Διατροφή στο γραφείο μετά τις διακοπές

Facebooktwitterpinterest

Η διατροφή όσων εργαζομένων κάνουν καθιστική εργασία πρέπει να είναι πολύ προσεκτική, επισημαίνουν οι ειδικοί, καθώς ο οργανισμός δεν καίει θερμίδες πολλές λόγω ακινησίας. Παράλληλα, οι πολλές ώρες στο γραφείο «προκαλούν» για μικρές και μεγάλες ατασταλίες: φαγητά πακέτου, τσιμπολογήματα, σνακς τύπου πατατάκια-γαρυδάκια. Δυστυχώς το πρόχειρο φαγητό που είναι συνυφασμένο με τον σύγχρονο τρόπο ζωής είναι γεμάτο θερμίδες και λιπαρά. Οι εργαζόμενοι όμως δεν έχουν στο νου τους ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε λιπαρά αυξάνει το σωματικό βάρος, δεν προσφέρει τίποτα σημαντικό στον οργανισμό, δημιουργεί προβλήματα υγείας (καρδιακά, θρομβώσεις, χοληστερίνη, κλπ) μειώνει ακόμα και πνευματικές λειτουργίες, όπως είναι η μνήμη. Αντίθετα, η διατροφή που συμπεριλαμβάνει ισορροπημένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, με χαμηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης σχετίζεται με το μικρότερο κίνδυνο εξασθένισης της νοητικής λειτουργίας, ενώ είναι η πιο βασική προϋπόθεση για καλή υγεία.

Στο γραφείο:

A. Με τον καφέ σας στο γραφείο μπορείτε να φάτε δύο-τρία κράκερς χωρίς ζάχαρη, ή δύο φρυγανιές. Περιορίστε την ζάχαρη στον καφέ και προσπαθήστε να «κόβετε» την πίκρα του με λίγο άπαχο γάλα.

Β. Για την λιγούρα κατά την διάρκεια της ημέρας καλό είναι να έχετε μαζί σας ένα – δύο φρούτα, ή ένα τοστ χωρίς βούτυρο, με γαλοπούλα, τυρί, ντομάτα.

Γ. Όταν οι συνάδελφοι σας σάς προσφέρουν γλυκά ή άλλες λιχουδιές μην ντρέπεστε να αρνηθείτε. Πείτε απλά «ευχαριστώ αλλά όχι»!

Δ. Αν ξεμείνετε στην δουλειά και χρειαστεί να παραγγείλετε φαγητό εστιατορίου, προτιμήστε σαλάτα και ψητό κοτόπουλο. Αποφύγετε ζυμαρικά, σάλτσες, τηγανητές πατάτες κλπ

Ε. Μέχρι δύο φορές την εβδομάδα πείτε «ναι» στο πρόχειρο φαγητό. Αν βλέπετε ότι τελικά καθημερινά τρώτε στο γραφείο, σκεφτείτε την ιδέας «ταπεράκι» από το σπίτι. Εξάλλου, τα τελευταία τρία χρόνια έχει γίνει κι αυτό μόδα.

Στο σπίτι:

Α. Εξορίστε όλα τα τηγανητά διότι αποδίδουν πολλές θερμίδες και κορεσμένα λίπη.

Β. Να έχει πάντα η κουζίνα σας φρέσκα φρούτα και λαχανικά, άπαχο γιαούρτι-τυρί-γάλα.
Τα άπαχα γαλακτοκομικά σε συνδυασμό με φρέσκα φρούτα και σαλάτες δίνουν πλήρη γεύματα και όλες τις βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός χωρίς όμως να επιβαρύνει με λίπη.

Γ. Το βράδυ προτιμήστε αντί γεύματος, ένα-δύο φρούτα με λίγο άπαχο γιαούρτι.

Πάντως όλοι οι διατροφολόγοι συνιστούν σε όσους έχουν καθιστική εργασία, εκτός από σωστή διατροφή-φτωχή σε λιπαρά και θερμίδες, να γυμνάζονται τρεις φορές την εβδομάδα, να περπατάνε, να χρησιμοποιούν την σκάλα αντί ασανσέρ και γενικά να ασκούνται. Γιατί με την καθιστική ζωή οι γραμμές του σώματος αλλοιώνονται, οι θερμίδες καίγονται δύσκολα και η υγεία κλονίζεται.
Πηγή:http://www.ert.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.