ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ

Facebooktwitterpinterest

Ο τοκετός ξεκινά όταν αρχίζει να διαστέλλεται ο τράχηλος της μήτρας. Οι μύες της μήτρας συστέλλονται σε τακτικά διαστήματα και στη διάρκεια των συστολών αυτών σφίγγει η περιοχή της κοιλιάς.

Κάποιες γυναίκες βιώνουν ευδιάκριτα σημάδια τοκετού, ενώ άλλες όχι. Αν και δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα τι προκαλεί τον τοκετό, υπάρχουν πολλές ορμονικές και φυσικές αλλαγές οι οποίες υποδηλώνουν την έναρξή του. Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν:

Την εξώθηση του εμβρύου

Η διαδικασία κατά την οποία το μωρό «κατεβαίνει» και κάθεται στη λεκάνη. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει λίγες εβδομάδες ή λίγες ώρες πριν τον τοκετό και μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά μέχρι και λίγες ώρες. Αν η κάθοδος και ο τοκετός καθυστερούν ιδιαίτερα, ή αν υπάρχουν ενδείξεις ότι το έμβρυο δεν οξυγονώνεται καλά τότε παρεμβαίνει ο γυναικολόγος και επιταχύνει τον τοκετό χρησιμοποιώντας κάποια μορφή εμβρυουλκίας (συνήθως τον αναρροφητικό εμβρυουλκό ή βεντούζα). Πρέπει να σημειωθεί ότι καθώς μετά από αυτήν τη διαδικασία η μήτρα πιέζει την κύστη περισσότερο, μπορεί να υπάρχει πιο έντονη η ανάγκη για ούρηση.

Την ρήξη των υμένων

Κατά την εγκυμοσύνη συσσωρεύεται η βλέννα στον τράχηλο της μήτρας με αποτέλεσμα όταν η τελευταία αρχίσει να φαρδαίνει να γίνεται ρήξη των υμένων και η βλέννα να αποβάλλεται στον κόλπο («σπάσιμο των νερών»). Η βλέννα μπορεί να είναι διαφανής, ροζ ή να έχει λίγο αίμα και ο τοκετός μπορεί να ξεκινήσει σύντομα μετά την αποβολή της βλέννας ή ακόμα και μια με δύο βδομάδες αργότερα.

Τις συστολές

Ο τοκετός χαρακτηρίζεται από συστολές οι οποίες συμβαίνουν σε τακτικά διαστήματα και αυξάνουν σε συχνότητα, διάρκεια και ένταση όσο περνάει η ώρα.

Οι συστολές του τοκετού προκαλούν ενοχλήσεις ή πόνους στην πλάτη ή χαμηλά στην κοιλιά. Μπορεί επίσης να υπάρξει περιορισμένη αιμορραγία από τον κόλπο. Οι συστολές δε σταματούν με την αλλαγή θέσης ή χαλαρώνοντας αλλά παρότι μπορεί να νιώθετε άβολα, θα έχετε την ευκαιρία να χαλαρώσετε στο διάστημα ανάμεσα στις συσπάσεις.

Χρονομέτρηση των συσπάσεων

Καλό είναι να σημειώνετε την ώρα που ξεκινάει μια συστολή, τη διάρκεια της καθώς και την ώρα που ξεκινάει η επόμενη συστολή έτσι ώστε να μπορείτε να υπολογίσετε τα λεπτά μεταξύ των συστολών – (μεσοδιάστημα).

Οι ήπιες συστολές γενικά έχουν μεσοδιάστημα 15-20 λεπτά και διαρκούν από 60 έως 90 δευτερόλεπτα. Έπειτα αυτές γίνονται πιο συχνές μέχρι να φτάσουν τα 5 λεπτά μεσοδιάστημα. Ο ενεργός τοκετός (που απαιτείτε η προσέλευση σας στο νοσοκομείο) συνήθως χαρακτηρίζεται από έντονες συστολές που διαρκούν 45-60 δευτερόλεπτα και έχουν μεσοδιάστημα 3-4 λεπτά. Το στάδιο αυτό με τις συστολές ολοκληρώνεται με την πλήρη διαστολή του τραχήλου της μήτρας (10 εκατοστά), την έξοδο του εμβρύου και του πλακούντα (υστεροτοκία).

Προτάσεις για να σας βοηθήσουν κατά τη διάρκεια των συστολών:

* Να προσπαθήσετε να αποσπάσετε την προσοχή σας
* Να κάνετε μια βόλτα, να δείτε μια ταινία.
* Να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο ή ένα ζεστό ντους. Συμβουλευθείτε και τον ιατρό σας.
* Να κοιμηθείτε. Χρειάζεστε την ενέργεια σας για τον τοκετό.
* Να κάνετε τις αναπνοές σας και να ακολουθήσετε τεχνικές χαλάρωσης (μουσική, μασάζ).
* Κατά τη διάρκεια του τοκετού, μπορεί να σας δώσουν παυσίπονα. Επίσης αν κριθεί απαραίτητο, μπορεί με αναισθησία να γίνει μια μικρή τομή ανάμεσα στον πρωκτό και στον κόλπο έτσι ώστε να μεγαλώσει το κολπικό άνοιγμα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.