Aντρικό Τσεκ-απ! Τι πρέπει να προσέχετε ;

Facebooktwitterpinterest

Οι άντρες τι περισσότερες φορές έχουν την τάση να αποφεύγουν τις ιατρικές εξετάσεις είτε από φοβία είτε από αμέλεια είτε από απλή άγνοια των κινδύνων.
Επειδή η πρόληψη είναι πολύ πιο σωστή από την θεραπεία σας παραθέτουμε κάποιες πληροφορίες για τα απαραίτητα τσεκ-απ που πρέπει να γίνονται μια φορά τον χρόνο. Με τον όρο τσεκ-απ εννοούμε μια σειρά κλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων που σκοπό έχουν την διερεύνηση της κατάστασης των οργάνων και γενικότερα της υγείας σας. Το τσεκ-απ μπορεί να ανιχνεύσει έγκαιρα τα συμπτώματα των περισσοτέρων ασθενειών.

Το ανδρικό τσεκ-απ περιλαμβάνει τα ακόλουθα :

α) Μέτρηση αρτηριακής πίεσης. Η έγκυρη ανίχνευση της ψηλής πίεση είναι σημαντική γιατί σας προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

β) Μέτρηση της γλυκόζης στο αίμα. Η μέτρηση αυτή βοηθά στην έγκυρη ανίχνευση του διαβήτη. Πολλοί άντρες πάσχουν από διαβήτη ή προδιαβήτη χωρίς να το γνωρίζουν και δυστυχώς ο διαβήτης είναι αιτία καρδιοπαθειών, νεφροπαθειών, τύφλωσης, αγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Το ίδιο ισχύει και για την μέτρηση της χοληστερίνης στο αίμα.

γ) Μέτρηση του Δείκτη μάζας σώματος . Ο Δείκτης μάζας σώματος είναι ο καλύτερος δείκτης του κατά πόσο κάποιος είναι υπέρβαρος ή όχι. Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας είναι πλέον γνωστές σε όλους. Με τον περιορισμό του βάρους και την υγιεινή διατροφή προλαμβάνετε ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες που είναι ιδιαίτερα συχνές στους άνδρες.

δ) Έλεγχος του προστάτη και του παχέος εντέρου. Τα τεστ που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη είναι η δακτυλική εξέταση από το ορθό με τη ψηλάφηση του προστάτη και η μέτρηση στο αίμα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA). Ο καρκίνος αυτός, αποτελεί την τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου στους άνδρες. ). Τα βασικότερα τεστ για τον καρκίνο του εντέρου είναι η κολονοσκόπηση και η σιγμοειδοσκόπηση.

Στο τσεκ απ μπορούν να συμπεριληφθούν και άλλες εξετάσεις ανάλογα με την κρίση του γιατρού σας που πιθανό να αφορούν τον έλεγχο για δερματικές αλλοιώσεις, έλεγχο των ματιών και της όρασης κλπ.

Η συχνότητα των ανδρικών τσεκ-απ ποικίλει ανάλογα με την ηλικία του άνδρα:

Για ηλικίες από 18 έως 39 ετών: Κάθε 3 έως 5 χρόνια
Για ηλικίες από 40 έως 49 ετών: Κάθε 1 έως 2 χρόνια
Για ηλικίες Άνω των 50 ετών: Κάθε χρόνο λόγω του αυξημένου κινδύνου για καρδιοπάθειες και κακοήθειες.
Πηγή:http://ygeia.pblogs.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.