Εργαστηριακός έλεγχος κατά την εγκυμοσύνη

Facebooktwitterpinterest
Έλεγχος για κλινικές νόσους
Σακχαρώδης διαβήτης
Στην αρχική επίσκεψη, όλες οι έγκυοι θα πρέπει να ελέγχονται για την ύπαρξη προγνωστικών παραγόντων για σακχαρώδη διαβήτη, όπως BMI>30     Kg/m2, προηγούμενο παιδί με βάρος γέννησης άνω των 4.500 γραμμαρίων, ιστορικό ΣΔ κύησης, 1ου βαθμού συγγενής με ΣΔ, καταγωγή με αυξημένο κίνδυνο (Μέση Ανατολή).

Η έγκυος πρέπει να ενημερωθεί ότι οι περισσότερες περιπτώσεις ΣΔ κύησης αντιμετωπίζονται με δίαιτα και άσκηση, ενώ ένα 10-20% απαιτούν αγωγή     από τους στόματος ή ινσουλίνη. Σε περίπτωση που ο ΣΔ δεν διαγνωσθεί ή δεν αντιμετωπιστεί, υπάρχει μικρός κίνδυνος επιπλοκών κατά το τοκετό,      όπως η δυστοκία ώμων. Ωστόσο, η διάγνωσή του απαιτεί αυξημένη παρακολούθηση κατά την κύηση και τον τοκετό.
Προεκλαμψία
Η μέτρηση της Αρτηριακής Πίεσης και ο έλεγχος για πρωτεϊνουρία θα πρέπει να γίνεται σε κάθε εξέταση. Στην πρώτη επίσκεψη, θα πρέπει να     καθορίζονται οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης προεκλαμψίας, που είναι η ηλικία >40 ετών, η πρωτοτοκία, η απόσταση από προηγούμενη κύηση άνω     των 10 ετών, το ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό προεκλαμψίας, το BMI >30Kg/m2 , κάποια προϋπάρχουσα αγγειακή νόσος, όπως υπέρταση, νεφρική     νόσος και πολυδυμία κύησης.
Πέρα από τις μηνιαίες μετρήσεις ΑΠ, συστήνεται, σε περίπτωση ύπαρξης των παραπάνω παραγόντων, αυτές να γίνονται πιο συχνά. Η μέτρηση της ΑΠ     πρέπει να γίνεται ως εξής: Βγάλτε τα στενά ρούχα, τοποθετήστε το χέρι στο ύψος της καρδιάς και χρησιμοποιήστε το κατάλληλο μέγεθος     περιχειρίδας. Φουσκώστε την περιχειρίδα 20-30mmHg πάνω από την ψηλαφητή συστολική πίεση και κατεβάστε το δείκτη αργά, με ταχύτητα     2mmHg /sec. Διαβάστε τη συστολική και τη διαστολική πίεση (εξαφάνιση του ήχου).
Ως αρτηριακή υπέρταση ορίζεται η διαστολική πίεση σε μια μόνη μέτρηση άνω των 110mmHg ή δυο συνεχόμενες, με απόσταση μεταξύ τους     τουλάχιστον 4 ώρες. Ο συνδυασμός ή όχι με πρωτεϊνουρία (1+) απαιτεί στενή παρακολούθηση. Όταν συνυπάρχει και αύξηση της συστολικής άνω των     160mmHg σε δυο διαδοχικές μετρήσεις με απόσταση 4 ωρών μεταξύ τους, τότε θα πρέπει να λάβει η έγκυος θεραπεία.
Επίσης, θα πρέπει όλες οι έγκυες να ανησυχήσουν εάν εμφανίσουν συμπτώματα προεκλαμψίας, όπως σοβαρό πονοκέφαλο, προβλήματα όρασης (     φωταψίες), πόνο πίσω από τις πλευρές, έμετο, ξαφνικό πρήξιμο προσώπου, χεριών, ποδιών.
Πρόωρος τοκετός
Ρουτίνας εξέταση για πρόωρο τοκετό δεν είναι απαραίτητη.
Προδρομικός πλακούντας
Επειδή οι περισσότεροι χαμηλής πρόσφυσης πλακούντες, που ανευρίσκονται στο ανατομικό υπερηχογράφημα (20 εβδομάδες), μετακινούνται κατά τη      γέννηση προς τα πάνω, απαιτείται επανεξέτασή του στις 32 εβδομάδες, μόνο όταν ο πλακούντας στο ανατομικό υπερηχογράφημα καλύπτει όλο το     τραχηλικό στόμιο.
Αλέξανδρος Μάινας,
Γυναικολόγος
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.