Γιατρέ τι είναι η Βιοψία Προστάτη?

Facebooktwitterpinterest

Η βιοψία είναι μια επεμβατική εξέταση που σκοπό έχει τη λήψη μικρών δειγμάτων ιστού από τον προστάτη. Τα δείγματα αυτά αποστέλλονται σε ειδικό εργαστήριο για ιστολογική εξέταση. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της εξέτασης, θα γίνει και η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας για τον ασθενή.

Πότε είναι απαραίτητο να γίνει βιοψία προστάτη ;

Ο ουρολόγος είναι ο κατάλληλος γιατρός για να κρίνει αν ένας ασθενής χρειάζεται να υποβληθεί σε βιοψία προστάτη. Η βιοψία γίνεται όταν μια εξέταση αίματος δείχνει αύξηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) ή όταν τα ευρήματα της δακτυλικής εξέτασης εγείρουν την υπόνοια κακοήθειας. Πιο συγκεκριμένα βιοψία προστάτη είναι απαραίτητο να γίνεται σε περιπτώσεις που η πιθανότητα ανεύρεσης καρκίνου προστάτη είναι αυξημένη. Τέτοιες καταστάσεις είναι οι ακόλουθες :
• Αυξημένη τιμή PSA
• Αύξηση του PSA σε σχέση με προηγούμενη εξέταση
• Χαμηλό κλάσμα ελεύθερου PSA
• Ύποπτο εύρημα στη δακτυλική εξέταση (σκληρία, ασυμμετρία), ανεξάρτητα από την τιμή του PSA

Πώς εκτελείται η βιοψία του προστάτη ;

Η βιοψία του προστάτη γίνεται τις περισσότερες περιπτώσεις με τοπική αναισθησία και ο ασθενής αισθάνεται περίπου την ανάλογη κατάσταση όπως στον οδοντίατρο, δεν πονάει καθόλου δηλαδή, αλλά καταλαβαίνει τους χειρισμούς που γίνονται. Σε ειδικές περιπτώσεις και εφόσον είναι επιθυμητό από τον ασθενή η εξέταση πραγματοποιείται με μέθη, ώστε να αποφευχθεί κάθε αίσθημα πόνου.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη βιοψία, ο ασθενής ξαπλώνει στο χειρουργικό κρεβάτι και μια λεπτή βελόνη εισάγεται στη φλέβα του χεριού του και συνδέεται με έναν ορό. Κατόπιν το δέρμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού καθαρίζεται με αντισηπτικό διάλυμα και η περιοχή γύρω από αυτό καλύπτεται με αποστειρωμένα πεδία.

Ο προστάτης εντοπίζεται με τη βοήθεια μιας ειδικής κεφαλής υπερήχων, που εισάγεται στο ορθό. Για την αποφυγή τοπικού πόνου και για την πιο εύκολη εισαγωγή στο ορθό, η κεφαλή καλύπτεται με ειδική λιπαντική αλοιφή, η οποία περιέχει και τοπικό αναισθητικό . Με τη βοήθεια μιας ειδικής λεπτής βελόνας βιοψίας, προσαρμοσμένης σε ειδικό αυτόματο εργαλείο (biopsy gun), λαμβάνονται δείγματα προστατικού ιστού από διαφορετικές περιοχές του αδένα (βάση, μέση και κορυφή του προστάτη).

Λαμβάνεται πρόνοια έτσι ώστε να καλυφτούν όσο το δυνατόν περισσότερο τιμήματα του προστάτη ενώ τα μεσοδιαστήματα ανάμεσα στις βιοψίες να είναι μικρά. Ανάλογα με την ηλικία του ασθενή και το μέγεθος του προστάτη, λαμβάνονται, στην βιοψία προστάτη που διενεργείται για πρώτη φορά, τουλάχιστον 12 έως 24 ιστοτεμάχια . Σε ορισμένες περιπτώσεις όπως π.χ. σε επαναληπτική βιοψία είναι αναγκαίο να λαμβάνεται ακόμη μεγαλύτερος αριθμός ιστοτεμαχίων. Στο τέλος της εξέτασης εισάγεται στο ορθό μια γάζα εμποτισμένη με τοπικό αναισθητικό και αντισηπτικό.
Τα ληφθέντα ιστοτεμάχια από κάθε περιοχή του προστάτη τοποθετούνται αμέσως σε διαφορετικά φιαλίδια με διάλυμα φορμόλης και στέλνονται στο παθολογοανατομικό εργαστήριο για ιστολογική εξέταση.

Αποτελέσματα βιοψίας προστάτη

Ο παθολογοανατόμος, αφού εξετάσει στο μικροσκόπιο προσεκτικά όλα τα δείγματα, θα συντάξει και την τελική ιστολογική έκθεση. Τα αποτελέσματα της ιστολογικής έκθεσης θα τα αξιολογήσει στη συνέχεια ο ουρολόγος και θα συζητήσει αναλυτικά με τον ασθενή για την αναγκαιότητα περαιτέρω θεραπευτικής αντιμετώπισης.
Συνοψίζοντας, η βιοψία του προστάτη είναι μια γρήγορη, ασφαλής και σχεδόν ανώδυνη μέθοδος εξέτασης του οργάνου για την διευκρίνιση ενδεχόμενου παθολογικού ευρήματος κατά τη μέτρηση της τιμής του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) ή τη δακτυλική εξέταση.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.