ΤΟ ΠΡΩΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΜΕΤΑ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ, ΚΑΙ…

Facebooktwitterpinterest

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ!
Η χειρουργική χωρίς νοσηλεία & διανυκτέρευση στο νοσοκομείο δεν είναι μια καινούρια θεωρία άλλωστε για αιώνες οι χειρουργικές επεμβάσεις γίνονταν εκτός νοσοκομείων.Η σημαντική όμως πρόοδος στις χειρουργικές τεχνικές, στα φάρμακα (αντιβιοτικά, αναισθητικά) και κυρίως το αποτέλεσμα των μεγάλων τεχνολογικών ανακαλύψεων έδωσαν τη δυνατότητα για όλο και πιο σύνθετες επεμβάσεις σε όλο και πιο εξειδικευμένα νοσοκομειακά τμήματα αυξάνοντας το κόστος, τις ανάγκες για προσωπικό και μεγαλώνοντας τις λίστες αναμονής . Επομένως και επεμβάσεις που δεν απαιτούν στην πραγματικότητα ειδικό εξοπλισμό, ειδική προεγχειρητική προετοιμασία και νοσηλεία εκτελούνται παρ΄όλα αυτά σε αυτά τα ίδια μεγάλα νοσοκομεία. Μέχρι την δεκαετία του ‘70 πολλοί λίγοι χειρουργοί έπαιρναν το ρίσκο για χειρουργική αντιμετώπιση σε εξωνοσοκομειακή βάση. Από τότε μέχρι σήμερα και αναθεωρώντας τις απόψεις αυτές, ένα μεγάλο ποσοστό των θεραπειών γίνονται στις χώρες αυτές σε εξωνοσοκομειακή βάση. Στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες όμως δεν ακολουθείται με τον ίδιο ρυθμό η τάση αυτή.
Συμπληρώθηκαν ήδη στη χώρα μας 20 χρόνια από την εφαρμογή της λαπαροσκοπικής χειρουργικής σε όλες σχεδόν τις ενδοκοιλιακές παθήσεις και η χειρουργική κοινότητα δεν έχει σταματήσει, με την βοήθεια της συνεχούς εξέλιξης της τεχνολογίας, να βρίσκει χειρουργικές τεχνικές που όλο και περισσότερο θα ελαχιστοποιούν τον μετεγχειρητικό πόνο, τις χειρουργικές ουλές , την διάρκεια νοσηλείας και θα φέρνουν γρήγορa πλήρη επάνοδο σε κανονική δραστηριότητα . Οι τεχνικές αυτές είναι η μικρολαπαροσκόπηση και πρόσφατα η SPL η SPAL η SILS δηλαδή η λαπαροσκόπηση μέσω μοναδικής οπής. Οι ουλές είναι σχεδόν αόρατες και υπάρχει ακόμα λιγότερος πόνος και από την κλασική λαπαροσκοπική χειρουργική. Εξελίξεις & βελτιώσεις στις οπτικές ίνες, τα διάφορα συστήματα καμερών, τα νεώτερα, εργονομικότερα και μικρότερα λαπαροσκοπικά εργαλεία, τα εργαλεία για SPL, τα πιο εξελιγμένα αιμοστατικά εργαλεία, οι υψηλής ευκρίνειας οθόνες και τα ρομποτικά συστήματα επέτρεψαν στους χειρουργούς να εκτελούν όλο και πιο σύνθετες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Μπορούμε λοιπόν σήμερα , στο τέλος του 2010 να εκτελούμε επεμβάσεις βραχείας νοσηλείας (Day Clinic) με τις ανωτέρω λαπαροσκοπικές τεχνικές, όπως χολοκυστεκτομή, σκωληκοειδεκτομή, αποκατάσταση κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, βιοψίες ενδοκοιλιακών οργάνων, αφαίρεση κύστεων ωοθηκών κλπ με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και με ελάχιστη παρέμβαση στους ιστούς.
Παρ ‘όλα τα κοινωνικά, οικονομικά και ιατρικά πλεονεκτήματα που έχουν αναφερθεί από διάφορους συγγραφείς, πολλοί χειρουργοί είναι ακόμα απρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν αυτή την τακτική είτε λόγω ελλιπούς πληροφόρησης, είτε φόβου για μετεγχειρητικές επιπλοκές, αντίθεσης πολλών ασθενών ακόμα και για λόγους μειωμένης αμοιβής. Όμως με την βοήθεια της ταχύτατα εξελισσόμενης τεχνολογίας το μέλλον της εξωνοσοκομειακής χειρουργικής πρακτικής είναι σαφώς υποσχόμενο.
___________________________________________________________________________________
Στα ανωτέρω πλαίσια και ιδιαίτερα στον ευέλικτο ιδιωτικό τομέα έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και στη χώρα μας αυτά τα νέα πρότυπα διαχείρισης των ασθενών, δηλ επεμβάσεις με βραχεία νοσηλεία (Day Clinic) όπως πχ στην Κλινική της Interamerican/EUREKO, την Αθηναϊκή Κλινική.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.