Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις βιταμίνες!!!

Facebooktwitterpinterest

Έπειτα από μια επίσκεψη στο φαρμακείο μπορεί να αναρωτηθήκατε τι είναι οι βιταμίνες και τι τα μέταλλα και ποια η χρησιμότητα τους; Αν τελικά πρέπει να χρησιμοποιούμε ένα συμπλήρωμα διατροφής και ποιο θα ήταν το καλύτερο; Πώς και πότε πρέπει είναι σωστό να λαμβάνεται;

Οι βιταμίνες είναι οργανικές ενώσεις, απόλυτα απαραίτητες για την καλή υγεία του ανθρώπου. Η ονομασία τους προέρχεται από τη λατινική λέξη vita που σημαίνει ζωή. Συμμετέχουν σε πολλές λειτουργίες όπως η απορρόφηση, η πέψη και ο μεταβολισμός των θρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη) με αποτέλεσμα την απελευθέρωση ενέργειας στον οργανισμό, καθώς επίσης και τη δημιουργία των διαφόρων ιστών του σώματος.

Διακρίνονται σε υδατοδιαλυτές
(βιταμίνες συμπλέγματος Β και βιταμίνη C) και λιποδιαλυτές (βιταμίνες A, D, E και K), πράγμα που καθορίζει πολλές από τις ιδιότητες τους, όπως την απορρόφηση και την αποθήκευσή τους στον οργανισμό.

Το σώμα μας δεν μπορεί να τις συνθέσει μόνο του με αποτέλεσμα να είναι αναγκαίο να τις προσλάβει από τις τροφές ή από κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Οι βιταμίνες και τα μέταλλα δεν αποδίδουν θερμίδες στον οργανισμό και δεν παχαίνουν.

Η ανάγκη για επαρκή πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων υπάρχει σε κάθε ηλικία.  Όμως  είναι μεγαλύτερη σε συγκεκριμένες ομάδες όπως οι έγκυες και οι θηλάζουσες, τα παιδιά και οι έφηβοι, οι ηλικιωμένοι, όσοι ακολουθούν δίαιτες αδυνατίσματος για μεγάλο χρονικό διάστημα ή αποφεύγουν συστηματικά κάποια τρόφιμα και όσοι γυμνάζονται. Όμοια, οι καπνιστές, άτομα που καταναλώνουν μεγάλες
ποσότητες αλκοόλ ή καφεΐνης, αλλά και οι γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια παρουσιάζουν αυξημένες απαιτήσεις.
Τέλος, σε διάφορες ασθένειες, είτε λόγω της φύσης της ασθένειας είτε λόγω της λήψης φαρμάκων, μπορεί η ανάγκη για βιταμίνες να είναι μεγαλύτερη.

Η έλλειψή των βιταμινών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παθολογικές καταστάσεις ανάλογα με τη βιταμίνη, ενώ στα παιδιά μπορεί να σταματήσει και την ανάπτυξη. Το ίδιο όμως μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση που λαμβάνονται πολύ αυξημένες ποσότητες βιταμινών (υπερβιταμίνωση), αφού είναι δυνατό να εμφανίζουν τοξική δράση. Είναι λοιπόν σημαντικό να καλύπτονται οι ανάγκες έτσι όπως ορίζει το RDA (Recommended Dietary Allowances). Γι’ αυτό, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον ειδικό που θα αξιολογήσει τις
ανάγκες μας και θα μας κατευθύνει σωστά και υπεύθυνα…

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.