ΕΚΣΤΑΣΗ (MDA ή MDMA)

Facebooktwitterpinterest

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΕΚΣΤΑΣΗ» (MDA ή MDMA)

«Έκσταση» είναι το χημικό όνομα μίας ουσίας που είναι γνωστή ως MDMA. Βασικό συστατικό του «έκσταση» είναι η αμφεταμίνη. Δεν είναι διαθέσιμο φαρμακευτικά και παράγεται μόνο από παράνομα εργαστήρια. Είναι ένα δύσκολα κατηγοριοποιήσιμο «ναρκωτικό», και έχει τα αποτελέσματα τόσο των παραισθησιογόνων όσο και των αμφεταμινών.

ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΗΣΗΣ

Το «έκσταση» κυκλοφορεί συνήθως σε μορφή χρωματιστών χαπιών ή σε κάψουλες. Τα χάπια του έκσταση έχουν συνήθως διάφορα σχέδια όπως, καρδιές, αστέρια, κ.λ.π.
Οι χρήστες το χρησιμοποιούν από το στόμα σε ποσότητα ενός ή περισσότερων χαπιών τη φορά.
Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις χρήσης από τη μύτη καθώς και περιπτώσεις ενέσιμης χρήσης.

ΑΜΕΣΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ «ΕΚΣΤΑΣΗ»

Η επίδρασή του αρχίζει 30 λεπτά μετά την κατάποση, φθάνει στο έπακρο σε 1 ½  ώρα περίπου και διαρκεί περί τις 3 ώρες. Προσφέρει στον χρήστη ένα αίσθημα ηρεμίας, αυξάνοντας ταυτόχρονα την ενεργητικότητα και δημιουργεί μια αίσθηση οικειότητας με τους γύρω του.

Τυπικό χαρακτηριστικό των ουσιών αυτών είναι η ικανότητά τους να προκαλούν αλλοιώσεις της αισθητηριακής αντίληψης. Η αντίληψη των διαστάσεων και των αποστάσεων αλλοιώνεται καθώς επίσης και η αντίληψη της εικόνας του σώματος. Έχει αναφερθεί επίσης αίσθηση αποκόλλησης μελών του σώματος. Ο χρόνος φαίνεται εξαιρετικά σύντομος ή διάχυτος. Ο χρήστης αντιλαμβάνεται με υπερβολικό τρόπο τα ερεθίσματα που προσλαμβάνει τόσο από το σώμα του όσο και από το περιβάλλον. Μπορούν να εμφανιστούν οπτικές παραισθήσεις ή ψευδαισθήσεις. Η αίσθηση της μουσικής γίνεται πιο έντονη. Η πίεση ανεβαίνει καθώς και ο ρυθμός της καρδιάς και η θερμοκρασία του σώματος.
Έχουν σημειωθεί και περιστατικά αιφνίδιων θανάτων και υπερθερμία, καθώς το «έκσταση» χρησιμοποιείται για να αυξήσει την αντοχή των νέων στα ολονύκτια  rave πάρτι.
Στα πάρτι αυτά, ο συνδυασμός της ατμόσφαιρας , της έντασης, της κούρασης και της επίδρασης του χαπιού στη θερμοκρασία του σώματος μπορεί να προκαλέσει θερμοπληξία.

Μετά το τέλος της επίδρασης του «έκσταση» – συνήθως – ακολουθεί ένα αίσθημα κόπωσης και αδιαθεσίας που διαρκεί περίπου 24 ώρες.

http://www.prolipsi-xanthi.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.