Holter Ρυθμού

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι το Holter ρυθμού;

Holter ρυθμού ή απλά Holter ονομάζουμε την καταγραφή από φορητή συσκευή η οποία μπορεί να καταγράψει μεγάλης διάρκειας ηλεκτροκαρδιογράφημα. Το τυπικό Holter έχει διάρκεια 24 ώρες καταγράφοντας 3 κυματομορφές, από τις 12, που έχει το τυπικό καρδιογράφημα. Στις μέρες μας, λόγω εξέλιξης της τεχνολογίας, έχουμε στη διάθεσή διάφορες συσκευές Holter.
Έτσι υπάρχει η δυνατότητα για καταγραφή, είτε πλήρες καρδιογράφημα (12 απαγωγών), είτε μεγάλης διάρκειας.

Οι συνηθέστεροι τύποι συσκευών καταγράφουν 24 ωρες, 48 ώρες και 7 ημέρες.

Όταν βάλω τη συσκευή Holter πρέπει να κάτσω σπίτι μου;

Όχι. Η συσκευή είναι πολύ μικρή, σε μέγεθος κινητού τηλεφώνου. Τοποθετείται σε μία θήκη που είτε την κρεμάμε στη ζώνη μας, είτε την φοράμε σαν τσαντάκι από τον ώμο. Από την συσκευή φεύγουν 5, 7 ή 10 καλώδια, αναλόγως τι θέλουμε να καταγράψουμε, και καταλήγουν σε μικρά αυτοκόλητα που κολλάνε στον κορμό, κυρίως στο στήθος. Έτσι ο ασθενής μπορεί να φορέσει κανονικά από πάνω τα ρούχα του και να κάνει τις συνηθισμένες καθημερινές δραστηριότητες, να μείνει σπίτι, να πάει βόλτα ή να εργαστεί.

Γιατί χρειάζομαι Holter ρυθμού;

Όπως εξηγήσαμε και στο ηλεκτροκαρδιογράφημα, η τυπική καταγραφή διαρκεί 10 δευτερόλεπτα. Πολλές φορές θέλουμε να δούμε γεγονότα, τα οποία μας συμβαίνουν απρόοπτα μέσα στη διάρκεια της ημέρας ή ακόμη και στον ύπνο. Σε αυτή την περίπτωση, χρειαζόμαστε μεγάλης διάρκειας καρδιογράφημα. Συμπτώματα όπως ζάλη, συγκοπή (λιποθυμία), “φτερουγίσματα” της καρδιάς, που μπορεί να προκαλούνται από διάφορες διαταραχές του ρυθμού (αρρυθμίες). Αυτά τα συμπτώματα είναι πιθανόν να μην συμβούν την ώρα που είμαστε στον γιατρό και μας κάνει καρδιογράφημα. Γιαυτό το λόγο χρειαζόμαστε συνεχόμενη καταγραφή, πολλών ωρών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα καταγράψουμε, όταν αυτά συμβούν.

Έβαλα Holter ρυθμού και δεν κατέγραψε κάτι.  Σημαίνει πως δεν έχω αρρυθμία;

Αυτό δεν μπορούμε να το απαντήσουμε με σιγουριά. Σίγουρα σημαίνει ,πως το διάστημα που έβαλε κάποιος το Holter, δεν καταγράφηκε κάποια αρρυθμία. Άρα αν ο ασθενής εμφάνισε συμπτώματα π.χ. ζάλη, ενώ έιχε το Holter και αυτό δεν κατέγραψε κάτι παθολογικό από την καρδιά, τότε μπορούμε να πούμε πως η ζάλη του οφείλεται σε άλλο αίτιο, μη καρδιολογικής αιτιολογίας. Αν ο ασθενής, δεν εμφάνισε συμπτώματα, αλλά ούτε το Holter κατέγραψε κάτι, τότε τα συμπεράσματα έιναι μάλλον φτωχά, αλλά πάλι μας δίνουν πληροφορίες.

Έβαλα Holter ρυθμού και δεν κατέγραψε κάτι. Πρέπει να το ξαναβάλω;

Αναλόγως τα συμπτώματα και την υποψία για κάποια πάθηση. Αν τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται συχνά αλλά με περίοδο μεγαλύτερη του 24ωρου, π.χ. μέρα παρά μέρα, τότε θα ήταν σωστό να επεκτείνουμε την καταγραφή σε 48 ή και 72ώρες. Αν πάλι τα συμπτώματα είναι σοβαρά, π.χ. ο ασθενής έχει συχνά συγκοπτικά επεισόδια (λιποθυμίες), με κίνδυνο τραυματισμού και η περιοδικότητα των συμτωμάτων είναι μεγάλη, π.χ. ανά μήνα ή ανά τρίμηνο τότε θα πρέπει να επιμείνουμε στην καταγραφή για να βρούμε το αίτιο. Σε αυτήν την περίπτωση επειδή τυπικές συσκευές Holter δεν μπορούν να μεινουν “κολλημένες” στον ασθενή για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχουν συσκευές οι οποίες εμφυτεύονται κάτω από το δέρμα, καταγράφουν κει δίνουν τις πληροφορίες του ασύρματα στους ειδικούς υπολογιστές. Μετά τη διάγνωση η συσκευή αφαιρείται. Η τοποθέτηση και η αφαίρεση της συσκευής είναι απλή.

 

Γεώργιος Γιαννακάκης

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.