Η Δύναμη του DNA

Facebooktwitterpinterest

Ένα νέο και πανίσχυρο όπλο έχουν πλέον στα χέρια τους οι επιστήμονες προκειμένου να απαντήσουν ερωτήματα που μέχρι πριν λίγα χρόνια η απάντησή τους φάνταζε αδιανόητη. Το γενετικό μας υλικό, το DNA, μπορεί σήμερα να χρησιμοποιηθεί σε υποθέσεις ιδιωτικές, αστικές και ποινικές με σκοπό την εξακρίβωση της αλήθειας. Αρκεί η ανίχνευση λιγοστών κυττάρων τα οποία περιέχουν το DNA στον πυρήνα τους, για την αποκάλυψη πληροφοριών που δε θα μπορούσαν να γίνουν γνωστές με κανέναν άλλο τρόπο.
Στη DNAlogy, το πρώτο ελληνικό, διεθνών προδιαγραφών εργαστήριο γενετικής, είναι δυνατή πια η επίλυση ακόμα και των πιο απαιτητικών υποθέσεων ταυτοποίησης ατόμων με τη χρήση του DNA. Η εξαγωγή του γενετικού υλικού από βιολογικά υλικά όπως, σάλιο, αίμα, ιδρώτας και άλλες σωματικές εκκρίσεις ή ακόμα και από υπόβαθρα όπως τσίχλες, αποτσίγαρα, τρίχες, πιπίλες, νύχια, οδοντόβουρτσες, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, ρούχα, εσώρουχα κ.α. είναι πλέον μια πραγματικότητα που μπορεί να βοηθήσει τόσο τις δικαστικές αρχές όσο και τον απλό πολίτη, να επιλύσουν υποθέσεις που ως τώρα παρέμεναν άλυτες.
Περιπτώσεις στις οποίες η ταυτοποίηση ατόμων με τη χρήση του DNA θα μπορούσε να αποτελέσει κλειδί για την επίλυσή τους είναι οι υποθέσεις εξακρίβωσης πατρότητας ή άλλου είδους συγγένειας (τεστ θείου-θείας, γιαγιά-παππού, αδερφών, ξαδέρφων κτλ.), οι υποθέσεις υιοθεσίας, απαγωγών, εξαφανίσεων, βιασμών, κλοπών, δολοφονιών, υποθέσεις ταυτοποίησης θυμάτων μαζικών καταστροφών (σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες) αλλά και πιο καθημερινές υποθέσεις όπως η εξωσυζυγική απιστία. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις το DNA αποτελεί έναν αδιάψευστο μάρτυρα των γεγονότων, ακόμα κι αν κανείς άλλος δεν ήταν παρών στην υπό εξέταση σκηνή.
Πρόσφατα στο εργαστήριό μας επιλύθηκαν δύο πολύ ενδιαφέρουσες υποθέσεις που φανερώνουν την αξία που έχει το πολύτιμο αυτό όπλο για τον άνθρωπο. Σε μια υπόθεση κληρονομίας όπου οι συγκληρονόμοι αμφέβαλλαν για την συγγένεια ενός ατόμου που ισχυριζόταν πως ήταν τέκνο του αποθανόντα, πραγματοποιήθηκε τεστ DNA συγγένειας όχι μεταξύ των συγκληρονόμων αλλά μεταξύ του ατόμου και του αποθανόντα! Πως είναι αυτό δυνατό; Στην αναζήτηση προσωπικών αντικειμένων του αποθανόντα για την ανεύρεση αντικειμένων που ενδεχομένως να είχαν πάνω το γενετικό του υλικό λόγω της συχνής τους χρήση όσο αυτός ήταν εν ζωή, προσκομίστηκαν στο εργαστήριό μας προσωπικά έγγραφα μεταξύ των οποίων και η φορολογική δήλωση που είχε καταθέσει το 1995, δηλαδή 15 χρόνια πριν! Μετά τη λεπτομερή εξέταση του εγγράφου, ανιχνεύθηκαν ελάχιστες ποσότητες DNA που όμως με τα σύγχρονα μέσα του εργαστήριου μας και την υψηλή τεχνολογία που χρησιμοποιείται, ήταν αρκετές για την ανάκτηση ολόκληρου του γενετικού του προφίλ. Προς μεγάλη έκπληξη όλων, οι συγκληρονόμοι δικαιώθηκαν καθώς το υπό εξέταση άτομο δεν ήταν τέκνο του αποθανόντα όπως ισχυριζόταν και όπως πολλοί νόμιζαν τόσα χρόνια.
Σε μια άλλη υπόθεση, ασθενείς που έπασχαν από την επάρατη νόσο έπεσαν θύματα επιτήδειων που τους υποσχέθηκαν ίαση με εναλλακτικές μεθόδους χειρουργικής. Οι «εγχειρήσεις» αυτές, οι οποίες πραγματοποιούνται σε κράτη του εξωτερικού, βιντεοσκοπούνται από τους συγγενείς των ασθενών. Μετά το πέρας τους και ενώ από την εικόνα φαίνεται πως έχουν χαθεί ποσότητες αίματος, ο ασθενής δε φέρει κανένα σημάδι εγχείρησης. Από τα τεστ DNA που έγιναν σε εσώρουχα ασθενών τα οποία είχαν λερωθεί με αίμα προέκυψε το συμπέρασμα πως το αίμα δεν ανήκε στα άτομα που υποβλήθηκαν στις «επεμβάσεις» και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν ήταν καν ανθρώπινο!
Από τις παραπάνω αλλά και δεκάδες άλλες υποθέσεις που φτάνουν καθημερινά στο εργαστήριο, γίνεται φανερό πως η μελέτη του γενετικού υλικού μπορεί να δώσει λύσεις και απαντήσεις σε προβλήματα και αμφιβολίες που βασανίζουν τον ανθρώπινο νου και να βοηθήσει ώστε να φτάσει κανείς στην απόκτηση της προσωπικής του αλήθειας.
Για γενικότερες πληροφορίες σχετικά με το DNA, επισκεφτείτε το διαδικτυακό τόπο της DNAlogy (www.dnalogy.eu) ή τηλεφωνήστε στο 210-9650370 για να μιλήσετε με έναν ειδικό πραγματογνώμονα του εργαστηρίου μας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.