Ηπατικές νόσοι, Απόφραξη!

Facebooktwitterpinterest

Χολόλιθοι, όγκοι, τραυματισμοί και φλεγμονές μπορεί να προκαλέσουν αποφράξεις ή στενώσεις στα αγγεία που αποστραγγίζουν το ήπαρ (χοληφόρα αγγεία). Όταν συμβεί απόφραξη, η χολή και τα σχετικά απόβλητα συσσωρεύονται στο ήπαρ, και το δέρμα και τα μάτια του ασθενή συχνά κιτρινίζουν (ίκτερος). Η χολερυθρίνη που αποβάλλεται με τα ούρα τους προσδίδει ένα σκούρο καφέ χρώμα, ενώ η έλλειψη χολερυθρίνης στα έντερα αποχρωματίζει τα κόπρανα (περόμοια συμπτώματα μπορεί να ευρεθούν σε οξεία ηπατίτιδα και, κάποιες φορές, σε κίρρωση). Εξετάσεις στο αίμα πιθανόν θα δείξουν αυξημένα επίπεδα χολερυθρίνης, αλκαλικής φωσφατάσης (ALP) και άλλων ηπατικών ενζύμων liver enzymes.
Η χοληστερόλη και οι χολοχρωστικές (χολερυθρίνη) στη χολή μπορεί να σχηματίσουν πέτρες στη χοληδόχο κύστη, όπου αποθηκεύεται η χολή. Αυτές οι πέτρες μπορεί να μην προκαλέσουν συμπτώματα και προβλήματα, ανάλογα με το μέγεθος και την θέση τους. Εάν υπάρχουν για πολύ καιρό, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στην χοληδόχο κύστη και να παρεμποδίσουν την σωστή λειτουργία της. Αυτό συχνά προκαλεί αίσθηση φουσκώματος και αδιαθεσίας στο πάνω μέρος της κοιλιάς μετά τα γεύματα, ειδικά όσα είναι πολύ λιπαρά. Οι χολόλιθοι μπορεί να φράξουν τον αγωγό που αποστραγγίζει τη χολή από την χοληδόχο κύστη, προκαλώντας οξύ (έντονο) πόνο, που αναπτύσσεται ξαφνικά στο πάνω δεξιό τμήμα της κοιλιάς και, σε κάποιες περιπτώσεις, να προκαλέσουν μόλυνση στην χοληδόχο κύστη και πυρετό.
Μπορεί να προκληθεί επίσης απόφραξη της ηπατικής φλέβας, μειώνοντας έτσι την ροή αίματος από το ήπαρ. Αυτή η απόφραξη μπορεί να οφείλεται σε θρόμβους, που πιέζουν την φλέβα ή σε σχηματισμό θρόμβου στην φλέβα. Οι αποφράξεις μπορεί να είναι χρόνιες και να προκαλούν λίγα συμπτώματα, αλλά μπορεί να είναι και οξείες και επικίνδυνες για την ζωή. Κάποιες θεραπεύονται με φαρμακευτική αγωγή, άλλες απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση.
http://www.labtestsonline.g

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.