ΔΙΩΞΤΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΓΙΑΤΙ…….

Facebooktwitterpinterest

Χρόνια τώρα οι ερευνητές προειδοποιούν για τις αρνητικές επιπτώσεις του άγχους στην υγεία. Πρόσφατα όμως μελετητές από την Μ. Βρετανία ολοκλήρωσαν έρευνα που επικεντρώθηκε σε εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων και τα αποτελέσματα ήταν συνταρακτικά.

Σαφώς μεγαλύτερη επιβάρυνση όλων των οργάνων του σώματος και μέχρι 70% μεγαλύτερο ρίσκο καρδιαγγειακών παθήσεων στους εργαζόμενους με πρόδηλα σημάδια εργασιακού στρές.

Σημαντικός παράγοντας σε όλα ήταν και οι «κακές» συνήθειες που είχαν οι περισσότεροι εργαζόμενοι -κάπνισμα, κακή διατροφή, έλλειψη άσκησης, κατανάλωση αλκοόλ. Η 12ετής έρευνα περιέλαβε περισσότερους από 10.000 Βρετανούς δημοσίους υπαλλήλους και μελέτησε τις βιολογικές αλλαγές στην σωματική βιοχημεία που αλλοιώνονται από το στρες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της επιστημονικής ομάδας που δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό «Εuropean Heart Journal», όσοι υπάλληλοι εμφάνισαν χρόνιο άγχος είχαν 68% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο ή να υποστούν καρδιακή προσβολή.

Το εργασιακό άγχος βρίσκεται στην δεύτερη θέση προβλημάτων που συνδέονται με την εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την οσφυαλγία, πλήττοντας έναν στους τρεις εργαζόμενους. Από τη σύγκριση αποτελεσμάτων ανά κλάδο φαίνεται ότι πλήττει το ίδιο εργαζόμενους σε όλες τις κλίμακες. Η βία και ο εκφοβισμός, μπορεί να οδηγήσουν σε εργασιακό άγχος. Το 4 % του ενεργού πληθυσμού αναφέρει ότι έχει πέσει θύμα ψυχικής ή και σωματικής βίας εντός του χώρου εργασίας.

Στοιχεία από τη επιθεώρηση εργασίας δείχνουν ότι το 9% των εργαζομένων στην Ευρώπη έχει υποστεί εκφοβισμό. Τέτοιες στατιστικές αποτελούν ικανό λόγο για την ανάληψη δράσης από τους αρμόδιους φορείς.

Η κακή ψυχική υγεία συνεπάγεται πολλαπλά και ποικίλα προβλήματα όπως η ένταση, η μειωμένη λειτουργικότητα στο χώρο της εργασίας, το άγχος, η δυσκολία προσαρμογής στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε σοβαρότερα συμπτώματα και διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια. Αυτό συνεπάγεται και την αντίστοιχη αύξηση των δαπανών υγείας, επιβαρύνοντας σημαντικά το κοινωνικό σύνολο. Πρόωρες συντάξεις και εργατικά ατυχήματα είναι επίσης φαινόμενα που συνδέονται με το άγχος στην εργασία και που επιβαρύνουν οικονομικά το σύνολο.

Αυτό που επίσης παρατηρήθηκε είναι ότι όταν το άγχος εμφανιστεί σε κάποιον εργαζόμενο, σύντομα μεταδίδεται σαν ιός και στους γύρω του, κάνοντας τον έγκαιρο εντοπισμό και αντιμετώπισή του πρωταρχικό στόχο για την προστασία του χώρου εργασίας.

Απάντηση στο ερώτημα ποιοι εργαζόμενοι και πότε μπορεί να εμφανίσουν άγχος είναι δύσκολο έως αδύνατο να δοθεί. Η γνώση όμως των παραγόντων, οι οποίοι ενοχοποιούνται για την πρόκληση εργασιακού άγχους, βοηθά στον περιορισμό και στη μείωση των επιπτώσεών τους.

Έλλειψη στόχων, απομόνωση, απότομη αύξηση απαιτήσεων με αδυναμία ανταπόκρισης από τον εργαζόμενο είναι μερικά από τα κοινότερα αίτια.

Απαραίτητη λοιπόν η ύπαρξη συμβούλου ψυχολόγου, πρότυπο που στο εξωτερικό εφαρμόζεται κατά κόρον από τις μεγάλες εταιρείες και που αποδίδει άριστα αφού γλυτώνει ουσιαστικά τον εργοδότη από τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν.

Επιφυλακή λοιπόν και οργάνωση με επιστημονική καθοδήγηση είναι τα μέτρα για να είναι η εργασία όχι νοσογόνος κατάσταση αλλά πραγματική εμπειρία βελτίωσης του ατόμου.

http://www.info-services.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.