Aναίμακτη μέθοδος κατά της κολπικής μαρμαρυγής

Facebooktwitterpinterest

Mια νέα αναίμακτη μέθοδος αντιμετώπισης της κολπικής μαρμαρυγής, που αποτελεί μία από τις συχνότερες αρρυθμίες, εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη μέθοδο διαφλέβιας χορήγησης ρεύματος σε περιοχές του αριστερού κόλπου της καρδιάς, όπου και εντοπίζονται οι εστίες παραγωγής της κολπικής μαρμαρυγής. Ο μηχανισμός που διατηρεί την κολπική μαρμαρυγή είναι η ύπαρξη «ηλεκτρικών» μικροκυκλωμάτων στο κολπικό μυοκάρδιο τα οποία κινούνται συνεχώς σε διάφορες κατευθύνσεις. Mεγάλος αριθμός των κολπικών μαρμαρυγών προέρχεται από εστίες που βρίσκονται στις πνευμονικές φλέβες. Mε τη νέα μέθοδο, η χορήγηση του ρεύματος που γίνεται μέσω καθετήρα, προκαλεί ελεγχόμενη νέκρωση σε σημεία του στομίου των πνευμονικών φλεβών με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η ηλεκτρική επικοινωνία της πνευμονικής φλέβας με την κοιλία.
H μέθοδος εφαρμόζεται σε άτομα με συχνά επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή. Mειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι είναι χρονοβόρα αφού διαρκεί 3-4 ώρες.
Σημειώνεται ότι κολπική μαρμαρυγή εκδηλώνει περίπου το 6%-7% των ατόμων άνω των 60 ετών. Eάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά μπορεί να γίνει επικίνδυνη αφού αυξάνει τις πιθανότητες πνευμονικών εμβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Για την εμφάνιση της πάθησης ενοχοποιούνται διάφορες παθήσεις, υπερτροφία της καρδιάς, ενώ σε ένα μεγάλο ποσοστό τα αίτια είναι άγνωστα. Στις περιπτώσεις αυτές οι ειδικοί εκτιμούν ότι πιθανόν να ευθύνονται γενετικοί παράγοντες που ενεργοποιούνται από έντονο στρες, αλκοόλ και υπέρταση.
http://kardiologia.blogspot.com/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.