ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Facebooktwitterpinterest

Υψηλές συγκεντρώσεις αλλεργιογόνων από δένδρα, καταγράφονται τις τελευταίες μέρες.
Η παρουσία τους συνδυάζεται με τις πρώτες, ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες εβδομάδες. Οι ειδικοί θεωρούν κομβικό σημείο την 21η Μαρτίου (εαρινή ισημερία), την οποία χαρακτηρίζουν ως Ελληνική Ημέρα Αλλεργίας και Ευαισθησίας για το Περιβάλλον.

Η Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και η Πανελλήνια Ενωση Αλλεργιολόγων διοργανώνουν την ημέρα αυτή εκστρατεία ενημέρωσης. Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για τις αλλεργίες και τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούν στην υγεία οι περιβαλλοντικές αλλαγές.

Η αλόγιστη παρέμβασή μας στο φυσικό περιβάλλον -σημειώνουν οι αλλεργιολόγοι- σε συνδυασμό με την αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έχουν οδηγήσει σε περιβαλλοντικά αδιέξοδα, με αρνητικές επιπτώσεις στην υγείας μας, ειδικά στις αλλεργίες.
Η ειδική παθολόγος κ. Αναστασία Μοσχοβάκη σημειώνει ότι οι αλλεργικές αντιδράσεις, όπως το άσθμα, η ρινίτιδα, η κνίδωση και η αναφυλαξία, εκδηλώνονται ως αποτέλεσμα υπερευαισθησίας του οργανισμού σε ουσίες του περιβάλλοντος που ονομάζονται αλλεργιογόνα.
Η έκθεση σε αλλεργιογόνα είναι συχνά αυξημένη κατά την άνοιξη, σε περιπτώσεις παραμονής στην ύπαιθρο, ενασχόλησης με δραστηριότητες όπως η κηπουρική, όταν μεταβάλλονται οι συνθήκες υγιεινής στο περιβάλλον ή οι ατομικές συνήθειες.
Σύμφωνα με την κ. Μοσχοβάκη, τα απλά μέτρα μετριασμού και πρόληψης των αλλεργικών συμπτωμάτων είναι η αποφυγή χώρων με καπνό, τσιγάρο, σκόνη και εισπνεόμενα χρώματα, η τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως καλό πλύσιμο χεριών, φρούτων και λαχανικών.

Πρόληψη
Σημαντική βοήθεια παρέχει η προληπτική αντιαλλεργική θεραπεία σε σοβαρές περιπτώσεις ευαισθησίας και ο εξοπλισμός του φαρμακείου με ανάλογα φάρμακα. Τα υπερευαίσθητα άτομα πρέπει να έχουν μαζί τους ενέσεις αμέσου ανάγκης.
Για την πρόληψη των επικίνδυνων αναφυλακτικών αντιδράσεων κατά την παραμονή στο ύπαιθρο, καλό είναι να αποφεύγουμε το περπάτημα χωρίς παπούτσια, τα αρώματα, τα αρωματικά γαλακτώματα σώματος ή τα αντηλιακά που προσελκύουν υμενόπτερα.
Τα τρόφιμα δεν πρέπει να εκτίθενται στον αέρα, ενώ δεν συνιστάται η πραγματοποίηση δραστηριοτήτων όπως το κλάδεμα, το κόψιμο χόρτων, η αποκομιδή σκουπιδιών και πεσμένων φρούτων στο νέο οικολογικό περιβάλλον του τόπου που επισκέπτεστε.
ΕΘΝΟΣ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.