Ξαφνικός θάνατος σε νέους αθλητές

Facebooktwitterpinterest

Ο αριθμός των νέων αθλητών που πεθαίνουν αιφνιδίως ενώ αθλούνται θα μπορούσε να περιοριστεί με ένα πολύ απλό έλεγχο: τις απαντήσεις σε 12 ερωτήσεις τις οποίες η Αμερικανική Ενωση Καρδιάς απευθύνει σε γονείς, προπονητές και διευθυντές σχολείων. Μια καταφατική απάντηση σε οποιαδήποτε από τις 12 ερωτήσεις ελέγχου μπορεί να σημάνει μεγαλύτερο κίνδυνο για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο σε νέους αθλητές, σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού της Αμερικανικής Ενωσης Καρδιάς (American Heart Association, AHA) Circulation. Πέντε από τις 12 ερωτήσεις αφορούν προσωπικά συμπτώματα: Αισθάνεστε πόνο στο στέρνο ή άλλη ενόχληση κατά την εκγύμναση; Ανεξήγητη σκοτοδίνη ή σχεδόν λιποθυμία; Υπερβολική και ανεξήγητη κόπωση εξαιτίας της άσκησης; Εχετε καρδιακό μουρμούρισμα; Εχετε υψηλή πίεση του αίματος;

Τρεις ερωτήσεις αφορούν την οικογένεια: Εχει ένας ή περισσότεροι συγγενείς σας πεθάνει από καρδιακή πάθηση; Γνωρίζετε για κάποια καρδιακή ασθένεια σε μέλη της οικογένειάς σας; Πάσχει κάποιος συγγενής σας από «καρδιομυοπάθεια», στην οποία η κοιλότητα ή τα τοιχώματα της καρδιάς διογκούνται ή εκδηλώνονται ανωμαλίες στον καρδιακό σφυγμό;

Με τις τέσσερις τελευταίες ερωτήσεις ο γιατρός ζητεί να μάθει αν υπάρχει υψηλή πίεση του αίματος, μουρμούρισμα καρδιάς, συγγενής ανωμαλία, η οποία προκαλεί εξασθένηση στον μυ της καρδιάς που ονομάζεται σύνδρομο Marfan και στένωση της αορτής (της κύριας αρτηρίας, η οποία μεταφέρει αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα) που επιτελείται με έλεγχο των σφυγμών του αθλητή.

Ανάγκη για έλεγχο

Οπως επισημάνθηκε, κάθε καταφατική απάντηση θα μπορούσε να προβλέψει καρδιακό πρόβλημα σε μελλοντικούς μαθητές αθλητές και να σημάνει την ανάγκη για έλεγχο πριν από τη συμμετοχή τους στο σπορ, επισημαίνει η ΑΗΑ σε επικαιροποιημένη επιστημονική δήλωση για το ζήτημα. Περίπου ένας από κάθε 200.000 αθλητές μαθητές του Γυμνασίου -Λυκείου πεθαίνει αιφνιδίως από καρδιαγγειακή νόσο. Ο δρ Barry J. Marson, πρόεδρος της συγγραφικής ομάδας της ΑΗΑ, επισήμανε με δήλωσή του ότι ενώ η συχνότητα των αιφνίδιων καρδιακών θανάτων σε αθλητές μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου – Κολεγίου «φαίνεται να είναι σχετικώς χαμηλή, ωστόσο είναι συνηθέστερη από όσο πίστευαν στο παρελθόν και αντιπροσωπεύει ουσιαστικό πρόβλημα δημόσιας υγείας».

Σύμφωνα με την ΑΗΑ, έχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση στην τήρηση της διαδικασίας ελέγχου της κατάστασης της καρδιάς νέων ατόμων που συμμετέχουν σε σπορ και έτσι σώζονται ζωές.
http://kardiologia.blogspot.com/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.