Τεστ που προβλέπει την καισαρική τομή

Facebooktwitterpinterest

Τέλος στην απίστευτη ταλαιπωρία όσων γυναικών μένουν με τις ώρες στην αίθουσα τοκετών, ζώντας όλο τον κύκλο των ωδίνων, για να καταλήξουν τελικά στο χειρουργείο για καισαρική τομή, δίνουν Σουηδοί ερευνητές.
Πρόκειται για ένα test που εφαρμόζεται ήδη στην Σουηδία και μπορεί να προβλέπει, μετρώντας τα επίπεδα γαλακτικού οξέος στο αμνιακό υγρό, ποιες γυναίκες θα δυσκολευτούν να γεννήσουν φυσιολογικά. Η μήτρα παράγει γαλακτικό οξύ όταν «εργάζεται» συνεχώς, όπως άλλωστε κάθε μυς του σώματος. Όταν όμως, το γαλακτικό οξύ ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο επίπεδο, τότε αρχίζει την αναστολή των συστολών της μήτρας.
Αν διπιστωθεί λοιπόν ότι μια μήτρα παράγει πολύ γαλακτικό οξύ, ο γυναικολόγος μπορεί να αποφασίσει εξαρχής την καισαρική τομή, και η γυναίκα να αποφύγει τους πολύωρους πόνους και την ταλαιπωρία που περιγράφηκε παραπάνω.
Το test μέτρησης γαλακτικού οξέος έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιείται στη Σουηδία, στη Νορβηγία, και στο Βέλγιο και σύντομα θα αρχίσει να χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα. Αναπτύχθηκε από την Σουηδική εταιρεία Obstecare, ύστερα από την έρευνα που διεξήχθη από το Liverpool University and Liverpool Women’s Hospital.
O Johan Ubby του Obstecare δηλώνει για το συγκεκριμένο τεστ: «Όταν τα επίπεδα γαλακτικού οξέως είναι αυξημένα στο αμνιακό υγρό, η μήτρα έχει πια εξαντληθεί. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσαμε να χορηγήσουμε ωκυτοκίνη για την επαναδραστηριότητα της μήτρας αλλά θα είναι σαν να ζητάμε από έναν εξαντλημένο μαραθωνοδρόμο να τρέξει άλλα 10χιλιόμετρα», αφού έχει ήδη τερματίσει.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.