ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΡΙΖΙΚΗ ΝΕΦΡΕΚΤΟΜΗ, ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΝΕΦΡΟΟΥΡΗΤΗΡΕΚΤΟΜΗ

Facebooktwitterpinterest

 Ο καρκίνος του νεφρού μπορεί να τύχει ίασης, η οποία κατορθώνεται σχεδόν αποκλειστικά από τη ριζική χειρουργική εξαίρεσή του (ο νεφρός και ο όγκος του με όλο το περινεφρικό λίπος). Η λαπαροσκοπική ριζική αφαίρεσή του (λαπαροσκοπική ριζική νεφρεκτομή), η οποία απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία, λεπτότατους χειρισμούς και για τους παραπάνω λόγους, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος πως ο νεφρός βρίσκεται πλησίον μεγάλων αγγείων (αορτή, κάτω κοίλη φλέβα) αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης εκπαίδευσης και αποκτηθείσας εμπειρίας από το συγκεκριμένο χειρουργό με άριστα αποτελέσματα, όσον αφορά στην επιβίωση των ασθενών του με εντοπισμένο καρκίνο νεφρού.
Παρόμοια αποτελέσματα υπάρχουν και σε καρκίνο του ουροθηλίου της αποχετευτικής μοίρας του νεφρού (νεφρικές κοιλότητες, ουρητήρας), όπου εκτός από τη ριζική εξαίρεση του νεφρού απαιτείται και η εξαίρεση όλου του ουρητήρα (λαπαροσκοπική νεφροουρητηρεκτομή). Και στις 2 επεμβάσεις η έξοδος από το νοσοκομείο πραγματοποιείται 2 ημέρες μετά την επέμβαση, χωρίς πόνους και χωρίς τομές, ενώ η πιθανότητα μετάγγισης τέτοιων ασθενών σχεδόν είναι παρελθόν με αυτή την τεχνική.

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΕΡΙΚΗ ΝΕΦΡΕΚΤΟΜΗ

Η εξαίρεση τμήματος του νεφρού σε μικρούς περιφερικούς όγκους, όπου δεν απαιτείται η αφαίρεση όλου του οργάνου, απαιτεί λεπτότατους χειρουργικούς χειρισμούς, εξαίρεση του όγκου επί υγιών ορίων και πολύ καλή αιμόσταση. Μέχρι τώρα στον ελληνικό χώρο, η ανοικτή χειρουργική ήταν η μόνη χειρουργική μέθοδος. Από το 2004, ο συγκεκριμένος ουρολόγος-λαπαροσκόπος, έχοντας αποκτήσει την κατάλληλη εκπαίδευση στο εξωτερικό, εφαρμόζει τη συγκεκριμένη επέμβαση λαπαροσκοπικά, αποφεύγοντας τη μεγάλη νοσηρότητα, που συνοδεύει μια μεγάλη οσφυϊκή τομή και μετεγχειρητικούς πόνους. Αποτελέσματα από τη διεθνή βιβλιογραφία έχουν καθιερώσει τη λαπαροσκοπική μερική νεφρεκτομή ως την επέμβαση εκλογής για μικρούς περιφερικούς νεφρικούς όγκους.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.