Αλλεργείες: Αιτίες – Συμπτώματα – Θεραπείες

Facebooktwitterpinterest

Αλλεργία είναι η υπερβολική αντίδραση του αναπνευστικού και αμυντικού συστήματος του οργανισμού σε διάφορες ουσίες όπως σκόνη,γύρεις ή τροφές οι οποίες είναι αβλαβείς στους περισσότερους ανθρώπους.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις εκδηλώνονται συνήθως με συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα,όταν προσβάλλουν τους πνεύμονες,από την μύτη, τα μάτια, το δέρμα, και το γαστρεντερικό σύστημα. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν απειλητική για τη ζωή αναφυλλακτική αντίδραση.(αλλεργικό shock).

Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν:

* Πταρμούς (φτέρνισμα)
* Κνησμός, ξηρότητα οφθαλμών ή δακρύρροια
* Ρινική συμφόρηση( μπούκωμα) μύτης ή καταρροή
* Πομφοί ή εξανθήματα
* Δυσκολία στην αναπνοή(άσθμα)

Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονή των βρόγχων που μπορεί να εμφανισθεί εξ’ αιτίας αλλεργικής αντίδρασης σε ουσίες (αλλεργιογόνα), όπως γύρεις ,ιοί, καπνός, χημικά σπρέι κλπ. Εάν δεν αντιμετωπισθούν γρήγορα και σωστά τα επεισόδια του άσθματος μπορεί να είναι και επικίνδυνα για την ζωή.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συνήθως:

* Βήχα και σφύριγμα (συριγμός)
* Δυσκολία στην αναπνοή (βρογχόσπασμος)
* Βάρος ή σφίξιμο στο στήθος
* Εύκολη κόπωση

Οι αλλεργίες είναι η πιο συχνή αιτία του άσθματος. Οι αλλεργίες και το άσθμα προσβάλλουν ένα στους εννέα ενήλικες και ένα στα πέντε παιδιά , με αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής. Την τελευταία δεκαετία τα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν, λόγω του τρόπου ζωής και την υπερβολική αύξηση των ρύπων(μόλυνση του περιβάλλοντος) που λειτουργούν ως αλλεργιογόνα.

Οι αλλεργίες προσβάλλουν 35% των Ευρωπαίων πολιτών και είναι η έκτη αιτία χρόνιας νόσου. Περίπου 5%-10% των Ελλήνων υποφέρουν από άσθμα. Το άσθμα είναι η πρώτη αιτία σχολικής απουσίας και η τέταρτη κατά σειρά αιτία απουσίας από την εργασία. Στις ΗΠΑ το άσθμα είναι αιτία θανάτου για 5000 ασθενείς το έτος. Η αλλεργική ρινίτιδα είναι η ποιο συχνή χρόνια νόσος στα παιδιά. Η ατοπική δερματίτιδα(έκζεμα) έχει αυξηθεί στα 10%-12% του πληθυσμού στην Ευρώπη.

Διάγνωση

Το λεπτομερές ιστορικό του ασθενή με την περιγραφή των συμπτωμάτων, είναι το ποιο βασικό μέσο διάγνωσης ,που συμπληρώνεται με τον έλεγχο της πνευμονικής λειτουργίας και εξέταση για την αναζήτηση και ταυτοποίηση των υπεύθυνων αλλεργιογόνων, Οι εξετάσεις γίνονται με δερματικά τεστ ή στο αίμα και αποσκοπούν στο προσδιορισμό ειδικών αντισωμάτων (ανοσοσφαιρίνες Ε) εναντίων των αλλεργιογόνων.

Μερικές φορές χρειάζεται και η δοκιμασία πρόκλησης, δηλαδή δοκιμασία χορήγησης με κάποιο τρόπο χορήγηση της ύποπτης ουσίας κάτω από ασφαλείς συνθήκες για τον ακριβή προσδιορισμό της υπευθυνότητας του συγκεκριμένου αλλεργιογόνου

Αντιμετώπιση

Οι αλλεργίες είναι συχνά μακροχρόνιες καταστάσεις με υφέσεις και εξάρσεις. Αν και η ίαση δεν είναι πάντοτε εφικτή, η θεραπεία μπορεί να εξασφαλίσει σχεδόν φυσιολογική ζωή. Η αποφυγή του αλλεργιογόνου όταν είναι εφικτή έχει πολύ μεγάλη σημασία. Η φαρμακευτική θεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική και πολλές φορές μακροχρόνια. Η ανοσοθεραπεία (εμβολιασμός) είναι αποτελεσματική σε ορισμένους ασθενείς. Προληπτικά μέτρα μπορούν να παρθούν σε ορισμένες καταστάσεις. Η εκπαίδευση του ασθενούς / περιβάλλοντος είναι απαραίτητη.

Τι θα πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής με αλλεργία και άσθμα; Το κλειδί της επιτυχούς θεραπείας της αλλεργίας και του άσθματος είναι η πρόληψη των εξάρσεων(κρίσεων). Η ενημέρωση και η ετοιμότητα για επικοινωνία είναι τα σημαντικότερα μέσα για την πρόληψη των εξάρσεων. Η συνεργασία ασθενούς / περιβάλλοντος και του ιατρού με την υποστήριξη της πολιτείας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την σωστή ενημέρωση, εκπαίδευση και εξοικείωση με τις αλλεργίες και το άσθμα. Για την αναζήτηση πληροφόρησης έχουν συσταθεί Οργανισμοί, Επιστημονικές Εταιρείες , σύλλογοι ασθενών και πολλά προγράμματα διεθνώς.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.