Τί είναι η αθηροσκλήρωση;

Facebooktwitterpinterest

Αθηροσκλήρωση είναι η προοδευτική πάχυνση του εσωτερικού χιτώνα των αγγείων, με τελική συνέπεια τη μικρή ή μεγάλη στένωση ή απόφραξη του αυλού του. Με απλά λόγια είναι το «πουρί» που δημιουργείται στο εσωτερικό τοίχωμα της αρτηρίας και έχει σαν αποτέλεσμα να την «καταστρέψει».

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της αθηροσκλήρωσης, είναι η συσσώρευση χοληστερόλης στο αρτηριακό τοίχωμα. Η διαδικασία αρχίζει όταν τραυματίζεται το ενδοθήλιο της αρτηρίας.

Ακολουθεί μια φλεγμονώδης διεργασία και τελικά δημιουργείται αθηροσκληρωτική πλάκα, η οποία μπορεί να παρακωλύει την ροή του αίματος ή να ραγεί και να σχηματίσει θρόμβο.

Συνέπειες της αθηροσκλήρωσης είναι οι ισχαιμικές καρδιαγγειακές παθήσεις όπως η στηθάγχη, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι περιφερικές αγγειοπάθειες. Στις επιπλοκές της αθηροσκλήρωσης αποδίδονται το 50% περίπου του συνολικού αριθμού των θανάτων.

Η αθηροσκλήρωση αποδίδεται σε παράγοντες κινδύνου που όταν υπάρχουν επιταχύνουν την απόφραξη του αγγείου και την εμφάνιση της ισχαιμικής καρδιοπάθειας. Τέτοιοι παράγοντες είναι η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, το άγχος, το οικογενειακό ιστορικό, το φύλο κ. ά.

Σπύρος Καρράς

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.