ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Facebooktwitterpinterest

Τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τα εμβόλια του καρκίνου

Πολλά υποσχόμενα καρκινικά εμβόλια βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών παγκοσμίως σε ινστιτούτα τα οποία έχουν ιδιαιτέρως ενδιαφερθεί στο να κατανοήσουν πώς το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενούς μπορεί να στραφεί εναντίον του καρκίνου.

Τι είναι το εμβόλιο του καρκίνου;
Όπως τα παραδοσιακά εμβόλια που παρέχονται στα παιδιά, τα εμβόλια του καρκίνου είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να παρακινούν το ανοσοποιητικό σύστημα να δράσει εναντίον ενός συγκεκριμένου στόχου μέσα στο σώμα μας. Τα εμβόλια του καρκίνου λειτουργούν με σκοπό την κινητοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη πάνω στα κύτταρα του όγκου και στη συνέχεια να επιτεθεί και να καταστρέψει το συγκεκριμένο κύτταρο.

Σε τι διαφέρουν τα εμβόλια του καρκίνου από τα παραδοσιακά εμβόλια;
Προληπτικά εμβόλια, όπως το εμβόλιο κατά της ιλαράς, εντέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταδιώξει τον ιό που προκαλεί την ασθένεια πριν καν ο ιός μολύνει ένα άτομο. Τα εμβόλια του καρκίνου είναι θεραπευτικά – είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να θεραπεύσει ένα άτομο που ήδη έχει αναπτύξει καρκίνο.

Υπάρχει κάποιος τύπος εμβολίου για την πρόληψη καρκίνου;
Ναι. Το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β εμποδίζει τη λοίμωξη του ιού της ηπατίτιδας Β (HBV), η οποία είναι παράγων κινδύνου για καρκίνο του ήπατος. Και ένα εμβόλιο για την παρεμπόδιση λοίμωξης από τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος (HPV), το οποίο (σε σπάνιες περιπτώσεις) μπορεί να προκαλέσει καρκίνο τραχήλου, έχει αποδειχθεί αποτελεσματικόςκαι σύντομα θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο. Αλλά οι καρκίνοι σπάνια προκαλούνται από έναν ιό. Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι ή πλειονότητα των εμβολίων καρκίνου σχεδιάζονται για την θεραπεία ασθενειών που ήδη υπάρχουν.

Υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια θεραπείας καρκίνου;
Μέχρι σήμερα κανένα θεραπευτικό εμβόλιο καρκίνου δεν έχει εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόλα αυτά υποσχόμενα εμβόλια δοκιμάζονται σε καρκίνους του αίματος όπως στο λέμφωμα και στη χρόνιο λευχαιμία. Τα εμβόλια αυτά ίσως είναι πιο αποτελεσματικά διότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος κυκλοφορούν στο αίμα και έχουν άμεση πρόσβαση στα κύτταρα του όγκου. Το μελάνωμα φαίνεται να αντιδρά στο ανοσοποιητικό σύστημα, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια.

Πότε όλοι οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση στα εμβόλια καρκίνου;
Ίσως να χρειαστούν 5 – 10 χρόνια μέχρις ότου φτάσουμε στην τελειοποίηση των εμβολίων καρκίνου. Ίσως τότε να μπορέσουμε να δώσουμε στους ασθενείς όλα αυτά τα πλεονεκτήματα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.