Διατροφικές διαταραχές

Facebooktwitterpinterest

Ο σύγχρονος τρόπος σίτισης με την υπερκατανάλωση προπαρασκευασμένων και τυποποιημένων τροφίμων αλλά και η προβολή συγκεκριμένων προτύπων ανδρών και γυναικών από τα ΜΜΕ και τους ανθρώπους της μόδας, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των διαταραχών της διατροφής, όπως είναι η παχυσαρκία, η νευρική ανορεξία, η βουλιμία. Οι διατροφικές διαταραχές πλήττουν κυρίως τις γυναίκες και ιδιαίτερα τις έφηβες, οι οποίες αγωνίζονται για το «τέλειο σώμα» κάνοντας ανεξέλεγκτες, συνεχείς και μακροχρόνιες στερητικές δίαιτες, χωρίς όμως να γνωρίζουν το πόσο επικίνδυνο είναι για την υγεία τους.

ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ (Αnorexia Νervosa)

Η ψυχογενής ανορεξία μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα ήταν σπάνια. Σημείωσε σημαντική έξαρση μετά το 1960, καθώς από τότε και μέχρι τις μέρες μας πρωταγωνιστεί στο κοινωνικό status η εικόνα του αδύνατου, σχεδόν σκελετωμένου σώματος- των δύο φύλων. Η ψυχογενής ανορεξία συχνά ξεκινά με δίαιτα αδυνατίσματος, παρά το φυσιολογικό σωματικό βάρος ή τα τρία τέσσερα μόνο παραπανίσια κιλά. Η διαταραχή σχετίζεται με λαθεμένη άποψη για την εικόνα του σώματος του ατόμου που θεωρεί ότι έχει μία αντιαισθητική παρουσία. Έτσι, αρχίζουν οι δίαιτες στέρησης, η καθολική άρνηση για τροφή. Και μετά έρχονται τα προβλήματα υγείας: υπόταση, υπογλυκαιμία, αναιμία, υποθερμία, γαστρεντερικά προβλήματα, αρρυθμίες, καρδιακή υπόταση, ωχρή όψη, προβλήματα εστίασης στην όραση, διαταραχές στις εγκεφαλικές λειτουργίες, τριχόπτωση, μείωση της οστικής μάζας, κακή διάθεση. Η αντιμετώπιση της ψυχογενούς ανορεξίας πρέπει να περιλαμβάνει τόσο ψυχολογική θεραπεία, όσο και διατροφική φροντίδα. Ειδικοί κλινικοί διατροφολόγοι σε συνεργασία με ψυχοθεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν το πάσχον άτομο να νικήσει για πάντα την ψυχογενή ανορεξία!

ΒΟΥΛΙΜΙΑ (bulimia nervosa)

Όπως και στα τρία είδη διατροφικών διαταραχών, τα άτομα που πάσχουν από βουλιμία αγωνίζονται καθημερινά για τη σιλουέτα του κορμιού τους ώστε στην αξιολόγηση της εξωτερικής εμφάνισης τους να ικανοποιούν τα κοινωνικά πρότυπα. Χαρακτηρίζονται μάλιστα από τελειομανία η οποία δεν τους επιτρέπει να «πάρουν ούτε γραμμάριο». Στην νευρική βουλιμία τα συμπτώματα πλησιάζουν μάλλλον συμπτώματα ψυχασθενικής κατάστασης: κατανάλωση απίστευτα μεγάλης ποσότητας τροφής σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, η οποία συνήθως αποβάλλεται από το πάσχον άτομο με εμετό που προκαλεί το ίδιο το άτομο, ή με την χρήση καθαρτικών και διουρητικών. Η ενημέρωση είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της bulimia nervosa . Γνωρίζοντας ο καθένας τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες του και ποιές τροφές έχουν λίγες θερμίδες, εξαφανίζεται το άγχος της αύξησης βάρους. Πάντως πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι το χαμηλό βάρος δεν ισούται απαραίτητα με υγεία. Όσο υπάρχουν κίνδυνοι από την παχυσαρκία και την υπερκατανάλωση τροφών, άλλο τόσο υπάρχουν και κίνδυνοι (σοβαρότεροι πολλές φορές) από το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος και την αφαγία. Ο υγιής είναι αυτός που έχει σωστό σωματικό βάρος και παράλληλα τρώει υγιεινά, καλύπτοντας όλες τις ενεργειακές του ανάγκες.

Πηγή:http://www.ert.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.