ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΟΦΘΑΛΜΟΣ

Facebooktwitterpinterest

Πολλά οφθαλμολογικά προβλήματα μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης.Παραθέτουμε αυτά που ωθούν την έγκυο γυναίκα να καταφύγει σε οφθαλμίατρο όπως επίσης και τι πρέπει να προσέξουμε στην εγκυμοσύνη.

Θολή ή μειωμένη όραση

1)Από αλλαγές της διάθλασης λόγω ορμονικών διαταραχών. Τις περισσότερες φορές επανέρχεται στο κανονικό μετά την γέννα.Είναι καλύτερα να περιμένουμε μερικές εβδομάδες μετά τη γέννα,προτού να δώσουμε καινούργια συνταγή γυαλιών εκτός αν οι συνθήκες ζωής και εργασίας της μητέρας το απαιτούν.

2)Προεκλαμπτική/εκλαμπτική υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Συνήθως συμβαίνει μετά την 20η εβδομάδα της κύησης.Η σοβαρότητα των αλλαγών στον αμφιβληστροειδή σχετίζεται με τη θνητότητα του κυήματος πιθανώς με τον κίνδυνο καταστροφής στους νεφρούς της μητέρας.Αν υπάρχει σοβαρής μορφής αμφιβληστροειδοπάθεια πρέπει να υπάρξει σκέψη επιτέλεσης πρόωρης γέννας ή και διακοπής της.Κάποιες φορές τα κλινικά σημεία υποστρέφουν με τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

3)Κεντρική ορώδης ωχροπάθεια Η παρακολούθηση θεωρείται επιβεβλημένη.

4)Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.Συνήθως παραγωγική και υποστρέφει μερικές εβδομάδες μετά την γέννα.Η πρόγνωση είναι καλή και δεν ενδείκνυται καμμιά θεραπεία.

5)Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Ενεργή παραγωγική,θεωρείται ένδειξη για καισαρική τομή,επειδή η δοκιμασία valsalva την ώρα της γέννας μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία υαλώδους.

6)Purtscher’s retinopathy Μείωση όρασης με παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια άγνωστη αιτιολογίας.Ενοχοποιούνται: ξαφνική αύξηση της φλεβικής πίεσης,έμβολα από λίπος ή αμνιωτικό υγρό ή απελευθέρωση αντιφλεγμονωδών παραγόντων την ώρα της γέννας.Στο 50 % η μείωση της όρασης παραμένει. Θεραπεία δεν έχει ακόμα τεκμηριωθεί.

Δυσκολία στην εφαρμογή φακών επαφής λόγω φυσιολογικών αλλαγών στον κερατοειδή του οφθαλμού .Πολλές φορές συστήνεται η διακοπή της χρήσης τους

Πονοκέφαλοι /ημικρανία

1)Αδένωμα υπόφυσης μπορεί να μεγαλώσει λόγω εγκυμοσύνης και να προκαλέσει ημιανοπτικές διαταραχές ή πονοκέφαλο.Απαραίτητη η μαγνητική τομογραφία για τον αποκλεισμό υπαραχνοειδούς αιμορραγίας.Σ’αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται η γέννα να γίνει με καισαρική τομή για την αποφυγή του κινδύνου της αποπληξίας κατά τη διάρκεια της.

2)Ψευδοόγκος παρεγκεφαλίδας Η συχνότητα της οντότητος αυτής δεν αυξάνεται περισσότερο στις έγκυες γυναίκες .Η θεραπεία είναι δύσκολη γιατί πολλά από τα φάρμακα αντεδείκνυνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

3)Λόγω προεκλαμπτικής/εκλαμπτικής υπερτασικής νόσου.Χρειάζεται ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

4)Μηνιγγίωμα της εγκυμοσύνης Πολύ επιθετικό, δύσκολο να θεραπευτεί .

Ψηλή μυωπία

Γυναίκες με ψηλή μυωπία πρέπει να υποβάλλονται σε βυθοσκόπηση με μυδρίαση αμφοτέρων των οφθαλμών για διαπίστωση τυχόν εκφυλιστικών βλαβών του βυθού του οφθαλμού.Πιθανόν να συστηθεί η διενέργεια καισαρικής τομής κατά την γέννα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.