Νόσος των Legg-Perthes σε σκύλο Pug

Facebooktwitterpinterest

Την εβδομάδα που μας πέρασε χειρουργήθηκε στην κλινική μας ένας σκύλος, φυλής Pug, ο Δίας. Ο Δίας αν και μόνο 7 μηνών, εμφάνιζε ασηπτική νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου, του δεξιού του ποδιού.

Οι ιδιοκτήτες του, ανησύχησαν γιατί το σκυλάκι παρουσίαζε επί δέκα μέρες πόνο, ο οποίος δεν ανταποκρινόταν στα αναλγητικά. Έτσι ο κτηνίατρός τους, τους παρέπεμψε στην κλινική μας για διερεύνηση των αιτίων του πόνου και της χωλότητας. Κατά την ορθοπεδική εξέταση και τον ακτινολογικό έλεγχο διαπιστώθηκε ασηπτική νέκρωση της κεφαλής του δεξιού μηριαίου.

Η Ασηπτική Νέκρωση της Κεφαλής του Μηριαίου, γνωστή και ως νόσος των Legg-Perthes, είναι μια κληρονομική νόσος, που εμφανίζεται σε νεαρά ζώα και χαρακτηρίζεται από διαταραχή της αιμάτωσης της κεφαλής του μηριαίου. Σαν συνέπεια αυτής εμφανίζεται αλλαγή στην αρχιτεκτονική της κεφαλής του μηριαίου, πόνος, οστεοαρθρίτιδα, ακόμα και ενδοαρθρικά ή υποκεφαλικά κατάγματα.

Στην εικόνα -1 βλέπουμε την ακτινογραφία του Δία με χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στην κεφαλή του δεξιού μηριαίου (αριστερά στην οθόνη) σε σχέση με την φυσιολογική αντίθετη άρθρωση.

εικόνα-1: ακτινογραφία των ισχίων, σε βαθιά ηρέμηση με Dexdomitor®. Οι αλλοιώσεις της δεξιάς άρθρωσης (αριστερά στην οθόνη) είναι χαρακτηριστικές

εικόνα -2: Η προσβεβλημένη άρθρωση της εικόνας 1, σε μεγέθυνση

Η αντιμετώπιση της νόσου των Legg-Perthes είναι χειρουργική και περιλαμβάνει την εκτομή της κεφαλής του μηριαίου. Με αυτό τον τρόπο το ζώο απαλλάσσεται από τον πόνο, χωρίς να επηρεάζεται η κινητικότητα του άκρου. Το άκρο λειτουργεί φυσιολογικά μετά από κινησιοθεραπεία ενός με δυο μηνών στηριζόμενο στους μύες που προσφύονται σε αυτό.

Μετεγχειρητικά στο Δία χορηγήθηκαν ως αντιβίωση ο συνδυασμός αμοξυκιλίνης-κλαβουλανικού οξέος και ως παυσίπονο το σκεύασμα Metacam®.

Από την πρώτη κιόλας μέρα μετά την επέμβαση, ο Δίας μπορούσε δειλά να χρησιμοποιεί το άκρο σε αργές βόλτες με λουράκι, όπως φαίνεται και στο βίντεο.

Ο Δίας επέστρεψε στην κλινική μας 14 μέρες μετά για την αφαίρεση των ραμμάτων. Όπως φαίνεται στο βίντεο που ακολουθεί, η κινητικότητα της άρθρωσης κοντεύει να αποκατασταθεί πλήρως, χωρίς ακόμα να έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα κινησιοθεραπείας

Σύντομα ο Δίας θα είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό σκυλάκι που θα χαίρεται με τους ιδιοκτήτες του, χωρίς να πονάει και χωρίς να χρειάζεται κάποιο παυσίπονο.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.