ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι φυσικοθεραπεία;

Η φυσικοθεραπεία είναι η θεραπεία και η πρόληψη τραυματισμού και νόσου με φυσικά μέσα. Ο στόχος της φυσικοθεραπείας είναι να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου, στην αποκατάσταση κανονικής κίνησης και ισορροπημένης λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος χωρίς ιατρικό – φαρμακευτική παρέμβαση.

Οι φυσιοθεραπευτές χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα τεχνικών για να το επιτύχουν, όπως:

Ηλεκτροθεραπεία
Χειροπρακτική (Manipulation / Mobilisation)
Aνάλυση Κίνησης Σώματος & Εκγύμναση
Υδροθεραπεία
Φυσική Αποκατάσταση
Χαλάρωση
Επανεκπαίδευση & Εκγύμναση
Νευροδυναμικη (Neurodynamics)
Βελονισμός

Οι φυσιοθεραπευτές έχουν κλινική αυτονομία και πείρα για να αποφασίσουν την καλύτερη θεραπεία για τον ασθενή, βασισμένοι στην εμπειρική εκμάθηση και κλινική τους εμπειρία και σε ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ερευνητικών στοιχείων και αποδείξεων. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η φυσικοθεραπεία είναι αποτελεσματική. Ο συνδυασμός διαγνωστικών και θεραπευτικών δεξιοτήτων και τεχνικών μας επιτρέπει να προσφέρουμε στους ασθενείς πολυδιάστατες προσεγγίσεις για τη θεραπεία των διαφορών παθήσεων και προβλημάτων τους και την αποκατάσταση κανονικής λειτουργίας και κίνησης του σώματος.

Τι είναι βελονισμός;

Η ύπαρξη της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής [ TCM ] εντοπίζεται μέσω γραπτών από το 1000π.Χ. Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική ιδρύθηκε βασισμένη στην ολιστική έννοια της θεραπείας και στην αναγνώριση της δυνατότητας του σώματος να επιστρέψει σε μια ισορροπημένη κατάσταση, δεδομένου ότι το σωστό ερέθισμα για να επιτευχθεί αυτό έχει δοθεί.

Οι δύο δυνάμεις που πρέπει να είναι σε ισορροπία είναι το YIN (αρνητικό) και το YANG (θετικό). Η θεραπεία με βελονισμό αρχίζει λαμβάνοντας υπόψη την αιτία του προβλήματος – ανισορροπίας- , η οποία προκαλεί και τα συμπτώματα – παρά τη μεμονωμένη θεραπεία των συμπτωμάτων χωρίς τη σωστή αντιμετώπιση της αιτίας.

Το σώμα διαθέτει αυτόματους μηχανισμούς θεραπείας και οποιαδήποτε παρέμβαση μέσω της χρήσης του βελονισμού, του acupressure ή του ηλεκτρο-βελονισμού στοχεύουν στην ενθάρρυνση αυτής της αυτόματης θεραπευτικής ικανότητας . Υπάρχει μια βαθιά κυκλοφορία ενέργειας στο σώμα, που ενώνει τα εσωτερικά όργανα και ένα επιφανειακό σύστημα, που ρέει κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Και η επιφανειακή ενέργεια και η βαθύτερη ενέργεια μπορούν να επηρεαστούν από τη διέγερση συγκεκριμένων σημείων στο σώμα.

Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική υποστηρίζει ότι το QI (ενέργεια) ρέει γύρω από το σώμα σε κανάλια. Εάν το QI ρέει ελεύθερα, το σώμα είναι υγειές. Εάν υπάρχει τραυματισμός, ασθένεια ή μηχανικές ατέλειες, τότε η ενέργεια ‘λιμνάζει’.

Η διέγερση των σχετικών σημείων βελονισμού ελευθερώνει αυτήν την ενέργεια.

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές στην εφαρμογή του βελονισμού:

ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ – ο συμβατικός βελονισμός περιλαμβάνει τη χρήση αποστειρωμένων βελονών μιας χρήσης. Οι βελόνες διαφέρουν σε πλάτος, μήκος και υλικό ανάλογα με την περιοχή του δέρματος που βρίσκονται τα σημεία βελονισμού.

ACUPRESSURE – Acupressure είναι μια θεραπευτική τεχνική όπου ο φυσιοθεραπευτής ασκεί πίεση με τα δάχτυλα του στα βασικά σημεία βελονισμού. Η πίεση που ασκείται ποικίλλει ανάλογα με την πάθηση και απαιτεί ειδικευμένα, ευαίσθητα χέρια. Παθήσεις που αντιμετωπίζονται με Acupressure είναι πονοκέφαλοι, πόνοι στους ώμους, άγχος, πίεση, ναυτία και αϋπνία.

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ με LASER – Το Laser μπορεί να αντικαταστήσει τις βελόνες κατά τη διάρκεια του βελονισμού. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός για τους νευρικούς ασθενείς, τα παιδιά, τις αθλητικές κακώσεις, τις ευαίσθητες περιοχές και τα αυτιά. Ο βελονισμός με Laser είναι διαθέσιμος από τους φυσιοθεραπευτές που είναι πλήρως εκπαιδευμένοι στη σωστή εφαρμογή και τις αντενδείξεις της θεραπείας με Laser.

