Ο εμβολιασμός για την κοινή γρίπη πρέπει να συνεχιστεί κανονικά

Facebooktwitterpinterest

Ο εμβολιασμός με το νέο πανδημικό εμβόλιο δεν σημαίνει ότι ο κόσμος δεν πρέπει να κάνει το εμβόλιο της εποχικής γρίπης,syrigges σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας για τη Γρίπη. Ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού έναντι της κοινής γρίπης παραμένει αναγκαίος.
Οι επιστήμονες που απαρτίζουν τη Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα, συζητώντας την ιδιάζουσα κατάσταση της φετινής, ταυτόχρονης απειλής από τους ιούς που προκαλούν την εποχική και την πανδημική γρίπη, δεν πρότειναν καμία αλλαγή στις συστάσεις για τον εποχικό εμβολιασμό. Ο καθηγητής Ab Osterhaus, Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Ομάδας, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Καθώς οι εποχικοί τύποι του ιού συνεχίζουν να κυκλοφορούν, ο ετήσιος εμβολιασμός όλων των ευπαθών ομάδων έναντι της εποχικής γρίπης πρέπει να συνεχιστεί. Το πανδημικό εμβόλιο δε μπορεί να αντικαταστήσει τον ετήσιο εποχικό εμβολιασμό».
Στην χώρα μας το εμβόλιο για την κοινή γρίπη συστήνεται: σε όλο τον πληθυσμό άνω των 60 ετών, σε όλα τα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 5 ετών, στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, σε εγκύους 2ου και 3ου τριμήνου και σε άτομα που ανήκουν σε ομάδας υψηλού κινδύνου όπως πάσχοντες με χρόνια καρδιοαναπνευστικά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, με ανοσοκαταστολή κ.ά. Ανάμεσα στους ηλικιωμένους, ο εποχικός εμβολιασμός εκτιμάται ότι μειώνει τη νοσηρότητα από τη γρίπη κατά 60% και την θνητότητα από την γρίπη κατά 70-80%.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.