ΔΕΚΑ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΙΚΗ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Facebooktwitterpinterest

Ακόμα και σήμερα η οστεοπόρωση θεωρείται γυναικεία νόσος. Εντούτοις, όλο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν τη συχνή εμφάνιση της νόσου και στους άνδρες, ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες. Ο ανδρικός σκελετός είναι εκ φύσεως ισχυρότερος και δεν υφίσταται το σοκ της απότομης διακοπής των ορμονών του φύλου, όπως ισχύει με την εμμηνόπαυση στις γυναίκες. Παρ’ όλα αυτά ως ζωντανός ιστός υφίσταται τις φθορές της ηλικίας και μπορεί να πάσχει. Θα απαριθμήσουμε λοιπόν δέκα αλήθειες που αφορούν στην ανδρική οστεοπόρωση:

1. Η οστεοπόρωση στους άνδρες είναι συχνότερη από ότι νομίζουμε. Το 1/3 των οστεοπορωτικών καταγμάτων ισχίου συμβαίνουν σε άνδρες.
2. Είναι νόσος με υψηλή νοσηρότητα και θνητότητα. Είκοσι τοις εκατό των ανδρών με οστεοπορωτικό κάταγμα ισχίου θα παρουσιάσουν και δεύτερο κάταγμα, ενώ περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες θα πεθάνουν από αυτό.
3. Η πάθηση δεν αφορά μόνο τους υπερήλικες. Τα μισά από τα κατάγματα ισχίου σε άνδρες συμβαίνουν πρίν την ηλικία των 80 ετών.
4. Αντίθετα από τις γυναίκες, η απώλεια οστού στους άνδρες επιταχύνεται μετά την ηλικία των εβδομήντα ετών.
5. Η χρήση κορτιζόνης, ο υπογοναδισμός, η κατάχρηση αλκοόλ και υποβιταμίνωση D αποτελούν τους συχνότερους παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση στους άνδρες. Το κάπνισμα βλάπτει και εδώ!
6. Η διάγνωση γίνεται με τις ίδιες εξετάσεις που ισχύουν για τις γυναίκες, με πιό σημαντική τη μέτρηση οστικής μάζας. Υπολογίζεται ότι με βάση τη μέτρηση αυτή οι μισοί άνδρες άνω των 50 έχουν οστεοπενία και περίπου 6% έχουν οστεοπόρωση.
7. Η μέτρηση συστήνεται σε όλους τους άνδρες άνω των 70 ή νωρίτερα αν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου. Προτιμάται η μέτρηση στο ισχίο.
8. Η άσκηση και η σωστή διατροφή αποτελούν το κύριο μέλημα για την αποφυγή της οστεοπόρωσης. Η λήψη ασβεστίου πρέπει να είναι 1200 mg/ημέρα και της βιταμίνης D 800 IU/ημέρα. Αυτές οι ποσότητες μπορούν να μειώσουν την επίπτωση καταγμάτων κατά 12%.
9. Φάρμακα για οστεοπόρωση χορηγούνται και στους άνδρες, αλλά όχι όλα! Η θεραπεία της ανδρικής οστεοπόρωσης αποτελεί μέλημα του ειδικού ιατρού.
10. Δυνατά οστά χτίζονται πριν τα 30 μας. Η σωστή ανάπτυξη των παιδιών -αγοριών και κοριτσιών- είναι σημαντικός παράγοντας μελλοντικής σκελετικής υγείας!

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.