MOXIBUSTION ΚΑΙ CUPPING – Moxibustion και Cupping είναι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να δώσουν θερμότητα στα σημεία και τους μεσημβρινούς του βελονισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κυκλοφορίας, απομακρύνοντας τοξίνες, μειώνοντας μυίκους σπασμούς και πόνους. Οι παθήσεις που αντιμετωπίζονται με αυτήν την τεχνική είναι οστεο-αρθρίτιδα, ρευματισμοί, και μυο-σκελετικά προβλήματα.

ΗΛΕΚΤΡΟ-ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ – Μετά από την επιλογή των σημείων βελονισμού, οι βελόνες μπορούν να συνδεθούν με τα ηλεκτρόδια μιας συσκευής ηλεκτρο-βελονισμού. Αυτές οι μονάδες είναι σχεδιασμένες για να δώσουν μεταβλητά εύρη και συχνότητες ηλεκτρικών ωθήσεων.

Ο ηλεκτρο-βελονισμός χαμηλής συχνότητα συμβάλει στο αντιμετώπιση της μείωσης πόνου, ειδικά σε περιπτώσεις χρόνιου πόνου. Ο ηλεκτρο-βελονισμός υψηλής συχνότητας είναι αποτελεσματικός στη μυίκη χαλάρωση και στην αναλγησία και χρησιμοποιείται συχνά για να μειώσει το σπασμό μυών πριν από άλλες χειροπρακτικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται από τους φυσιοθεραπευτές.

Θα είναι o βελονισμός αποτελεσματικός;

Έρευνες έχει δείξει ότι ο βελονισμός έχει αναλγητική δράση στους περισσότερους ανθρώπους. Αυτό οφείλεται στην απελευθέρωση των ενδορφινών στο σώμα κατά τη διάρκεια του βελονισμού. Οι ενδορφίνες είναι οπιούχες ουσίες που προσφέρουν στον ασθενή αναλγησία. Η επιστημονική απόδειξη της απελευθέρωσης των ενδορφινων επιτρέπει στο βελονισμό να ενσωματωθεί με τη συμβατική ιατρική. Κλινικές δοκιμές αποδεικνύουν ότι έχουν μια ισχυρή και συνεχή επίδραση στο μυο-σκελετικό πόνο.

Οι ασθενείς που θεραπεύονται με βελονισμό χρειάζονται τουλάχιστον τρεις θεραπείες προτού σιγουρευτεί ο φυσιοθεραπευτής ότι υπάρχει αντίδραση.

Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (TCM) προτείνει μια σειρά δέκα συνεδριών και συχνά μπορούν να δοθούν μέχρι και τρεις σειρές. Η δυτική ιατρική απαιτεί γρηγορότερα αποτελέσματα, όπου οι περισσότεροι ασθενείς με 7-8 συνεδρίες επιφέρουν πολύ καλά αποτελέσματα. Ασθενείς με χρόνιους πόνους ενθαρρύνονται να επιστρέφουν κάθε 6 μήνες για μία ή δύο συνεδρίες, ώστε να τα συμπτώματα να κρατώνται υπό έλεγχο.

Είναι ουσιαστική η αίσθηση ενός ελαφρού τσιμπήματος σε κάθε σημείο βελονισμού. Αυτή η αίσθηση είναι γνωστή ως dechi. Αυτό περιγράφεται ως μούδιασμα, ελαφρύς και γλυκός πόνος, ή μια αίσθηση θερμότητας .

Η επίδραση του βελονισμού έχει αθροιστική ιδιότητα. Η αναλγητική του δράση αυξάνεται καθώς οι θεραπείες προχωρούν. Μερικοί ασθενείς ανταποκρίνονται γρηγορότερα, ενώ άλλοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με το βελονισμό;

Σύνδρομα χρόνιου άλγους:

Άλγη ρευματοειδούς αρθρίτιδας
Οστεοαρθρίτιδα
Άλγη ψυχικής αιτιολογίας
Άλγη διαστρέμματος ή διατάσεως
Άλγη οστεοχονδρίτιδας,οστεοπόρωσης και μυίκου σπασμού

Σύνδρομα χρόνιου άλγους κεφαλής και λαιμού:

Νευραλγία τριδύμου
Κεφαλαλγία τάσεως
Ημικρανία
Αυχενογενή κεφαλαλγία

Σπονδυλικό άλγος:

Αυχενικός, θωρακικός και οσφυϊκός χρόνιος ριζίτικος πόνος – ισχιαλγία
Πόνος από εκφυλιστική σπονδυλοαρθροπάθεια
Πόνος από οστεοαρθρίτιδα των μικρών αρθρώσεων των σπονδύλων
Δισκογενής πόνος
Μυίκα σύνδρομα πόνου

Χρόνια επώδυνα σύνδρομα άνω άκρων:

Ριζίτικα σύνδρομα βραχιόνιου πλέγματος
Περιαρθρίτιδα Ώμου
Τενοντίτιδα δικεφάλου
Επικονδυλίτιδα
Σύνδρομο De Quervain
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
Οστεοαρθρίτιδα άκρας χειρός

Χρόνια επώδυνα σύνδρομα κάτω άκρων:

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου, γόνατος, ποδοκνημικής
Χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας
Νυκτερινές κράμπες
Νευροπάθειες

Κάπνισμα

Παχυσαρκία

Αναπνευστικά προβλήματα

Άσθμα

Αλλεργική Ρινίτιδα

Δερματοπάθειες

Έκζεμα

Αλλεργίες

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.