ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ;

Facebooktwitterpinterest

Δεν είναι εξακριβωμένο τι προκαλεί τον καταρράκτη , ίσως όμως μπορούμε να καθυστερήσουμε την ύπαρξή του εάν:

1) Διακόψουμε το κάπνισμα
2) Φοράμε γυαλιά με καλή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία
3) Μπορούμε να ρυθμίσουμε άλλα προβλήματα υγείας που έχουμε όπως
π.χ. σακχαρώδη διαβήτη ή άλλες ασθένειες που επιταχύνουν την πρόοδο του καταρράκτη.
4) Διατηρούμε το βάρος μας σε επιθυμητά επίπεδα κάνοντας γυμναστική
τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Αν είμαστε υπέρβαροι, με το να χάσουμε περιττά κιλά σταδιακά με δίαιτα και σωματική άσκηση.
5) Επιλέγουμε μια υγιή δίαιτα με πολλά λαχανικά και φρούτα, τα
οποία μας παρέχουν επάρκεια βιταμινών και θρεπτικών ουσιών όπως π.χ.
αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες θεωρητικά θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη θόλωση του φακού του οφθαλμού ( αν και αυτό δεν έχει ακόμα αποδειχθεί ).
6) Επισκεπτόμαστε συχνά τον οφθαλμίατρο μας ειδικά μετά την ηλικία
των 60 ετών, οπότε και εξελίσσεται ο καταρράκτης. Δίνουμε έτσι και την ευκαιρία να διαγνωστούν έγκαιρα ενδεχομένως και άλλες παθήσεις όπως π.χ.γλαύκωμα ή ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδος, και να προληφθούν κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις για την όρασή μας.
Η θεραπεία του καταρράκτη είναι ΜΟΝΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ.

Ο καταρράκτης αφαιρείται από μία τομή μικρότερη των 3mm. Με ειδικό μηχάνημα υπερήχων γίνεται φακοθρυψία και απορρόφηση του θολωμένου φακού, με ταυτόχρονη ένθεση ειδικού διαυγούς φακού μέσα στον οφθαλμό, χωρις την τοποθετηση ραμματων.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με σταγόνες αναισθητικού κολλυρίου και κατά τη διάρκειά της δεν υπάρχει καθόλου πόνος. Διαρκει περιπου 15 λεπτα.

Τις πρώτες δύο με τρεις ημέρες ενδέχεται να υπάρχει ένας ελαφρύς ερεθισμός, ο οποίος εξαφανίζεται σε λιγο καιρο.

Μετά την επέμβαση, το μάτι παραμένει ανοιχτό χωρίς γάζες και ο ασθενης μπορει να μεταβει στο σπιτι του. Ενσταλάζονται ειδικά κολλύρια για είκοσι περίπου ημέρες.

Η αποκατάσταση της όρασης αρχίζει ήδη από τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση και μεγιστοποιείται τις επόμενες μέρες. Θα χρειαστουν πιθανοτατα καινουρια βοηθητικα γυαλια για την ακριβη ρυθμιση της μακρυνης, της κοντινης ορασης η και των δυο.Αυτα συνηθως χορηγουνται με το περας της χρησης των οφθαλμικων σταγονων.

Υπάρχουν κάποια μηχανήματα που χρησιμοποιούν ακτίνες laser για τον θρυμματισμό του καταρράκτη, όμως αυτά δεν χρησιμοποιούνται ευρέως γιατί ο θρυμματισμός του καταρράκτη με τους υπέρηχους είναι πιο εξελιγμένος και αποτελεί μία παγκοσμίως αποδεκτή μέθοδο.

Ο καταρρακτης δεν μπορει να επανεμφανιστει, σε αρκετα μεγαλο όμως ποσοστο μπορει να θολωσει η φυσικη μεμβρανη του οφθαλμου (οπισθιο περιφακιο), η οποια βρισκεται πισω από τον ενδοφακο, μηνες η και χρονια μετα την επεμβαση. Η κατασταση αυτή διορθωνεται πολύ ευκολα με εφαρμογη laser στο εξωτερικο ιατρειο, ανωδυνα και με αμεσα αποτελεσματα στη διαυγεια της ορασης.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.