Έχω ένα μεγάλο πρήξιμο στον ομφαλό μου

Facebooktwitterpinterest

Ο ομφαλός
Είναι μία αδύναμη και λεπτή σε πάχος θέση της κοιλιάς, από όπου κατά την εγκυμοσύνη εισχωρούν στο σώμα μας τα αγγεία, που φέρουν οξυγόνο και τροφή από τον πλακούντα της μητέρας μας. Αμέσως μετά τη γέννηση, ο γυναικολόγος δένει κόμπο τον ομφαλό μας, με αποτέλεσμα τα αγγεία αυτά να ατροφούν σιγά σιγά και να εξαφανίζονται, αφήνοντας στη θέση τους μία ουλή, τον ομφαλό. Αμέσως κάτω από τη μικρή αυτή ουλή, δηλαδή το δέρμα, δεν υπάρχουν μυς, όπως συμβαίνει στα υπόλοιπα μέρη της κοιλιάς. Παραμένει δηλαδή για πάντα μία μικρή “τρύπα”, η οποία και μπορεί να αποτελέσει στο μέλλον θέση ευάλωτη για τη δημιουργία κήλης.

Ομφαλοκήλη
Πρόκειται για την είσοδο εντός του ομφαλικού δακτυλίου και την προβολή του κάτω από το δέρμα κάποιου οργάνου της κοιλιάς. Συνηθέστερα η πάθηση δημιουργείται από τις πρώτες μέρες της ζωής μας, καθώς με το κλάμα σπρώχνονται τα εσωτερικά όργανα προς τα έξω κι αυτά βρίσκουν ευκολότερη δίοδο μέσα από τον ευάλωτο ομφαλό. Κατά κανόνα όμως μετά την πάροδο μερικών μηνών ή κι ετών, η μικρή οπή του ομφαλού κλείνει και η ομφαλοκήλη αυτοϊάται. Άλλοτε όμως η ομφαλοκήλη εμφανίζεται μετά την ενηλικίωση, όπως πχ. κατά την εγκυμοσύνη, όταν και πάλι στο εσωτερικό της κοιλιάς δημιουργούνται αυξημένες πιέσεις, που απωθούν τα όργανα προς τον πάντα ευάλωτο ομφαλό. Σε αυτές τις περιπτώσεις η τρύπα (αυχένας) της ομφαλοκήλης δεν συγκλείεται κι απαιτείται χειρουργική αποκατάστασή της.

Πώς θα καταλάβω ότι πρόκειται για ομφαλοκήλη;
Η ομφαλοκήλη χαρακτηρίζεται από την παρουσία μίας διόγκωσης, συνήθως επώδυνης, στην περιοχή του ομφαλού. Αυτή η διόγκωση μπορεί να είναι μόνιμη ή να εμφανίζεται όταν για κάποιο λόγο η κοιλιά μας πιέζεται, πχ. σήκωμα βάρους, δυσκοιλιότητα, βήχας. Άλλοτε μπορεί να συνυπάρχει και τάση για εμετό ή και εμετός, ενώ σε παραμελημένες περιπτώσεις μπορεί να συνοδεύεται από οξύ πόνο στην κοιλιά, πυρετό και τυμπανισμό.

Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα εάν παραμείνει χωρίς θεραπεία;
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το όργανο, που εισχωρεί στην κήλη, συνήθως λεπτό έντερο, να μην μπορεί να επανέλθει στην κοιλιά (μη ανατασσόμενη κήλη) ή να πιέζεται και να μην μπορεί να σπρώξει το περιεχόμενό του προκαλώντας ειλεό (αποφραγμένη) ή ακόμη και να στραγγαλιστεί προκαλώντας νέκρωση και περιτονίτιδα (περιεσφιγμένη).
Επειδή λοιπόν οι επιπλοκές της ομφαλοκήλης μπορεί να καταστούν μοιραίες, συνιστάται άμεση χειρουργική αντιμετώπισή της.

Τι θεραπεία συνιστάται;
Η θεραπεία της ομφαλοκήλης είναι μόνο χειρουργική. Προτείνεται η τοποθέτηση πλέγματος (μπαλώματος) στην τρύπα του κοιλιακού τοιχώματος είτε με την ανοικτή είτε με τη λαπαροσκοπική μέθοδο. Το πλέγμα τοποθετείται κάτω από τους κοιλιακούς μυς, η δε παρουσία του παρεμποδίζει την έξοδο των σπλάχνων, ενώ παράλληλα προκαλεί την ανάπτυξη τοπικής αντίδρασης, ίνωσης κι ενίσχυσης κατά συνέπεια του κοιλιακού τοιχώματος.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.