Πως θα χαθούν τα κιλά των γιορτών;

Facebooktwitterpinterest

Έφθασε το τέλος των γιορτών και αρχίζει η μεγάλη προσπάθεια για την απώλεια των κιλών που πήραμε όλοι μας σχεδόν, ακόμη και οι πιο προσεχτικοί, αυτή την εορταστική περίοδο.

Πόσες φορές όμως σε προηγούμενα χρόνια δεν έχουμε προσπαθήσει να χάσουμε τα 2-3 κιλά που προσλάβαμε αυτό το χρονικό διάστημα ακολουθώντας συνήθως μια «γρήγορη» δίαιτα; Ως επί το πλείστον στην εφαρμογή τέτοιων διαιτών είχαμε πενιχρά αποτελέσματα και αρκετές μάλιστα φορές ξαναπήραμε το βάρος που χάσαμε πολύ γρήγορα. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν φέτος; Σαν στόχο μας λοιπόν τώρα είναι να κάνουμε μια πιο σωστή και συντονισμένη προσπάθεια, γιατί όχι με την βοήθεια κάποιου ειδικού Διαιτολόγου Διατροφολόγου.

Για να τα καταφέρουμε όμως πρέπει να απομακρύνουμε από το μυαλό μας σκέψεις για δίαιτες εξπρές, αποτοξίνωσης, χημικές ή όπως αλλιώς αποκαλούνται. Όλες αυτές οι πολυδιαφημισμένες κατά καιρούς δίαιτες δεν είναι κατάλληλες για την μόνιμη και αποτελεσματική απώλεια σωματικού βάρους. Αντίθετα, σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ επιβλαβείς για την υγεία του ατόμου που τις ακολουθεί. Ακόμη όμως κι αν δεν συμβαίνει αυτό, είναι ένα μεγάλο ερώτημα αν τελικά τέτοιου είδους δίαιτες θα βοηθήσουν πραγματικά κάποιο να χάσει τα κιλά που πήρε τις ημέρες των εορτών. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι αρνητική, γιατί παρά το ότι μπορεί να δούμε το σωματικό βάρος να μειώνεται, στην πραγματικότητα όμως οι δίαιτες «εξπρές» οδηγούν σε γρήγορη απώλεια μυϊκής μάζας και υγρών και όχι λίπους όπως είναι το επιθυμητό.

Ο σωστός και ενδεδειγμένος τρόπος για να χάσουμε τα περιττά κιλά και κυρίως για να καταφέρουμε να διατηρήσουμε το σωματικό βάρος μας χωρίς άλλες αυξομειώσεις, είναι μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τροφές απ όλες τις ομάδες τροφίμων και παράλληλα με σωστή εξατομίκευση της ποσότητας της τροφής με την βοήθεια και την καθοδήγηση κάποιου ειδικού Διαιτολόγου Διατροφολόγου.

Μέχρι να βρεθεί ο ειδικός όμως Φροντίστε να ακολουθήσετε κάποιους γνωστούς κανόνες σωστής διατροφής, με μια γενικότερη αλλαγή εν γένει της διατροφικής συμπεριφοράς σας.

* Καταναλώνετε σε καθημερινή βάση, ημιαποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι
* Επιλέγετε τυρί με λίγα λιπαρά (10 με 20%)
* Καταναλώνετε σε καθημερινή βάση,5 μερίδες φρούτων και λαχανικών
* Περιορίστε την κατανάλωση φυσικών χυμών σε ένα ημερησίως
* Επιλέγετε καθημερινά ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά ολικής άλεσης, και αναποφλοίωτο ρύζι
* Εντάξτε στην εβδομαδιαία διατροφή σας τουλάχιστον από μια φορά, τα όσπρια και τα λαδερά φαγητά, τα οποία να είναι παρασκευασμένα με μικρή ποσότητα ελαιολάδου
* Περιορίστε το ψωμί
* Μην καταναλώνετε επιτραπέζιο τυρί (φέτα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι κλπ) σε καθημερινή βάση
* Κόψτε εντελώς τα αναψυκτικά, ιδιαίτερα αυτά που περιέχουν ζάχαρη
* Περιορίστε τα γλυκά, το πολύ σε ένα την βδομάδα
* Προτιμήστε το λευκό κρέας όπως το κοτόπουλο, την γαλοπούλα, το κουνέλι και φυσικά τα ψάρια, περιορίζοντας το κόκκινο κρέας σε 1 φορά την εβδομάδα
* Αρχίστε γυμναστική τουλάχιστον ½ ώρα την ημέρα για 5 ημέρες την βδομάδα ή κάντε τουλάχιστον 2½ ώρες γυμναστική μέσα στη βδομάδα
* Αναζητήστε στην ανάγκη περαιτέρω βοήθεια από κάποιο Διαιτολόγο Διατροφολόγο

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.