Κολπίτιδα

Οι κολπίτιδες του καλοκαιριού δεν "αγνοούν" τις γυναίκες σε εγκυμοσύνη! Facebooktwitterpinterest

Η κολπίτιδα είναι μικροβιακή λοίμωξη ή φλεγμονή που έχει ως αποτέλεσμα να διαταράσσεται η σύσταση των φυσιολογικών κολπικών εκκρίσεων και να προκαλείται φαγούρα στην περιοχή του κόλπου. Συνήθως είναι αποτέλεσμα μόλυνσης με παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως είναι τα βακτήρια και οι μύκητες, που είτε μεταδίδονται στον κόλπο είτε βρίσκουν ευκαιρία να αναπτυχθούν εξαιτίας κάποιων διαταραχών(πχ λήψη φαρμάκων ή διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος). Οι βακτηριακές κολπίτιδες είναι οι πιο συχνές κολπίτιδες και θα πρέπει να θεραπεύονται γιατί μπορεί να προκαλέσουν διάφορες επιπλοκές.

Πως εμφανίζεται;

Η κολπίτιδα μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής (οι άνδρες είναι φορείς του βακτηρίου, αλλά μπορεί να μην παρουσιάζουν συμπτώματα) και εμφανίζεται εξαιτίας:
• αλλαγής του PH του κόλπου οφειλόμενη σε φλεγμονή στον τράχηλο, στο ενδομήτριο και στη σάλπιγγα, όπως για παράδειγμα η προσβολή του τράχηλου από HPV (ιός ανθρωπίνων κονδυλωμάτων).
• διαταραχών που μπορεί να προκύψουν από τραυματισμούς ή ατροφία του βλεννογόνου του κόλπου.
• διαταραχών που μπορεί να προκύψουν κατά την εγκυμοσύνη ή κατά την περίοδο.
• διαταραχών που μπορεί να προκύψουν από τη λήψη αντιβιοτικών ή από την κακή υγιεινή.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της κολπίτιδας, αν και σε κάποιες γυναίκες μπορεί να μην εκδηλωθούν, είναι ερυθρότητα και φαγούρα, κάψιμο ή πόνος στα εσωτερικά χείλη του κόλπου, αύξηση των εκκρίσεων, αλλαγή της σύστασης, του χρώματος και της οσμής των εκκρίσεων

Πως γίνεται η διάγνωση;

Αρχικά διαπιστώνεται η φλεγμονή με γυναικολογική εξέταση του κόλπου και εν συνεχεία εξετάζεται στο μικροσκόπιο δείγμα από κολπικό υγρό για να προσδιοριστεί αν η κολπίτιδα προκλήθηκε από κάποιο παθογόνο μικρόβιο (στεπτόκοκκος, μυκόπλασμα ουρεόπλασμα, χλαμύδια), μύκητες ή τριχομονάδες και ως εκ τούτου να χορηγηθεί η σωστή φαρμακευτική αγωγή.

Πως θεραπεύεται;

Η θεραπεία της κολπίτιδας στοχεύει στην καταστροφή των παθογόνων μικροοργανισμών που έχουν αναπτυχθεί στον κόλπο και μπορεί να περιλαμβάνει ενδοκολπικές πλύσεις, αλοιφές, κολπικά υπόθετα ή λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων. Η θεραπεία, ωστόσο, θα πρέπει να εφαρμοστεί και στον ερωτικό σύντροφο προκείμενου να εξαλειφτεί το ενδεχόμενο επαναμόλυνσης.

Τι είδους επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν;

Η κολπίτιδα, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να παρουσιάσει τις επιπλοκές σαλπιγγίτιδα με ενδεχόμενη πρόκληση στείρωσης, αποστήματα ή περιτονίτιδα, μετάδοση στο βρέφος κατά τη γέννηση, αποβολή του εμβρύου ή πρόωρος τοκετός σε περίπτωση μόλυνσης της εγκύου

Πως μπορεί να προληφθεί;

Ο καλύτερος τρόπος να προλάβετε την κολπίτιδα είναι να προσέχετε την υγιεινή σας φροντίζοντας σχολαστικά την καθαριότητα της ευαίσθητης περιοχής με ένα καλό αντισηπτικό που δεν διαταράσσει το pΗ κόλπου ή με ένα ήπιο σαπούνι και να διατηρείτε ασφαλείς σεξουαλικές σχέσεις. Μην εκθέτετε την περιοχή του κόλπου σε υγρασία (ιδρώτας, βρεγμένο μαγιό) ή σε μικρόβια, φορώντας ακατάλληλα εσώρουχα ή χρησιμοποιώντας ξένη πετσέτα. Κάνετε τακτικά τεστ Παπανικολάου και επισκεφθείτε το γιατρό σε περίπτωση που παρουσιάσετε συμπτώματα, όπως φαγούρα, αύξηση κολπικών υγρών κτλ.

 

http://www.nsph.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.