Αρθρίτιδα γένους θηλυκού

Facebooktwitterpinterest

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι πολύ συχνά μια πιο επώδυνη εμπειρία για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες, παρόλο που τα ορατά συμπτώματα μπορεί να είναι ίδια και στα δύο φύλα, διαπίστωσαν ερευνητές του σουηδικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα (είναι αυτό που κάθε χρόνο απονέμει το Νόμπελ Ιατρικής/Φυσιολογίας). Το γεγονός αυτό σημαίνει, λένε τώρα οι επιστήμονες, ότι οι γιατροί πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους αυτές τις υποκειμενικές διαφορές, όταν αξιολογούν τη χορηγούμενη θεραπεία.

Για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι περίπου τρεις φορές συχνότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Επιπλέον, σύμφωνα με αρκετές μελέτες, η ασθένεια τελικά πλήττει την ποιότητα ζωής των γυναικών περισσότερο από ό,τι των ανδρών, πράγμα που επίσης δεν είναι γνωστό γιατί συμβαίνει. Μια επιστημονική ερμηνεία είναι ότι, για άγνωστο επίσης λόγο, τα φάρμακα κατά της αρθρίτιδας δρουν διαφορετικά στα δύο φύλα και είναι λιγότερο αποτελεσματικά στις γυναίκες.

Σύμφωνα με τους Σουηδούς ερευνητές, με επικεφαλής το βοηθό καθηγητή Ρόναλντ βαν Βολενχόβεν, οι άνδρες που παίρνουν φαρμακευτική θεραπεία για τους ρευματισμούς τους, αντιδρούν πολύ πιο θετικά σε αυτήν, τόσο αντικειμενικά (μειώνεται το πρήξιμο στις αρθρώσεις τους περισσότερο), όσο και υποκειμενικά (νοιώθουν καλύτερα από τις γυναίκες, ακόμα και όταν το πρήξιμο στις αρθρώσεις έχει μειωθεί εξίσου και στα δύο φύλα).

“Μέχρι τώρα άνδρες και γυναίκες έχουν αντιμετωπισθεί με τον ίδιο τρόπο από την πλευρά των γιατρών, που πιθανότατα δεν έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι ο πόνος μπορεί να είναι χειρότερος στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες”, σύμφωνα με τον δρα Βολενχόβεν, ο οποίος πρόσθεσε πως “εφόσον αντικειμενικός μας στόχος πρέπει να είναι να υποφέρει λιγότερο ο ασθενής, οφείλουμε να πάρουμε πλέον υπόψη τις υποκειμενικές πλευρές της ρευματοειδούς αρθρίτιδας”

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.