Βοήθεια ατόμου απο ΣΟΚ.

Facebooktwitterpinterest

ΣΟΚ
Κάθε σοβαρός τραυματισμός μπορεί να οδηγήσει σε σοκ, ειδικά αν υπάρχουν βαριά εγκαύματα και αιμορραγία, οπότε οι πρώτες βοήθειες πρέπει να περιλαμβάνουν μέτρα για να προλάβουν ή να ελαχιστοποιήσουν το σοκ. Ένα άτομο που έχει πάθει σοκ συνήθως νιώθει λιποθυμία, είναι χλωμό, ιδρώνει, έχει αδύνατο και γρήγορο σφυγμό, κρύο και γλοιώδες δέρμα.

Μπορεί επίσης να διψάει και σταδιακά να του έρθει υπνηλία. Τελικά, μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΟΚ:
1. Ξαπλώστε το θύμα κάτω και σηκώστε τα πόδια του (εκτός αν έχει κάταγμα).
2Χαλάρώστε όλα τα σφιχτά ρούχα και προφυλάξτε το θύμα από την απώλεια θερμοκρασίας, τυλίγοντας το σε κουβέρτα ή παλτό. Μην προσπαθείτε να ζεστάνετε το θύμα χρησιμοποιώντας θερμοφόρα ή ηλεκτρική κουβέρτα.
Τακτοποιήστε το θύμα, έτσι, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετα και καθησυχάστε το. Μην του δώσετε να φάει ή να πιει τίποτα.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΟΚ (ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ)
Ένα βαρύ ηλεκτρικό σοκ (ηλεκτροπληξία) μπορεί να ρίξει ένα άτομο στο έδαφος, να προκαλέσει λιποθυμία και ακόμα να σταματήσει την αναπνοή και την καρδιά του. Αν και μπορεί να δείτε μόνο ένα μικρό σημάδι καψίματος στο δέρμα, μπορεί να υπάρχει μεγάλη εσωτερική βλάβη. Ένα άτομο που έχει πάθει βαριά ηλεκτροπληξία, πρέπει πάντα να εξεταστεί από γιατρό.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ:
1) Κόψτε το ρεύμα, αν είναι δυνατόν, ή απομακρύνετε το θύμα από την ηλεκτρική πηγή μ’ ένα στεγνό αντικείμενο που να είναι κακός αγωγός του ηλεκτρισμού, όπως π.χ. ένα σκουπόξυλο. Μέχρι να το κάνετε αυτό, το θύμα μπορεί να συνεχίζει να δέχεται ηλεκτρικές εκκενώσεις και μπορεί και εσείς να δεχτείτε μια γερή δόση ρεύματος, αν το αγγίξετε.
2) Ελέγξτε την αναπνοή του θύματος. Αν έχει • σταματήσει αρχίστε ΤΕΧΝΗΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ αμέσως. Ίσως πρέπει να τη συνεχίσετε μέχρι 30 λεπτά, πριν αρχίσει η κανονική αναπνοή του θύματος.
3) Αν το θύμα δεν αρχίσει να αναπνέει μόνο του μετά από πέντε αναπνοές, ελέγξτε το σφυγ μό στο λαιμό ή τον καρπό. Αν δεν τον βρίσκετε, μπορεί επίσης να χρειαστεί ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΝΗΨΗ
4) Όταν το θύμα αναπνέει πάλι, περιποιηθείτε κάθε ορατό ΒΑΡΥ ΕΓΚΑΥΜΑ και ζητήστε ιατρική βοήθεια. Μείνετε με το θύμα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.