργανα όπως η τραχεία, τα αγγεία του τραχήλου και/ ή ο οισοφάγος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) κατατάσσει την βρογχοκήλη, σύμφωνα με τα ακόλουθα στάδια:

0 = δεν υπάρχει βρογχοκήλη (ούτε κατά την ψηλάφηση, ούτε οπτικά)
1 = Ψηλαφητή υπερπλασία (διόγκωση) που οφείλεται σε διεύρυνση του θυρεοειδή. Η υπερπλασία αυτή δεν είναι ορατή όταν η κεφαλή είναι τοποθετημένη κανονικά. Παρατηρείται μόνο κατά την κατάποση με μια παράλληλη προς τα άνω κίνηση της κεφαλής. Στο στάδιο 1 επίσης κατατάσσονται και οι καταδυόμενες βρογχοκήλες, όταν η διεύρυνση του θυρεοειδούς δεν είναι ορατή.
2 = Ορατή και αισθητή κατά την ψηλάφηση υπερπλασία στην περιοχή του τραχήλου όταν η κεφαλή είναι τοποθετημένη κανονικά.

Εκτός από τη φυσική εξέταση, η Αμερικανική Ένωση Κλινικων Ενδοκρινολόγων (AACE) συνιστά το λεγόμενο «έλεγχο του τραχήλου» (εδώ, σύνδεση (link) με τον σύνδεσμο «Έλεγχος Τραχήλου») προκειμένου να είναι κάποιος σε θέση αναγνωρίσει μια πιθανή διεύρυνση του θυρεοειδούς.

Σε περίπτωση εμφάνισης βρογχοκήλης, είναι απολύτως απαραίτητη η φυσική εξέταση. Η απλή οπτική ταξινόμηση μπορεί να είναι ανακριβής – κυρίως λόγω της πιθανότητας ανθρώπινου λάθους και ανατομικών παραλλαγών (π.χ. σε έναν ιδιαίτερα μυώδη λαιμό εύκολα διαφεύγει η διεύρυνση του θυρεοειδούς) – και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση.

References

1
American Thyroid Association. Goiter. 2005 URL http://www.thyroid.org/patients/brochures/Goiter_brochure.pdf (Accessed October 2011)
2
United Nations System Standing Committee on Nutrition (SCN) 5th Report on the World Nutrition Situation, Nutrition for improved Development Outcomes – March 2004. URL www.unscn.org/layout/modules/resources/files/rwns5.pdf (Accessed October 2011)
3
Lobban C.S., Harrison P.J.: Seaweed Ecology and Physiology. Cambridge University Press (1996)
4
Peterson S. et al. Classification of thyroid size by palpation and ultrasonography in field surveys. Lancet 2000,355:106–110.
5
American Association of Clinical Endocrinologists (AACE). Neck Check Card. www.aace.com/public/awareness/tam/2006/pdfs/NeckCheckCard.pdf (Accessed November 2010)

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.