Αλλεργία και βρέφη.

Facebooktwitterpinterest

Μπορούν άραγε τα νεογέννητα να εκδηλώσουν αλλεργία; Η απάντηση είναι ναι μπορούν Τι ρόλο παίζει ο θηλασμός; Κι αν η αλλεργία εξελιχθεί σε κάτι άλλο; Πως το αντιμετωπίζουμε; Όλες οι απαντήσεις εδώ.

Η βρεφική αλλεργία, φανερώνεται σαν έκζεμα, ως βουλώματα στη μύτη, ως βήχας, με εμετούς και διάρροια. Αυτό βέβαια αυτονόητα δεν σημαίνει ότι όποιο νεογέννητο παρουσιάσει ένα από αυτά τα συμπτώματα έχει αμέσως και αλλεργία.

Όμως ένα ισχυρό όπλο για να την αποφύγετε κι ένα καλό μυστικό ισχυρής και αποτελεσματικής πρόληψης που λίγες μητέρες γνωρίζουν, είναι η χορήγηση της γλυκόζης στο νεογέννητο μωρό τους, πριν απολαύσει για πρώτη φορά στη ζωή του το μητρικό γάλα. Καλό θα ήταν οι μητέρες, να απαιτήσουν από το νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής όπου μόλις γέννησαν, να χορηγηθεί στο βρέφος τους τις πρώτες ώρες της ζωής του, αντί για αγελαδινό γάλα κάποιας εταιρείας, γλυκόζη 5% έως ότου εκείνες μπορέσουν να αποκτήσουν το δικό τους γάλα το οποίο ως γνωστόν καθυστερεί να έρθει κάποια εικοσιτετράωρα. Η γλυκόζη 5% θεωρείται από τους γιατρούς ως η καλύτερη προστατευτική ασπίδα απέναντι στις αλλεργίες όχι μόνο για τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός μωρού αλλά και για τη μετέπειτα ζωή του.

Ο ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΩΖΕΙ.

Ένα από τα καλύτερα προστατευτικά μέτρα κατά των αλλεργιών είναι το μητρικό γάλα. Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις εκείνες που το παιδί μπορεί να ευαισθητοποιηθεί σε ουσίες που τρώει η μητέρα. Έτσι ολόθερμα συστήνεται ο μητρικός θηλασμός ιδιαίτερα δε σε οικογένειες, όπου τα αλλεργικά νοσήματα έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους. Οπωσδήποτε συστήνεται ο μητρικός θηλασμός Στα μωρά που έχουν εκδηλώσει δερματική αλλεργία. Συνιστάται να συνεχίζεται τουλάχιστον 4 έως και 6 μήνες αποκλειστικώς. Η απόκτηση αλλεργίας μέσω του θηλασμού είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Αξίζει να σημειωθεί ότι θεωρείται πλέον από τους ειδικούς γιατρούς 100% βέβαιο, πως το παιδί που θηλάζει, δε θα αποκτήσει αργότερα αλλεργία στη γύρη, στα ακάρεα, ούτε στους μύκητες ούτε στα επιθήλια των οικιακών ζώων. Όμως σπανιότατα μπορεί να αποκτήσει τροφική αλλεργία, ( σε γάλα, ξηρούς καρπούς, θαλασσινά).

ΜΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ;

Μια αλλεργική κατάσταση μπορεί να αλλάξει «πρόσωπο», η να δημιουργήσει επιπλοκές Π.χ. Ένα παιδάκι που ως νήπιο εμφάνιζε ατοπική δερματίτιδα ή αλλιώς έκζεμα, μπορεί σε μεγαλύτερη ηλικία να εμφανίσει βρογχικό άσθμα. Από την άλλη, μια αλλεργική ρινίτιδα, στις μικρές ηλικίες, μπορεί να προκαλέσει μέση ωτίτιδα που αν δεν θεραπευτεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε ελάττωση της ακοής η οποία θα επιδράσει το μικρούλη αρνητικά και στη κοινωνικότητα του, μια και συνήθως συνοδεύεται από έλλειψη προσοχής και άλλα συμπτώματα. Εκτός βέβαια αν ο καλός σας παιδίατρος διαγνώσει σωστά το πρόβλημα και το αντιμετωπίσει έγκαιρα. Όμως και μια ανεπαρκής φαρμακευτική αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να επιφέρει προβλήματα εφ’ όσον αυτά δεν προβλεφθούν. Η θεραπεία του βρογχικού άσθματος λόγου χάρη αν δεν γίνει σωστά, με τα σύγχρονα αντιφλεγμωνόδη φάρμακα (εισπνεόμενη κορτιζόνη) μπορεί να ελαττώσει με τα χρόνια τη δύναμη των πνευμόνων.
http://www.enallaxnews.gr
Επιμέλεια : Ζωή Κυροπούλου

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.