Ασφαλής τοποθέτηση εξαιρετικά λεπτών ενδοφθάλµιων φακών µέσα από τοµή 2mm.

Facebooktwitterpinterest

Ο καταρράκτης δεν µπορεί να θεραπευθεί µε φάρµακα. Η χειρουργική παραµένει ακόµη η µόνη θεραπευτική επιλογή.
Κατά την επέµβαση ο θαµπός φακός αφαιρείται και αντικαθίσταται µε έναν διαυγή, τεχνητό ενδοφθάλµιο φακό (IOL). Η χειρουργική του καταρράκτη αποτελεί µία από τις πιο συχνές και αξιόπιστες επεµβάσεις. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 50,000 άνθρωποι στην Ελλάδα παρατηρούν βελτίωση στην όρασή τους µετά από επέµβαση καταρράκτη.
Σήµερα η τεχνική της µικροσκοπικής τοµής καθιστά τη διαδικασία ακόµη πιο ασφαλή από πρωτύτερα και επιταχύνει την ανάρρωση.
Η τεχνική της επεµβάσεως καταρράκτη µέσα από µικροσκοπική τοµή προσφέρει πολλά πλεονεκτήµατα που µπορούν να βοηθήσουν να επιστρέψει κανείς γρήγορα στις καθηµερινές του ασχολίες.
Με τις επεµβάσεις αυτές η παραµονή µέσα στο χειρουργείο είναι µικρότερη, η επέµβαση είναι ανώδυνη χωρίς βελόνες, ράµµατα ή καλύµµατα µατιού,η όραση καθαρίζει το συντοµότερο δυνατό, ακόµη και την ηµέρα της επέµβασης, η τοµή επουλώνει το γρηγορότερο.
Η εισαγωγή ενδοφθάλµιων φακών µέσα από όλο και µικρότερες τοµές απασχολούν εδώ και καιρό τους χειρουργούς που ασχολούνται µε το µπροστινό τµήµα του µατιού.
Οι µικρότερες τοµές σηµαίνουν µεγαλύτερη σταθερότητα του µπροστινού µέρους του µατιού, κάτι πολύ σηµαντικό για ασθενείς που έχουν υψηλή µυωπία και χρειάζεται να υποβληθούν σε επέµβαση καταρράκτη.
Η µικρότερη τοµή µειώνει επίσης τον κίνδυνο εµφάνισης ενδοφθάλµιας αποσυµπίεσης, εµφάνισης αστιγµατισµού µετά την επέµβαση, διαρροή υγρού από την τοµή και/ή εµφάνισης ενδοφθαλµίτιδας και επίσης µειώνει τον χρόνο αποκατάστασης.
Στο 14ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας της Οφθαλµολογίας που πραγµατοποιήθηκε 7-12 Ιουνίου 2003 στην Μαδρίτη, Ιταλοί οφθαλµίατροι ανάφεραν ότι ένας νέος ενδοφθάλµιος φακός µπορεί να τοποθετηθεί µε ασφάλεια µέσα από µία µικρή τοµή 2mm στο µάτι. Η διαδικασία αυτή αφορά ασθενείς που χρειάζεται να υποβληθούν σε επέµβαση καταρράκτη.
Σύµφωνα µε την οµάδα των Ιταλών επιστηµόνων, ο ενδοφθάλµιος φακός ThinOptX έχει το 1/5 του πάχους των παραδοσιακών αναδιπλούµενων φακών, αλλά οι οπτικές του ιδιότητες είναι όµοιες µε αυτές των ενδοφθάλµιων φακών που χρησιµοποιούνται συνήθως.
Σε µία εξέταση 18 µατιών που είχαν υποβληθεί σε επέµβαση καταρράκτη, τα µεγέθη της τοµής ποίκιλλαν από 2.00mm έως 2.75mm (µέσος όρος 2.6mm).
Οι ενδοφθάλµιοι φακοί που χρησιµοποιήθηκαν είχαν µέση ισχύ 21.6 διόπτρες. Οι εξωτερικές διαστάσεις των ενδοφακών που χρησιµοποιήθηκαν ήταν 11.2mm σε διάµετρο µε 5.5mm οπτικής. Ύστερα από τρεις µήνες µετεγχειρητικής παρακολούθησης δεν υπήρξαν µετεγχειρητικές επιπλοκές που να σχετίζονται µε τον ενδοφακό ή την τοµή, και οι ενδοφακοί είχαν την κατάλληλη θέση.
Δεν µειώθηκε επίσης ο αριθµός των ενδοθηλιακών κυττάρων, κάτι που αφορά άµεσα την υγεία του κερατοειδή. Η οπτική οξύτητα ήταν σε εξαιρετικά καλή κατάσταση επίσης.
Αυτό που φαίνεται από αυτά τα αποτελέσµατα είναι ότι οι τοµές 2mm στον κερατοειδή είναι πολύ κοντά στο να γίνουν καθιερωµένη τακτική.
Οι περισσότεροι από τους αναδιπλούµενους ενδοφθάλµιους φακούς που χρησιµοποιούνται µπορούν τώρα να τοποθετηθούν µέσα από τοµές µικρότερες από 3mm, ενώ τώρα ελέγχεται η δυνατότητα των φακών σε πειραµατικό στάδιο να µπορούν να τοποθετηθούν µέσα από τοµή 1mm.
Παρόλα αυτά, οι επιστήµονες της ιταλικής επιστηµονικής οµάδας σηµειώνουν ότι ένα ζήτηµα που ακόµα υπάρχει είναι ότι καθώς η τοµή και ο ενδοφακός γίνονται όλο και µικρότερα, υπάρχει µία ισχυρή τάση οι ενδοφακοί να χάνουν την οπτική τους ποιότητα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.