Ο φανταστικός φίλος του παιδιού

Facebooktwitterpinterest

Έρευνες των τελευταίων ετών έδειξαν ότι οι φανταστικοί φίλοι των παιδιών αποτελούν σημάδι της γόνιμης φαντασίας τους και είναι εξαιρετικά σημαντικοί για τη συναισθηματική και νοητική ανάπτυξή τους. Η έρευνα αυτή ανατρέπει παλιότερες θεωρίες διάσημων ψυχοθεραπευτών, όπως ο Φρόιντ ή ο Πιαζέ, που υποστήριζαν ότι τα παιδιά εκείνα που προσκολλώνται σε αρκουδάκια, κουκλάκια και όλα τα υπόλοιπα είδη φανταστικών πλασμάτων πιθανότατα κρύβουν κάποιο συναισθηματικό πρόβλημα.

Εξάλλου, το 65% των παιδιών έχουν έναν φανταστικό «κολλητό», φαινόμενο απολύτως φυσιολογικό. Και ενώ παλαιότερα πίστευαν ότι μόνο τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας έχουν το «προνόμιο» του φανταστικού φίλου κατ’ αποκλειστικότητα, φαίνεται ότι η συνήθεια αυτή είναι εξίσου συχνή και στα παιδιά ηλικίας 6-7ετών. Οι φανταστικοί φίλοι σε όλα τα σχήματα, τα χρώματα και τα μεγέθη παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών, αφού συνδέονται με αυξημένη κοινωνικότητα ενώ ταυτόχρονα βοηθούν τα παιδιά να ελέγξουν το περιβάλλον τους, αυτό τον τεράστιο και τόσο μπερδεμένο κόσμο των ενηλίκων.

Αντανακλούν επίσης τα παιδικά συναισθήματα και τις σκέψεις και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας. Τελικά, ο φανταστικός φίλος προσφέρει στ παιδί την αίσθηση της εξουσίας και αποτελεί πηγή αστείρευτης χαράς. Γιατί λοιπόν ανησυχείτε;

*Τα θέματα για το παιδί είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της εφημερίδας «Παιδικός Σταθμός για Γονείς» και των ανθρώπων του νηπιακού κέντρου «Μανταρίνι».
http://www.nextdeal.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.