Η αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα και η αλακτασία

Facebooktwitterpinterest

Η αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα και η αλακτασία είναι αιτίες εμφάνισης υποτροπιαζόντων κοιλιακών αλγών, που ακολουθούν όμως συνήθως τη λήψη γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Μια πιο σπάνια στις μέρες μας αιτία εμφάνισης κοιλιακών αλγών είναι η δηλητηρίαση με μόλυβδο που εμφανίζεται συνήθως σε μικρά παιδιά που κατοικούν σε παλιά σπίτια, που έχουν βαφεί με χρώματα που περιέχουν μόλυβδο.

Τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας μπορεί να βάλουν στο στόμα τους και να καταπιούν μικρά φύλλα ξεφλουδισμένης μπογιάς, με αποτέλεσμα, επειδή ο μόλυβδος δεν αποβάλλεται από τον οργανισμό τους και συσσωρεύεται αθροιστικά, να εμφανίζουν τελικά συμπτώματα δηλητηρίασης (κοιλιακά άλγη, δυσκοιλιότητα, ευερεθιστότητα, λήθαργο, σπασμούς). Αν το παιδί σας συνηθίζει να τρώει φλούδες μπογιάς και εμφανίσει συμπτώματα, απευθυνθείτε άμεσα στο παιδίατρο σας για να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και να αντιμετωπιστεί άμεσα. Σήμερα πλέον υπάρχουν και βαφές χωρίς μόλυβδο (οικολογικές) που τείνουν να καθιερωθούν, οπότε και η πιθανότητα δηλητηρίασης από μόλυβδο να περιορίζεται σημαντικά.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.