ΒΟΤΟΧ

Facebooktwitterpinterest

To ΒΟΤΟΧ έχει ένδειξη σε νευρομυικές , νευρολογικές, οφθαλμολογικές και δερματολογικές παθήσεις. Συγκεκριμμένα
Νευρομυικές παθήσεις όπως το ραιβόκρανο, όπου ο ασθενής δεν μπορεί να στρίψει το κεφάλι του, νευρολογικές όπως οι ημικρανίες , οφθαλμολογικές όπως ο βλεφαρόσπασμος όπου το μάτι ανοιγοκλείνει διαρκώς, ο στραβισμός κλπ.
Στην δερματολογία έχει ένδειξη σε μία νόσο που λέγεται ιδιοπαθής υπεριδρωσία παλαμών – πελμάτων όπου ο ασθενής ιδρώνει υπερβολικά, έχοντας πρακτικά διαρκώς βρεγμένα πέλματα και παλάμες.

2.Το Botox δρα στην τελική κινητική πλάκα του μυ στον οποίο εγχύεται καταργώντας την σύσπασή του. Προκαλεί δηλ. μια χάλαση στον μυ, χαλαρώνει τον μυ, στην έντονη σύσπαση του οποίου οφείλεται το πρόβλημα. Στην περίπτωση της ιδιοπαθούς υπεριδρωσίας μπλοκάρει τους ιδρωτοποιούς αδένες οδηγώντας σε μειωμένη παραγωγή ιδρώτα.

Απερίφραστα συστήνεται σαν θεραπεία από τους εκπαιδευμένους ειδικούς γιατρούς.

Γίνεται με μία πολύ λεπτή βελόνα ινσουλίνης των 8mm στα σημεία που θέλουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ενα μπουκαλάκι BOTOX στοιχίζει 285 ευρώ + την αμοιβή του γιατρού.
Η θεραπεία γίνεται μία φορά, μία δηλαδή συνεδρία και οι ενέσεις γίνονται στα σημεία που χρειάζεται, και είναι πάντα αρκετές.

Η διαδικασία είναι σχετικά ανώδυνη γιατί γίνεται με μία πάρα πολύ λεπτή βελόνα των 8 mm σαν αυτή που κάνουν οι διαβητικοί την έγχυση της ινσουλίνης
Τα πρώτα αποτελέσματα αρχίζουν από το πρώτο 24 ωρο αλλά ολοκληρώνονται σε 15 ημέρες.

Η διάρκεια των αποτελεσμάτων κυμαίνεται από 4 έως 6μήνες ή και περισσότερο ακόμα ανάλογα με τον ασθενή.
Συνήθως δεν υπάρχει καμία αντένδειξη, αν και η έγχυση καλό είναι να μην γίνεται αν ο ασθενής έχει κάποια ίωση, ή πυρετό . Επίσης αν χρειαστεί επανάληψη των εγχύσεων δεν πρέπει να γίνει πριν περάσουν 3 εβδομάδες από την πρώτη έγχυση, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της δημιουργίας αντισωμάτων, που καθιστούν το BOTOX ανενεργό στην συνέχεια.

Δεν υπάρχουν κίνδυνοι, παρά μόνο αν γίνει έγχυση του φαρμάκου σε λάθος σημείο από αυτό που έχει την ανάγκη. Επίσης έχει αναφερθεί η έναρξη των συμπτωμάτων της μυασθένειας σε άτομα που έχουν κάνει BOTOX, τα οποία όμως ήταν προγραμματισμένα στην εκδήλωση της νόσου.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.